Traction control + N2O

Traction control + N2O

Član
Savjeti za nove vozacke koji voze na nitro

tractioncontrol.jpg


Traction control (ili ti ga vec ASR, ESP; TCS... nazovite kako hocete) + N2O ne idu nikako skupa. Iz srecom malo svoga i tudjeg iskustva ova dva pojma ne idu u istu kosaru garantujem.
Uloga nitra jeste da u datom trenutku poveca drasticno "snagu" motora, dok na drugoj strani uloga elektronike jeste da "kontrolise" tu snagu...

Kontrola gore navedene snage se vrsi na razne nacine, sve zavisi od sistema koji je ugradjen, ponajvise same marke automobila. Bilo da radi na principu pulsiranja kocnica (kocenje) ili ogranicenjem obrtaja, "rezanjem" goriva, i kombinacijom mnogih pri koristenju nitra mogu biti katastrofalne po motor.

evo jedan ocit primjer vozaca i mehanicara koji je ugradio direct port sistem na novu Hondu Type R i puca dosta nitra (misleci da je HONDA BOG i da je se ne moze unistiti) u motor.
Auto je vuklo i ubrzavalo bolesno, tako je trebalo da i ostane medjutim nije.
Doticni majstor nije znao da u tom autu kontrola proklizavanja radi na principu "rezanja" goriva na diznama.

Momak je vozio , prao i derao auto sve dok motor nije eksplodirao.
Naime pri svakom davanju gasa i paljenju nitra auto je proklizavalo-vrtio u prazno gume (fabricki taj auto ima oko ne znam tacno 200 KS + 100 KS nitra, a to je ogromna snaga za taj auto) jer je u pitanju prednji pogon.
Elektronika se borila s tom EXTRA snagom i svaki put kada tockovi poceli vrtit u prazno ECU tog auta je gasio gorivo na diznama, a nitro i dalje ostajao "upaljen" sto je vec i sami sada vidite prouzrokovalo siromasnu smjesu u motoru.
Bilo je dovoljno par potezanja (cak ni 5kg nitra se nije potrosilo) da motor ode u vjecna lovista.
Omjer goriva nasprem nitra treba da bude srazmjeran kolicini ubrizganog nitra, shodno pritisku goriva i diznama.

Zamislite sada sistem proklizavanja koji kada se to desi, po unaprijed upisanom programu "stiscu kocnice" da se tockovi ne vrte u prazno zbog gubitka gripa...
sta se tu desava...
Na jednoj strani poluosovine motor ubrzava poluosovinu silovitom snagom, a na drugoj strani te iste poluosovine elektronika koci nju:icon_eek:
Pogodite sta se desava s mjenjacem, poluosovinama, zglobovima ...

Stoga kada vozite na nitro gasite svu mogucu elektroniku u autu i onda gas.
Mnogo je bolje da se tockovi zavrte u prazno nego da to elekronika pokusa "ispraviti" ili da neki drugi mehanicki djelovi na autu trpe

tractioncontrol.jpg



tepSIJA
 
BHT Ovisnik
zanimljivo:icon_smile: vidis sta je sve honda opet uspjela pretrpit do katastrofe:D
 
Top