Test:Volkswagen Passat 2.0 TDI R Line – Mamac za oko!

Test:Volkswagen Passat 2.0 TDI R Line – Mamac za oko!

Član
Test-Volkswagen-Passat-B8-R-line-620-01.jpg


Test: Volkswagen Passat 2.0 TDI R Line – Mamac za oko!
Volkswagen Passat B8 na bh tržištu je prisutan nešto više od godinu dana, a za taj period testirali smo, možemo reći najprodavaniji osnovni dizelski model sa 150 KS i najluksuzniji i najjači dizelski model sa 240 KS.

Kroz prethodna dva testa detaljno smo isprobali mogućnosti njemačke limuzine, a sada je na test stigao model koji se snagom smješta između dva prethodno testirana modela, ali sa R Line paketom opreme te velikim brojem pomagala za vozača, tzv. asistenata.
Detalje sa prethodnih testova možete čitati na linkovima: Passat Comfortline 2.0 TDI 150 KS
i Passat Highline 240 KS.

R Line paket
U prethodnim testovima detaljno smo pisali o dizajnu novog Passata (čitaj OVDJE), pa s toga nećemo ponavljati već napisano, već ćemo se posvetiti R Line paketu opreme. Testirani Passat bio je opremljen sa kompletnim R Line “Exterior & Interior” paketom uključujući Volkswagen R aluminijumske felge.

Paket R Line izvana je prepoznatljiv po posebnim aerodinamičkim karoserijskim komponentama koje automobilu daju sportsku notu. U odnosu na standardne Passat modele, Passat s R Line paketom ima drugačiji prednji branik u kojem su ugrađena svjetla za maglu sa zakretnom funkcijom. Također, zadnji branik automobila drugačije je dizajniran, a tu i širi obodi pragova. Poredeći sa klasičnim modelima, Passat R Line niži je za 15 milimetara, a „tačku na i“ stavlja decentan spojler na poklopcu prtljažnika, dok je kod karavanske verzije postavljen krovni spojler.

Test-Volkswagen-Passat-B8-R-line-620-02.jpg


Hromirani detalji na branicima i okvirima stakala savršeno su ukomponovani sa osjetno zatamnjenim staklima. Testirani model imao je opciono doplativa „full LED“ prednja svjetla sa funkcijom praćenja ugla zakreta volana, dok je bi-xenon sa dnevnim LED svjetlima standard za sve Passat R Line modele.

Unutrašnjost Passata R Line jasno je prepoznatljiva, već pri ulasku u automobil na naslonima prednjih sjedišta istaknuta je oznaka „R“, a sjedišta pružaju odličan komfor i bočnu potporu. Treba istaći da je testni model imao ergoComfort sjedište elektro podesivo u 14 pozicija, sa masažerom na vozačevoj strani. Također, vozačevo sjedište imalo je podršku u bedrenom području i mogućnost memorisanja pozicije, te komfornu funkciju za ulaz/izlaz iz vozila čime se olakšava ulazak i izlazak iz automobila (sjedište se samo pomjera naprijed/nazad pri ulasku i izlasku iz automobila).

Test-Volkswagen-Passat-B8-R-line-620-25.jpg


Ugodnom ambijentu putničke kabine doprinijeo je i opcioni paket ambijentalnog osvjetljenja u LED tehnologiji što uključuje svjetlosne trake u sklopu dekor elemenata na vratima i LED osvjetljenje rukohvata te kvaka za otvaranje vrata. Pristup automobilu i njegovom pokretanju svakako olakšava i “Keyless Access” sa Safelock funkcijom koji omogućava otključavanje vozila i pokretanje motora bez upotrebe ključa.

R Line paket donosi i 65% zatamnjena zadnja bočna stakla te zadnje vjetrobransko staklo, a kome to nije dovoljno zbog privatnosti ili sunca, tu je elektro pokretana roletna na zadnjem staklu uključujući i ručno podesive roletne za zaštitu od sunca na zadnjim bočnim staklima.

Test-Volkswagen-Passat-B8-R-line-620-21.jpg


Podsjećanja radi, Passat B8 pruža visok nivo udobnosti i prostranosti u putničkoj kabini, a ergonomija je na očekivano visokom nivou, o čemu smo već pisali u prethodnim testovima…

Asistenti u vožnji i dodatna oprema
U današnjoj automobilskoj industriji manje-više svi proizvođači prave u najmanju ruku dobre automobile. Kad to kažemo prvenstveno mislimo na kvalitet, dizajn, potrošnju goriva, ekološku prihvatljivost… Ipak, ono što razlikuje uspješne od manje uspiješnih proizvođača jeste moderna i inovativna tehnologija kojom mogu opremiti svoj automobil. Po takvim mjerilima, Volkswagen definitivno spada u grupu uspješnih proizvođača jer za novog Passata, ali i za druge modele, pripremio je vrhunske „pomoćnike“ u vožnji koji su trenutno u samo tehnološkom vrhu u automobilskoj industriji.

Test-Volkswagen-Passat-B8-R-line-620-09.jpg


Da bi sve napisali čim je bio opremljen testni model, trebalo bi nam mnogo vremena i prostora, pa onim znatiželjnim preporučjemo da detaljnu listu opreme pročitaju OVDJE, a mi ćemo se osvrnuti na najvažnije segmente.

Sigurnost putnika uvijek treba biti na prvom mjestu, a to je bila i vodilja Volkswagenovim inžinjerima kada su stvarali asistente u vožnji za novi Passat. Tako je testni model bio opremljen sa asistentom za paralelno parkiranje “Park Assist” 3.0 što uključuje “Park distance control” sa senzorima naprijed i nazad.

Park Assist posljednje generacije pomaže vozaču da Volkswagenovu limuzinu parkira u najmanji parking prostor, bez ikakvih problema. Pritiskom na taster, Passat se automatski parkira u uzdužna, ali i poprečna parking mjesta. Skeniranje slobodnog prostora kao i upravljanje se odvija automatski, dok je vozač taj koji dozira papučicu gasa i kočnice. Sve je popraćeno zvučnim i vizuelnim signalom, koji je jasno prikazan na Active Info Displayu (Digitalna 12,3″ instrument tabla). Nova funkcija Park Assista posljednje generacije je i parkiranje prema naprijed. Pri dolasku do parking mjesta, dovoljno je takodjer samo pritisnuti tipku Park Assista i vozilo automatski preuzima radnju parkiranja.

Test-Volkswagen-Passat-B8-R-line-620-41.jpg


Kada je riječ o olakšanom parkiranju, tu nije kraj jer je testni model bio opremljen sa Area View sistemom kamera za nadzor okoline što uključuje Rear Assist. Area View je sistem od 4 kamere koji pravi snimak okoline oko vozila i vozaču prikazuje okolinu iz ptičije perspektive. Pri tom je moguće putem Infotainment sistema prikazati sve 4 strane vozila, što omogućava znatno komforniju i sigurniju vožnju, naročito kod parkiranja ili npr. u slučajevima izlaska iz garaže prema naprijed, na promentne ceste.

U takvim slučajevima Area View omogućava prikaz okoline koju vozač nije u mogućnosti vidjeti, zahvaljujući kamerama koje snimaju okolinu pod uglom od 180 stepeni i kao takvu je prikazuju na Infotainment sistemu. Rear Assist je sistem koju uključuje kameru u poklopcu prtljažnika čija se slika prikazuje na centralnom ekranu prilikom parkiranja unazad.

Test-Volkswagen-Passat-B8-R-line-620-42.jpg


Side Assist naredni je sigurnosni paket koji brine o sigurnom načinu promjene kolovozne trake, ali koji uključuje Rear Traffic Alert funkciju koja prati vozila koja nam dolaze iza nas pri isparkiravanju. Radari u zadnjem braniku novog Passata detektuju vozila koja se priblizavaju velikom brzinom ili vozila koja se nalaze u mrtvom uglu i nisu lahko uočljiva za vozača. Pri tome je upozorenje u vidu svijetlećih LED dioda prikazano u vidnom krugu vozača, na vanjskim retrovizorima.

Dodatna funkcija Side Assist-a je i Rear Traffic Alert, koja značajno olakšava isparkiravanje. Ukoliko radarski senzori detektuju nadolazeći promet, vozač će na vrijeme biti upozoren zvučnim i vizuelnim upozorenjem. Za slučaj da ni to nije dovoljno, doći će do automatskog kočenja kako bi se izbjegla kolizija.

Test-Volkswagen-Passat-B8-R-line-620-39.jpg


ACC – Automatska kontrola razmaka sa adaptivnim tempomatom za brzinu do 160 km/h ukljčujući sistem za nadzor saobraćaja sa upozorenjem na frontalni sudar Front Assist i City Emergency Braking dio je aktivne sigurnosne opreme testnog modela. Umor i nedostatak pažnje za volanom najčešći su uzroci fatalnih nesreća tokom dužih putovanja, a navedeni asistenti brinu da do takvih posljedica ne dođe. ACC sistem kada je aktivan automatski drži razdaljinu između vašeg i automobila ispred vas, pa tako ovaj sistem automatski sam koči i ubrzava automobil kako bi zadržao zadani razmak između dva automobila.

Odličan pregled svih informacija omogućio je Active Info Display. Riječ je o potpuno digitalnoj instrument tabli koja sve informacije prikazuje na velikom 12,3 inčnom ekranu visoke rezolucije sa mogućnošću individualnog podešavanja, po želji vozača.

Tako vozač može povećavati i smanjivati veličinu „analognih pokazivača“ brzine i okretaja, a između kojih se mogu prikazivati informacije s putnog računara, navigaciona mapa, status automobila, informacije sa audio uređaja, smart telefona i sl.

Test-Volkswagen-Passat-B8-R-line-620-31.jpg








 

Prilozi

  • Volkswagen-Passat-R-Line-specifikacija-i-cijene.pdf
    115,6 KB · Pregleda: 0
Član
Ne znam jel neko pogledao video? Mogu samo reci voditelj ga je usro do bola (oprostite na izrazu)
Predstavio je passata ko da ne postoji bolje auto na svijetu. NE kazem da ne valja brate al ovaj je pretjerao. Kaze nema slicnosti sa prethodnom vezrijom....
2016-VW-Passat-vs-2011-VW-Passat-front.jpg


Meni skoro pa isto, malo promijenili haubu i farove, i eto ga nigdje slicnosti. Ma daj!
A o unutra da i ne govorimo, ja kad sam sjeo u obicni passat 2015 (ovaj noviji) nisam vidjeo promjene u osnovu na stari. Ako hoces model sa virtual cocpit-om onda moras dat namjanje 7000€ vise nego sto je obicni model.
7360964629.jpg

7482570801.jpg


I na kraju nije bas tolika razlika kolika je on naveo.
Uglavnom moj komenar je da je ovaj malo pretjarao :)

@Little Dragon sta fali ovom autu :D :D :D :D :D

7255726657.jpg
 
Član
Meni je Passat B7 i B8 najbolji,a ti pričaj šta hoćeš

Poslano sa mog SM-J510FN koristeći Tapatalk
 
Član
Ne kazem da je los, al ima i boljih auta.

Posto vecina uzima polovna auta, audi je 20x udobniji i bolji od passata. Cak bi prije uzeo Superb nego passata (pricam o modelu 2015, za oba auta)
 
Član
Ima moj drug ovog passata. Isto r line. Ne volim VW ali fkt ima nekih zanimljivih opcija, kao i komercijalnih rjesenja, koja su bas jeftino odradjena. Ovaj njegov model ima opciju autopilot, i iskreno ne bih mu dao da me sam vozi nema teorije. U sustini auto jeste dobar, ali kad ga parkiras pored c7 audija, ili cak novijeg modela taj passat postaje neprimjetan. Isto kao i pored nekog novijeg bmw-a, nova insignia je 10 puta i ljepsa i bolja od tog passata

Poslano sa mog HTC Desire 828 koristeći Tapatalk
 
Član
Ima tu jos vozila...recimo meni trenutno se mnogo svidja V90/S90. Avensis je fin, samo steta sto nemaju opciju dizel sa automatskim mjenjacem, nego samo benzin. Pa recimo Alfaromeo Gulia, jaguar XE...Passat nije los, AL NIJE NAJBOLJI. :)
Zaboravio sam, Cadillac ATS lijep auto. Ne znam kakav je kvalitetom...to nam @Davor_ moze reci.
 
Član
ajd da i ja napišem koju, ja kad sam kupovao auto ovaj pasat je tek izašao, haj što sam bio pozvan na test vožnju i onu gala veče ne promociju umalo da ga kupim :D imao sam čak i predračun, i u leru dok sam hoda po servisima nadođem da NE kupim, zašto ? teško je reći ideš srcem a ne glavom :) jel jbg novo je novo ;)

smatram da je a6 plovn ili e klas i bmw 5 bolja kupovina od ovog pasata kad uzemo sve paramtere nije ista para ali jeste keš koji dajete, a4 nov vs pasat8 nov teško je porediti ista je klasa ja bi pasata a ostatk za bali mali i sl :)

O polovno teško je pričati jel trenutno imam malo komad kod nas i kao vw drže cijenu...
 
Član
Jako dobar prijatelj je skoro kupio ovo novo, 2.0, 150KS, naravno, ugljara, R-line, ovo, ono,... Uživo, apsolitno bez ikakvih emocija kad sam ga vidio, VW kao VW. E, sad, prvom prilikom ću ga uzeti da baš vidim kakav je auto, možda ga uzmem za dužu relaciju da baš vidim zašto je to govno toliko skupo. Preko 60k KM dati za to je meni bilo apsolutno neshvatljivo, ali, njegove pare, njegova stvar.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka
 
Član
Jako dobar prijatelj je skoro kupio ovo novo, 2.0, 150KS, naravno, ugljara, R-line, ovo, ono,... Uživo, apsolitno bez ikakvih emocija kad sam ga vidio, VW kao VW. E, sad, prvom prilikom ću ga uzeti da baš vidim kakav je auto, možda ga uzmem za dužu relaciju da baš vidim zašto je to govno toliko skupo. Preko 60k KM dati za to je meni bilo apsolutno neshvatljivo, ali, njegove pare, njegova stvar.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Grehota je njega uzimati bez 2.0 TDI od 190 ili 240 konja i bez R line, ali jbg skupa zajebancija :D
Unutra je haos udoban i haos prijatan za duza putovanja, zvucnici odlicni, a sjedista su perverzija i dobro cuvaju u krivinama.
 
Top