Test:Volkswagen Arteon R-Line 2.0 Bi-TDI DSG 4 Motion: Umjetnik elegancije i prostora

Test:Volkswagen Arteon R-Line 2.0 Bi-TDI DSG 4 Motion: Umjetnik elegancije i prostora

Član
171021015.63_xl.jpg


Izgleda da je došlo neko čudno vrijeme, marke poznate po egzibicionizmu prave sve konzervativnije aute, dok marke poznate po klasičnom i smirenom pristupu postaju sve hrabrije. Arteon je dobar primjer toga. Elegantan i avangardan u isto vrijeme, ali i neočekivano potpun i sposoban. Da li je Volkswagen ovaj put zaista napravio luksuznu premium limuzinu koja se po svemu može nositi s onim iz prestižnog društva? Provjerili smo.
Nakon vrlo dobrog i uzornog, ali i vrlo klasičnog Passata svi su jedva čekali da vide njegovo CC izdanje. Naime, prošla generacija Passata je uvela elegantnu CC verziju koja je nakon redizajna postala i zaseban model. Niska kupeovska linija krova, dugačka četverovratna karoserija, vrata bez okvira i još poneki moćan dizajnerski detalj pokazali su se kao pun pogodak, pa je CC postao vrlo popularan i bilo je logično da će dobiti svog nasljednika.

Ipak, Volkswagen je otišao korak dalje od toga da samo promijeni liniju krova i vrata. Sada kao zaista zaseban model Arteon želi biti više od toga. Konkretno, Arteon je sada perjanica Volkswagena, a kao takav mora adekvatno zamjeniti luksuzni i za svoje vrijeme vrlo napredan Phaeton. To otkriva i svojim imenom gdje ono "art" otkriva eleganciju i atraktivan dizajn dok "eon" pravi vezu s luksuzom i na kraju s Volkswagenovom velikom i luksuznom limuzinom Phideon koja se trenutno nudi samo u Kini.

Pored toga što u ponudi Volkswagena dolazi kao idejni nasljednik CC-a, ali se ustvari smješta iznad Passata, teško je ne primijetiti i porodične sličnosti s Audijem A5 Sportback. Koncepcijom i oblikom mu je vrlo sličan, da ne kažemo identičan, ali u isto vrijeme nudi nešto više prostora te je i nešto duži. Dakle, praktično se smjestio između modela A5 Sportback i velikog A7 Sportback, što se vidi čak i u ponudi motora i cijenama. To nije slučajno, jer čini nam se da Arteon upravo tu i spada, kako samim proporcijama, tako i ostakom ponude.

Ono čime se Arteon primarno zaista ističe je
dizajn. Baš kao i prvi CC, Arteon je poprilično iznenađenje iz Volkswagena. Pored samih proporcija, gdje kombinacija širine i dužine s niskom siluetom daje impresivnu pojavu, Arteon ima pregršt atraktivnih i neobičnih detalja. Velika maska s obiljem hroma, uz poklopac motora koji kao da se preliva preko svjetala i blatobrana, daju Arteonu dozu posebnosti i prepoznatljivosti. Uz LED tehnologiju svjetala možete biti sigurni da ćete ga primijetiti, kako u prolazu, tako i u retrovizoru. Dodatno, niska linija krova i elegantan "rep" s jednako upečatljivim LED stop svjetlima, ali i blještava "kurkuma" metalik žuta boja karoserije i veliki 20-inčni naplaci u satensko crnoj boji čine da Arteon u saobraćaju izgleda kao neki konceptni model.

Poseban detalj koji nam se možda i njaviše svidio su vrlo široki i izbačeni zadnji blatobrani. Kada smo sjeli za upravljač i u bočnim retrovizorima vidjeli prvo te široke "bokove" Arteon nas je neminovno asocirao na legende rallyja poput Lancie Delte ili ako baš hoćete Golfa Rallye. Jednostavno, Arteonu ne nedostaje finih dizajnerskih detalja.

171021015.17_xl.jpg


Istina, u ovako raskošnom izdanju Arteon privlači možda i previše pažnje, toliko da nam je nakon nekoliko dana već bilo neugodno od količine pogleda. Uz neku klasičniju boju uvjereni smo da bi Arteon izgledao još profinjenije i elegantnije.

Sviđa nam se: ponuda prostora, kvalitet materijala i izrade, udoban adaptivni ovjes, dizajn i performanse motora.

Unutra je Arteon jednako impresivan, ali ne toliko neočekivan kao spolja. Tačnije, kokpit i ostatak uređenja praktično su preuzeti s Passata, s tim da je broj kombinacija materijala i boja znatno luksuzniji i bolji već i na osnovnom modelu. Dakle, vozačko okruženje je poznato i ugodno te je uz Volkswagen Digital Cockpit instrumente vrlo napredno i maksimalno informativno. Istina, testni Arteon je doslovno imao svaku dostupnu opciju. Dakle, zabave i multimedijalnih opcija uz Discovery Pro sistem s velikim ekranom osjetljivim na dodir i vrhunskim Dynaudio ozvučenjem ne nedostaje.

171021015.55_xl.jpg


Impresivna je i lista sistema za asistenciju vozaču, od automatskog parkiranja i automatskog održavanja vozne trake i razmaka između drugih automobila u saobraćaju, do "head-up" displeja i nadzora za pješake s odličnom "emergency brake" opcijom. Zaista, s ovakvom silom asistencija, vožnja ovako dugačkog automobila ne predstavlja opterećenje ni po najvećim gradskim gužvama.

Uz dodatni R-line paket opreme ugođaj u Arteonu je naglašeno sportski te obiluje kvalitetnim i ugodnim detaljima kao što su aluminijski umeci na upravljaču i na kokpitu, dok su sjedišta obložena ugodnom kožom sa sportskim detaljima kao što su "karbonski" rubovi i R logotipi na naslonima.

Ne sviđa nam se: zvučna izolacija oko bočnih stakala, zvuk motora, bezosjećajan upravljač i cijena.

Osim opremom i opcijama Arteon otkriva da se "gura" u višu klasu i samom ponudom prostora. Tako je na zadnjim sjedištima količina prostora za noge prilično nevjerovatna pa se putnici mogu ispružiti doslovno kako žele i zaista uživati u putovanju. Zanimljivo, uprkos padajućoj liniji krova i za glave putnika ima sasvim dovoljno prostora. Uz to i pregršt USB i 12-voltnih priključaka uz odvojenu klimatizaciju i zasebno grijanje i hlađenje sjedišta putnici u Arteonu zaista mogu uživati u jednakom komforu kao u, naprimjer, jednom A8.


Jednako je impresivna ponuda prostora u prtljažniku. Samo rijetki će biti u stanju da dohvate naslone zadnjih sjedišta, a sa čak 563 litra zapremine i ogromnim petim vratima jednostavno ne postoji način da prtljag postane problem. Naravno, velika peta vrata se i dižu i spuštaju pomoću elektromotora.

Brz, udoban i sposoban
Za Arteon možete izabrati između dva motora i tri nivoa snage. Mi smo isprobali sredinu ponude, tačnije bi-turbo 2,0-litarski TDI s 240 KS i još važnije s moćnih 500 Nm okretnog momenta. Prilično impresivni brojevi iz "malog" dvolitraša. Iako predrasudama odavno nema mjesta, ovaj put moramo biti direktni. Ovako elegantna limuzina koja otvoreno koketira sa sportskim dizajnom jednostavno nam je nespojiva s dizelskim zvukom. Istina, odlična zvučna izolacija i dodatni pojačivač zvuka motora preko zvučnika čine da to u kabini sve izgleda vrlo ugodno i gotovo sportski, ali ako svoj Arteon gledate spolja, zvučna kulisa relativno bučnog dizelaša jednostavno nikako ne odgovara njegovoj elegantnoj pojavi. Još manje kada znate da za manje novca možete dobiti sjajni 2,0 TFSI sa čak 280 KS.
171021015.37_xl.jpg


171021015.25_xl.jpg

Ipak, gledajući samo vozne osobine, teško je naći manu TDI-ju. Uprkos težini od oko 1,8 tona i odličnim performansama uspijeva biti vrlo ekonomičan pa smo u prosjeku trošili nešto manje od 8 litara dizela. S druge strane, uz superbrzi DSG mjenjač sa sedam stepeni prijenosa i poznati 4motion pogon na sve točkove iznenadit će i vrlo brze sportske aute. Sprint od 6,5 sekundi do 100 km/h je impresivan za ovoliki auto, ali još je ugodnije znati da su međuburzanja jednako žestoka.

Jasno, Arteonu više odgovara brzo krstarenje na autoputu, ali uz adaptivni ovjes i nekoliko različitih modova vožnje sasvim pristojno se snalazi i na zavojitoj i uskoj cesti. Možda i previše dobro, jer vrlo brzo postajete prebrzi za takvu cestu.

Ono gdje u vozačkom pogledu Arteon zaostaje je upravljački mehanizam. Iako smo na to navikli s novijom generacijom auta, ipak žalimo što servo ojačivač kod Arteona nije bolje kalibrisan i da upravljač ne daje bolji osjećaj pri dinamičnijoj vožnji.

Suprotno upravljaču, sve pohvale idu na račun inžinjera koji su podesili DCC adpativni ovjes za Arteon. Uprkos velikim 20-inčnim felgama i niskoprofilnim gumama, u "comfort" načinu rada Arteon je bez daljnjeg odnio naše simpatije kao jedan od najudobnijih Volkswagena koje smo ikada vozili. Upravo u ovakvim detaljima Arteon otkriva da je zaista s razlogom smješten iznad Passata, od kojeg je znatno udobniji i rafiniraniji.


171021015.20_xl.jpg


Jasno, za najbolji model u ponudi možete očekivati i prikladnu cijenu. Arteon nije jeftin niti želi biti, ali ima čime i opravdati to. Definitivno je opravdao ulogu perjanice marke, kako tehnološki, tako i u samom ugođaju vožnje. Naravno, kada zaokružite sve moguće opcije koje se nude, cijena raste neugodno blizu visokih 130 hiljada maraka, slično kao i kod konkurenata, BMW-a Serije 4 Grand Coupe ili audija A5 Sportback. Jasno, uz promišljeniji izbor motorizacije, gdje opet podsjećamo da je snažniji benzinac prikladniji, i opreme u kojoj bi izostali neki skupi i ne toliko nužni detalji, lako je ostati ispod 100 hiljada maraka.

Istina, Volkswagen je odlukom da od Arteona ne pravi nasljednika CC-a, nego svoju perjanicu, u startu sebi zadao težak zadatak borbe s premium markama, gdje će mu u suštini najveći izazov biti navike i tradicija tržišta. Ono što je zaista bitno je to da je Volkswagen zaista uspio napraviti potpun i zanimljiv model koji je uzoran i dostojan segmenta.
 

Prilozi

  • Volkswagen_Arteon_R-Line_2.0_Bi-TDI_DSG_4Motion.PDF
    327,8 KB · Pregleda: 9
Ja moram priznati da ima nešto od VWa da mi se jako sviđa, možda bih čak i uzeo u nekom budućem vremenu, a to je Passat Alltrack. Osim njega treba spomenuti najjače verzije Golfa (GTI, GTI Clubsport i R), to su vrhunski auti.

Ovo ostalo ništa, uključujući i Arteon. Za njegovu cijenu ima jako velik izbor pravih rasnih sportaša i luksuznih limuzina koje imaju i bolji status i bolje performanse. Arteon spada u klasu "niđe veze" auta. :D
 
Član
Meni su dobri Passat,Golf,Arteon i Tiguan R-Line.Što će tiče Golfa (R-Line,R,GTD i GTI)

Poslano sa mog SM-J510FN koristeći Tapatalk
 
Član
Da se razumijemo. Arteon mi se jako svidja, al brate tolike pare dati za tjuniranog passata (unutrašnjost im je 1:1 ista), nema smisla
 
Član
Meni se svidja ali mu je cijena paprena sto je i za ocekivati od vw koji u praksi masno naplacuje svu dodatnu opremu.
Licno nisam ljubitelj vw ali passat cc mi se opasno svidja, i nadam se nekad u skorijoj buducnosti da cu moci priustiti sebi jednog. Sto se arteona tice po meni odlicno auto, sport-coupe-limuzina, 3u1.
Budimo realni 2.0 tdi 240 ks i 500Nm...normalnom dosta
 
Član
Za 110000 u Tomiću 530 xDrive (G30), E350 4 Matic je isto tu negdje s cijenom i još ostane skoro 20 hiljada za opremu u odnosu na ovog testiranog Arteona. Malo je reć da je smiješno poredit Arteona sa serijom 5 ili E klasom.
 
Član
Tesko da bilo ko, pa i VW moze napraviti neki veliki iskorak i razliku medju 2 modela...oni koji to ocekuju i razocaraju se. Ovo je, po meni, samo malo "nasminkan" CC. Da je u nekoj boji, npr. crnoj, ostao bi neprimjecen.
Oni koji "pljuju" po VW treba da znaju da je on uvijek bio skup, i sada nista to nije novo, jer kod njih placas i brend. Sve u svemu, nit sta vise, nit sta manje, nego drugi proizvodjaci. Ko hoce, on ce platiti!
 
Top