Tečnost za brisače - OPREZ

Tečnost za brisače - OPREZ

Član
Prilikom kupovine tečnosti za brisače dobro obratite pažnju da li ima kakvog "taloga" na dnu kanistera , takođe protresite kanister pa pregledajte .

Prije nekoliko dana u vožnji prestade raditi prskanje , tj. pumpica , na prvu pomislim da je nestalo tečnosti (iako senzor nije upozorio za nizak nivo) , dospem do čepa i opet ništa .

Ishod svega je začepljena pumpica i komplet sito blokirano da ni kap ne može proći , zamijenim pumpicu , očistim sito i odem kupim kanister "belif" (Tešanj) ljetne tečnosti koju sam i ranije sipao . Kako do sad nisam obraćao pažnju, sad kad sam kupio pogledam na dnu kanistera puno nekih komadića i taloga najsličnije gelu za kosu - isti taj talog/gel je začepio pumpicu i sito , te bila ga puna boca kad sam skinuo pumpicu i ispustio svu tečnost iz boce .

Posle sam na nekoliko mjesta pregledao ponude tečnosti i pored "belif"-a (Tešanj) vrlo sličan talog sam pronašao i u "Vizir" (Banja Luka) ljetnoj tečnosti .










Tečnosti u kojim nisam pronašao ništa sumnjivo za sad su :


Auto Blic (Dita Tuzla) :




Evox (made in Hungary) :





Ako je neko imao iskustva sa drugim proizvođačima neka navede , takođe kako budem probao/pregledao druge vrste/proizvođače navest ću iskustva .
 
Član
Ja sam jednom kupio Ljetni Vizir, nisam imao problema, kasnije vidim da Dita Tuzla proizvodi tećnost za brisače i od tada samo njihove kupujem, miriše isto deterdžent za suđe, sve mislim da sipaju obični deterdžent za suđe u ta pakovanja ljetne tećnosti za brisače. Inače prije njih sam kupovao samo Zimske 5KM 5 litara, ljeti miješao sa destilovanom, nemam sada nigdje onog kanistera da vidim koji je proizvođač.
 
Onaj sonax koncentrat iz videa je oko 3,5KM, i pomjesa se sa destilovanom vodom (5L 2KM) a fantasticno pere.
 
Član
Belif ti puni (uslužno) za sve veće lance pumpi, marketa i svim ostalim ko poželi...tako da znaš da i kad kupiš npr. na Petriću, Neškoviću, TiOilu itd. tečnost koja ima neki drugi naziv, opet ju je napravio Belif.
;)Kad sebi "fušeri" možeš misliti šta je kod drugih.
 
Član
Onaj sonax koncentrat iz videa je oko 3,5KM, i pomjesa se sa destilovanom vodom (5L 2KM) a fantasticno pere.


Ne sjećam se da sam probao taj Sonax , ali sam probao takav koncentrat od Wurth-a i bio sam zadovoljan .

Što se tiče deterdženta što si dodao u bocu , meni to nije odgovaralo jer su i potpuno nove metlice znale povremeno zaškripati .

Danas sam na benzinskoj pregledao INA glass cleaner pakovanje od 3l , plava tečnost (ne mogu na netu naći sliku , ali isto pakovanje kao i belif) i u njoj ima nekog "trunja" samo tamnije boje nego kod belif-a .
 
Član
Ja od Belifa kupujem samo destilovanu, 6KM 10 litara. To je najjeftinije što mogu naći u Visokom.
 
NE znam koji je proizvodjac, ja sam u Garden centru u tuzli uzimao 5L destilovane vode za 2KM (10L 4km dodje).
 
Član
To je đaba. Ovdje 5 litara dođe 4KM, znači duplo skuplje. Ovo je najjeftinije, ima u Bingu skuplje po litar 0.80-0.90KM.
 
Nije destilovana, vec demineralizovana (pomocu osmoze), ali za potrebe tecnosti za brisace je OK, dakle ne mozes s njom praviti medicinske pripravke, ali za automobil je OK, nema minerala, kamenaca i slicno u njoj.
 
Član
Znači dovoljno dobra za brisače i sistem hlađenja motora. Za to jedino i koristim destilovanu koju kupujem.
 
Da, za to je dovoljno dobra. Ja bi testirao, 3 serpe vode, jedna obicna iz cesme, jedna destilovana kupovna i jedna sa praone, da kuha i ispari porpuno i onda uporedio ostaje li kamenac u serpi (malo veca serpa makar 5L)
 
Top