Change background image

Sve o gumama

Rasprava u 'Tuning Ovjesa' pokrenuta od _FreaK, 19. Siječanj 2013..

 1. _FreaK

  _FreaK Član

  Pridružen(a):
  19. Ožujak 2009.
  Poruka:
  286
  Lajkova:
  2
  Grad:
  Sarajevo
  Auto:
  Seat Leon FR
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  Pozdrav svima,

  Evo citajuci po svim forumima,pa izmedju ostalog i na nasem,mislim da ova tema zasluzuje da bude ZALJEPNJENA tako da uvijek svi imaju pristup,tj da je ne traze medju ostalim postovima.

  I sam se pitao sta i kako pa sam na kraju na svojim 18-ma nasao da oznaka Y- znaci do 300 km/h i jos dosta drugih stvari.Evo potrudit cu se da sve objasnim na jendom mjestu a nadam se da ce Admini/Moderatori odluciti da li je dovoljno dobro da bi bila Stick. Unaprijed se izvinjavam ako sta izostavim,al potrudit cu se da sve objasnim.

  Pa da pocnem:
  Riječ je o gumi Primer: 205/55R16 91V

  Simbol Značenje
  205 *Širina gume (gazeće površine - protektora) u milimetrima.
  55 *Profil gume (serija) - odnos između visine bočnog zida i širine gazeće površine (protektora) izražen u procentima. U ovom slučaju, visina je 55% širine gume.
  R *Označava radijalnu konstrukciju.
  16 *Prečnik felne (u inčima - colima).
  91 *Indeks nosivosti, koji definiše maksimalno opterećenje koje se može pročitati iz tabela nosivosti. U ovom slučaju broj 91 znači da ova guma može izdržati maksimalnih 615kg opterećenja.
  V *Indeks brzine. Ova oznaka koja označava maksimalnu brzinu koju guma može izdržati pri dozvoljenom opterećenju, u ovom slučaju 240km/h. Indeksi brzine sa maksimalnim brzinama nalaze se u tabeli indeksa brzine. Gume sa većim brzinskim indeksom su skuplje, jer imaju posebnu smješu koja im dozvoljava da postignu veću brzinu i bolje upravljanje

  Dodatne oznake

  Simbol Značenje
  RF *(Reinforced) Ojačana guma
  XL *(Extra Load) Guma za veća opterećenja
  RFT, ROF *Run-Flat ili Run-On-Flat je posebna konstrukcija gume koja omogućava nastavak vožnje i kada se guma probuši. Vožnja se može nastaviti smanjenom brzinom (do 90 km/h) i samo do prvog vulkanizera (do 160 km).
  DOT *Datum proizvodnje. Na primjer: DOT 1405 = proizvedeno u 14. nedelji 2005. godine. Prilikom kupovine obratite pažnju na ovaj podatak.
  M+S *(Mud + Snow - za blato i snjeg) Na zimskim i all season gumama. Na all season gumama označava da se guma može koristiti i kao zimska guma.
  TL *(Tubeless) Gume koje nemaju unutrašnju gumu. Sve savremene auto gume su ovog tipa.
  TT *(Tube Type) Gume sa unutrašnjom gumom
  Made in *zemlja proizvodnje
  TWI *(Tread Wear Indicator) Indikator istrošenosti gume – ukazuje kada je gumu potrebno zamjeniti
  C *Gume za laka teretna vozila (kombi) npr. 185 R14 C
  E 10 *Evropski homologacioni broj (broj označava zemlju homologacije).


  Indeksi brzine

  Indeks brzine označava maksimalnu brzinu u km/h za koju je guma testirana. Nikada nemojte stavljati gumu sa nižim brzinskim indeksom od propisanog za vaš automobil,niti da idete brze od dozvoljenog tj na koliko je guma testirana


  Indeks km/h Indeks km/h
  N 150
  Q 160
  R 170
  S 180
  T 190
  U 200
  H 210
  V 240
  W 270
  Y 300
  ZR preko 240

  Indeksi nosivosti
  Indeks nosivosti definiše nosivost gume prema sljedećoj tabeli. Ovo su maksimalne dozvoljene nosivosti za jednu gumu; za vozilo sa četiri gume ovaj broj treba pomnožiti sa četiri da bi se dobila ukupna nosivost

  Indeks Nosivost [kg]

  71 345 91 615
  72 355 92 630
  73 365 93 650
  74 375 94 670
  75 387 95 690
  76 400 96 710
  77 412 97 730
  78 425 98 750
  79 437 99 775
  80 450 100 800
  81 462 101 825
  82 475 102 850
  83 487 103 875
  84 500 104 900
  85 515 105 925
  86 530 106 950
  87 545 107 975
  88 560 108 1000
  89 580 109 1030
  90 600 110 1060

  Nastavit ce se... izvor:4gume.com
   
 2. _FreaK

  _FreaK Član

  Pridružen(a):
  19. Ožujak 2009.
  Poruka:
  286
  Lajkova:
  2
  Grad:
  Sarajevo
  Auto:
  Seat Leon FR
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  Sve o gumama - STAROST GUME

  Kao sto sam i rekao nastavljamo dalje...

  Na redu je isto jedno od cestih pitanja kod nas,a to je STAROST same gume.

  Kolika je dozvoljena starost gume kada se kupuje? Ovo je jedno od najčešćih pitanja koja se postavlja prilikom kupovine guma. Odgovor na ovo pitanje jednako je zanimljiv i za kupce i za prodavače. Kupci žele kvalitetan proizvod, a prodavači imaju velike probleme da objasne da gume nisu kvarljiva roba i da ostaju „svježe“ i ako više godina stoje na polici. Starost guma u trenutku kupovine nije nigde zakonski regulisana jer stanje u kome se gume nalaze zavisi od pravilnog skladištenja guma. Zato se propisuju samo uslovi skladištenja i krajnji rok poslije koga se gume ne smijuu prodavati.S obziorm da mi živimo u Bosni i Hercegovini,mnogi će reći "Jesil ti normalan"?!.

  Prenosimo preporuke nacionalnih udruženja prizvođača guma iz najrazvijenijih zemalja sveta.

  Britansko udruženje proizvođača proizvoda od gume - The British Rubber Manufacturers Association (BRMA) preporučuje svojim članovima da gume koje nisu korišćene ne bi trebalo stavljati u upotrebu ako su starije od 6 godina, a da bi sve gume koje su starije od 10 godina od datuma proizvodnje trebalo zameniti.
  Krajnji rok u kome se gume smatraju novim, uz obavezu propisnog skladištenja i kao takve mogu prodavati je 6 godina (Uzanse BS AU 50 Velika Britanija).

  Udruženje japanskih proizvođača auto guma (Japan Automobile Tire Manufacturers Association - JATMA) preporučuje kupcima da redovno kontrolišu gume posle 5 godina da bi se utvrdilo da li se i dalje mogu koristiti, a da bi sve gume, uključujući i rezervne gume, koje su proizvedene pre više od 10 godina trebalo zamijeniti novim.

  Gume su nove ako su stare do pet godina tvrde u Savezu njemačke gumarske industrije, Savezu industrije automobilskih guma i Udruženju vulkanizera Njemačke. Po isteku roka od 5 godina, mogu se i dalje prodavati, ali ih prije prodaje moraju pregledati stručnjaci ili se mora dobiti mišljenje proizvođača.

  Ono što je zajedničko svima je važnost uslova u kojima se gume čuvaju. Uslove skladištenja propisuje Evropska tehnička organizacija za gume i felne (European Tyre and Rim Technical Organization). Propisno uskladištene gume ne smiju biti izložene sunčevim zracima, visokim temperaturama, velikim oscilacijama temperature, vlažnosti, agresivnim hemikalijama, uljima, ozonu itd. Gume obično kupujete od vulkanizera koji uglavnom ne drže velike zalihe guma već ih dopremaju iz velikih magacina veleprodavaca. Veleprodavci dobro znaju kako gume treba čuvati i, ako se obratite proverenim vulkanizerima, možete biti sigurni da su gume pravilno skladištene.

  Pri kupovini gume, prvo pogledajte datum proizvodnje koji je utisnut na gumi i koji izgleda ovako:

  [​IMG]

  U ovom slučaju DOT 3805 znači da je guma proizvedena u 38. nedelji 2005. godine.

  Još jednom ponavljam: gume se mogu smatrati novim ako nisu starije od 5 godina, uz uslov da su pravilno skladištene. Po isteku roka od 5 godina, mogu se i dalje prodavati , ali ih prije prodaje moraju pregledati stručnjaci ili se mora dobiti mišljenje proizvođača. Sve gume starije od 10 godina od datuma proizvodnje bi trebalo zamjeniti.Ipak ponavljam ovo je Bosna I Hercegovina,tako da pola ovog pada u vodu,al nije na odmet da se zna,tj da se nadje negdje...
  Nastavit ce se...
   
 3. _FreaK

  _FreaK Član

  Pridružen(a):
  19. Ožujak 2009.
  Poruka:
  286
  Lajkova:
  2
  Grad:
  Sarajevo
  Auto:
  Seat Leon FR
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  Akvaplaning (hidroplaning)

  Decki hvala Vam ako ste procitali mislim da moze biti od koristi itekako..

  Kao sto i sam naslov kaze Akvaplaning,namjerno sam skocio na ovu temu jer sam i sam jucer dozivio vracajuci se sa Bjelasnice,naravno uz kisu i brzo otopljenje snijega dolazi do velikih "rijeka" na putu.Pod ovim "rijeka" podrazumijevam veliku kolicinu vode koja se BAS SAD U OVO DOBA GODINE NALAZI NA NASIM PUTEVIMA.Stoga trebate obratiti paznju na ovu temu.

  pa da nastavim dalje...

  Akvaplaning (hidroplaning)

  Akvaplaning (hidroplaning) je pojava koja se događa kada vozilo svojom težinom ne može da istisne vodu na putu ispod gume. Tanak sloj vode koji ostaje između gume i podloge uzrokuje klizanje vozila. Pri kritičnoj brzini, obično između 50-90 km/h, vozilo gubi kontakt s podlogom i dolazi u opasnost da izleti sa puta.

  [​IMG]

  Važna funkcija koju guma treba da ispuni na mokroj i vodom prekrivenoj podlozi je da, kroz kanale kojima je ispresecan protektor, ispumpa vodu. Bez ovih kanala tanak sloj vode ostao bi između gume i podloge što bi izazvalo gubitak prijanjanja—akvaplaning.

  Na glatkom putu, na blagoj kiši i pri brzini od oko 95 km/h, guma ima zadatak da odvede veliku količinu vode koja se nalazi ispod kontaktne površine, čija veličina nije veća od površine dlana. Svaki djelić gazećeg sloja gume je u kontaktu s podlogom samo 1/150 dio sekunde, a za to vrijeme mora da istisne veliku količinu vode i povratiti prijanjanje.

  Uzroci akvaplaninga

  Tri najvažnija faktora koja dovode do akvaplaninga su:

  * Brzina kojom se vozilo kreće.
  Kako se brzina povećava prijanjanje na mokrom putu se pogoršava, a rizik od akvaplaninga i gubitka kontrole nad vozilom je sve veći. Potrebno je smanjiti brzinu i paziti na saobraćaj oko sebe.

  * Dubina šare.
  Trošenjem gume dubina odvodnih kanala se smanjuje, što umanjuje sposobnost odvođenja vode i povećava opasnost od akvaplaninga.

  * Dubina vode.
  Što je voda dublja, prije ćete izgubiti prijanjanje, mada je i tanak sloj vode na malim brzinama dovoljan da dođe do klizanja.

  Šta treba raditi kada se to desi?

  Postoje dvije stvari koje nikako ne smijete da radite:

  * Ne smijete da koristite kočnicu
  * Ne smijete da mijenjate pravac kretanja


  [​IMG]
  Ako počnete da gubite kontrolu nad vozilom nemojte naglo pritiskati kočnicu jer to uklanja poslednju šansu da guma ispumpa vodu. Smanjite brzinu do tačke dok gume ne počnu da prijanjaju. Ako to ne uradite možete izleteti sa puta.

  Volan držite čvrsto i nemojte ga okretati već se samo potrudite da zadržite vozilo na pravcu u kome se kreće. Skinite nogu sa gasa i sačekajte da se volan vrati u normalu.

  Ako već morate da kočite, učinite to laganim pokretima kao da pumpate gumu. Ako imate ABS kočite normalno—kontinualnim pritiskom. Ako je vaše vozilo još uvek u djelimičnom kontaktu s podlogom moći ćete da povratite kontrolu nad vozilom na isti način kao da vozite po snjegu ili ledu.

  Nastavit ce se... izvor:4gume.com
   
 4. _FreaK

  _FreaK Član

  Pridružen(a):
  19. Ožujak 2009.
  Poruka:
  286
  Lajkova:
  2
  Grad:
  Sarajevo
  Auto:
  Seat Leon FR
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  Dezeni guma—vrste šara

  Dezeni guma — vrste šara

  Dezen ili šara je važna karakteristika gume čiji je cilj konstrukcije da se izbalansiraju zahtjevi za niskom bukom, dobrom upravljivošću, prianjanjem na cestu, kočenjem i trošenjem gume. U upotrebi su tri vrste šara za različite namjene i uslove korištenja gume: simetrična šara, asimetrična šara i usmerena šara.

  Simetrična šara

  [​IMG]

  Simetrična šara je ista duž cijele površine gazećeg sloja, obje polovine šare su iste. Simetrični dezen nudi više mogućnosti rotacije od asimetričnih guma. Gume sa simetričnim dezenom su najzastupljenije u prodaji.

  Asimetrična šara

  [​IMG]

  Gume kod kojih su naspramne strane gazeće površine različite imaju asimetričnu šaru. Takve gume su konstruisane da ispune suprotstavljene zahtjeve za dobro prijanjanje za cestu i odvođenje vode i na mokrom i na suhom putu. Spoljna strana šare obično ima jača ramena i krupnije blokove što obezbjeđuju stabilniju vožnju u krivinama dok je unutrašnji dio zadužen za bolje odvođenje vode. Manji unutrašnji blokovi i veća gustina odvodnih kanala pomažu disperziju vode i toplote. Asimetrična šara se često sreće na gumama za sve sezone (all-season).

  Za razliku od usmjerenih guma, asimetrične gume mogu biti montirane na bilo koju pozicju na vozilu. Veoma je važno da prilikom montaže strana sa oznakom outside bude sa spoljne strane i da se vidi na sve četiri gume. Kao i kod usmjerenih guma, pogrešna montaža ozbiljno umanjuje njene performanse. Ako pogrešno montirate asimetričnu gumu možete je koristiti samo kao privremenu rezervnu gumu.

  Usmjerena šara

  [​IMG]

  Usmjerene gume su predviđene da se okreću samo u jednom pravcu koji je označen strelicom na bočnom zidu gume i oznakom direction ili rotation. Usmjerene gume imaju odlične performanse na mokrom putu jer potiču od trkačkih guma koje imaju sposobnost da dobro odvode vodu. Prednost usmjerenih guma je ta što imaju dobru otpornost na akvaplaning, ali je jako važna pravilna montaža jer pogrešno montirana usmjerene gume ne može pravilno da istiskuje vodu. S druge strane, zbog relativno grubog dizajna gazećeg sloja smatra se da su usmjerene gume bučnije od neusmjerenih.

  Neke gume su u isto vrijeme i asimetrične i usmjerene. Takve gume imaju oznake na bočnom zidu koje

  * pokazuju ispravan pravac okretanja i
  * pokazuju koja je unutrašnja a koja spoljašnja strana,

  na šta je važno obratiti pažnju prilikom montaže iste.

  Nastavlja se... Izvor:4gume.com
   
 5. _FreaK

  _FreaK Član

  Pridružen(a):
  19. Ožujak 2009.
  Poruka:
  286
  Lajkova:
  2
  Grad:
  Sarajevo
  Auto:
  Seat Leon FR
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  Izbor auto guma

  Nastavljamo dalje... Vaš izbor,Vaša odluka...

  Izbor odgovarajućih guma za vaše vozilo je veoma važna odluka od koje zavisi vaša bezbijednost i uživanje u vožnji. Postoji veliki broj faktora koji utiču na izbor,počevši od samog stila vožnje,namjenu,stilskog izgleda i jos puno toga i treba dobro razmisliti prije kupovine. Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći prilikom donošenja odluke o kupovini.

  Kada zamjeniti gumu?

  Po zakonima većine evropskih zemalja gume su istrošene kada preostali dio gazećeg sloja ima dubinu manju od 1,6mm. Da bi pomogli vozačima da uoče da su gume istrošene proizvođači unutar gazećeg sloja utiskuju indikator istrošenosti koji postaje vidljiv kada se šara istroši.

  Iako je zakonski minimum u EU 1,6mm testovi pokazuju da je guma sa dubinom šare 3mm daleko sigurnija. Prema tome, zamjenite gume kada dubina šare padne ispod 3mm!

  Vodite računa o zakonskom minimumu jer možete platiti kaznu, a u slučaju saobraćajne nezgode osiguravajuće društvo može odbiti da plati štetu. Gubitak svojstava gume usljed istrošenosti posebno je izražen na kiši i snjegu. Sa istrošenim gumama na snjegu ste u velikoj opasnosti.

  Koliko guma vam treba?

  Samo jedna guma?

  Ako je šara na vašoj gumi malo istrošena, a pretrpjela je takva oštećenja da ne može da se popravi, trebalo bi da je zamjenite novom. Izaberite gumu istog proizvođača, istu šaru, dimenzije i brzinske indekse. Možda će to biti skuplje, ali nemojte na tome štedjeti jer gume moraju biti iste.

  Dvije gume?

  Ako su šare na dvije gume malo istrošene, a vi treba da zamjenite druge dvije zato što su oštećene ili istrošene, zamjenite ih sličnim gumama. Poželjno je da gume budu iste, ali nije pogrešno da ih zamenite gumama drugog proizvođača istog tipa i dimenzija.

  Sve četiri gume?

  Ako imate sreće da su vam se sve četiri gume jadnako istrošile zamjenite sve četiri odjednom. Ako ste zadovoljni gumama koje ste koristili zamjenite ih istim takvim novim gumama.Znam da je ova opcija najskuplja i da sebi rijetko ko moze priuštiti...

  Koja je odgovarajuća dimenzija?

  Najjednostavnije je kada se na vozilu nalaze gume iz prve ugradnje, tada je dovoljno vidjeti oznaku dimenzije na gumi i kupiti iste takve.

  Osnovna funkcija gume je da nosi težinu vozila. Kada birate gumu morate biti sigurni da će moći da izdrži opterećenje. Indeks opterećenja u oznaci gume će vam to pokazati.(objašnjeno u predhodnom postu)

  Maksimalnu brzinu koju guma može da izdrži pri dozvoljenom opterećenju pokazuje indeks brzine . Za vožnju po našim putevima sasvim je dovoljno imati gume sa brzinskim indeksom V jer nećete imati mogućnosti da vozite brže od 240 km/h. Ako idete u inostranstvo u zemlje koje imaju bolje puteve moraćete da se pridržavate uputstava proizvođača.

  Ljetnja, zimska ili guma za sve sezone?

  Želili bismo da vam preporučimo ono što je za vas najbolje, a u krajnjoj liniji i najisplativije – 4 ljetnje ljeti i 4 zimske zimi, ali stanje u novčanicima većine naših vozača je takvo da ne bi mogli izdržati ove troškove.

  Razlike u klimatskim uslovima utiču na izbor guma. Gume moraju odgovarati najlošijim klimatskim uslovima u toku godine. Ako vozite ljetnje gume preko cijele godine, performanse guma biće najlošije u najlošijim klimatskim uslovima, po snjegu i ledu. Ako imate sreće da zima bude blaga možete proći sa ljetnjim gumama sa neistrošenom šarom. Mnogi zaboravljaju da se zimske gume ne stavljaju samo zbog snjega i leda već zato što ljetnje gume gube svojstva kad temperatura padne ispod +7°C. U krajevima gde su zime blage, a temperatura rijetko pada ispod nule, gume za sve sezone (all-season) mogu biti dobar izbor.

  Performanse guma

  Prema performansama gume se dijele uglavnom na tri tipa:

  1. Standardne - rade se u brzinskim indeksima S,T,(H) i prečnicima od 13"-15"
  2. Gume visokih performansi (High performance – HP) - rade se u brzinskim indeksima H,V,(W) i prečnicima od 15"-17"
  3. Gume ultra visokih performansi (Ultra high performance – UHP) - rade se u brzinskim indeksima W, Z i ZR i prečnicima od 16"-20"

  IZVOR:4gume.com
  [hr]
  Balansiranje točkova

  Balansiranje je postupak kojim se uravnotežuju mase točkova na različitim stranama iste osovine dodavanjem olovnih tegova na felnu. Na točak, kao i na svako drugo tijelo, prilikom obrtanja oko neke ose deluje centrifugalna sila. Ukoliko nije uravnoteženo (masa tijela nije ista sa svake strane ose) javlja se debalans koji se manifestuje podrhtavanjem volana ili celog vozila, već pri brzini od oko 70 km/h.

  Najbolje je izvršiti balansiranje sva četiri točka zato što automobil može da trese i ako su prednji točkovi balansirani, a zadnji nisu. Debalans zadnjih točkova se može prenositi i osjetiti čak i na volanu ili na cijelom vozilu.

  Ako se balansiranje ne uradi na vrijeme gume se troše brže i neravnomernije, stradaju ležajevi, amortizeri i druge komponente sistema oslanjanja. Svaki put kada se gume montiraju na točak i kad se ponovo stavljaju nakon popravke bi se trebale balansirati.

  Ako je guma ili felna kriva, javiće se podrhtavanje na nekim brzinama, ali prije ili poslije tih brzina nestaje. Na primer, između 80-90, 100-110 ili 130-140km/h. Na malim brzinama vozilo ne trese, ali se može javiti takozvano ljuljanje volana. To se može izbjeći samo stavljanjem jedne ili više novih guma, a ako je felna kriva—njenom zamjenom ili ispravljanjem.

  Guma se pri balansiranju uravotežuje olovom, pločicama ili bušenjem. U balansiranju se koristi više vrsta olova zbog različitosti felni, tj. njihovih ivica. Olovo koje ne odgovara felni lako otpada sa nje, a onda predstavlja opasnost, pa se preporučuje vulkanizerima da o tome vode računa.

  izvor:4gume.com
   
  RS TURBO se sviđa ovo.
 6. pioneer_09

  pioneer_09 Administrator

  Pridružen(a):
  23. Siječanj 2009.
  Poruka:
  8,592
  Lajkova:
  130
  Spol:
  Muškarac
  Grad:
  Tuzla
  Auto:
  Peugeot 206
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  :cool::cool:

  Eto tema malo preuređena da izgleda kao cjelina :)

  Svaka cast na ovome;)
   
 7. jamakb

  jamakb Član

  Pridružen(a):
  30. Prosinac 2012.
  Poruka:
  2
  Lajkova:
  0
  Grad:
  sarajevo
  Auto:
  bmw e 46
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  Super tema,hvala na informacijama ;)
   
 8. tibor987

  tibor987 Član

  Pridružen(a):
  11. Listopad 2007.
  Poruka:
  11,537
  Lajkova:
  233
  Grad:
  Mostar
  Auto:
  Skoda Fabia
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  odlicno, zahvaljujem ;)
   
 9. _FreaK

  _FreaK Član

  Pridružen(a):
  19. Ožujak 2009.
  Poruka:
  286
  Lajkova:
  2
  Grad:
  Sarajevo
  Auto:
  Seat Leon FR
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  ;)nema na cemu :cool: korisno je znati,a ako nista imamo sad koliko toliko sve na jednom mjestu ;)
   
 10. ZELA GTI

  ZELA GTI Član

  Pridružen(a):
  29. Siječanj 2010.
  Poruka:
  4,675
  Lajkova:
  358
  Spol:
  Muškarac
  Grad:
  Mostar
  Auto:
  Corolla od dvista konja
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  Lijepo sročeno i poučno. Hvala i svaka čast;)
   
 11. -Suki-

  -Suki- Član

  Pridružen(a):
  16. Rujan 2010.
  Poruka:
  1,992
  Lajkova:
  89
  Spol:
  Muškarac
  Grad:
  Modrica/Mrkonjic Grad
  Auto:
  BMW E30 pijačar
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  Svaka Čast!

  M+S ti nije bas jasno definisano (Mud+Snow = blato/bljuzga+snijeg) i to je cista zimska guma, u zadnje vrijeme takva guma ima ilustriranu planinu sa tri vrha sa pahuljicama i to je striktno ZIMSKA GUMA.

  All season gume gume postoje i kao takve su tako i označene.

  Takođe treba dopuniti u prvom postu oznake poput

  HP* High performance guma
  UHP* Ultra High Performance guma

  Postoje jos i oznake za gume sa zastitnim obodom za rub felge itd...

  jako vazno je da sad sve gume moraju imati naljepnicu koja pokazuje u kojoj klasi je guma po pitanju potrosnje goriva, kocenja na mokrom te aquaplaninga kao i nivoa buke koju gumu proizvodi... ta naljepniuca izgleda ovako:

  [​IMG][hr]
  no situacija je takva da bi forumu vise koristila tema ''kako izabrati dobru polovnu gumu'' posto mislim da samo 0.5% korisnika kupuje striktno nove ljetne/zimske gume. :icon_confused:
   
 12. BlackT

  BlackT Član

  Pridružen(a):
  19. Travanj 2011.
  Poruka:
  560
  Lajkova:
  103
  Grad:
  Široki Brijeg
  Auto:
  Audi 80 B4 1.8T
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  Mislim da sam negdje pročitao da se ta oznaka stavlja samo radi američkog tržišta jer tamo guma mora imati takvu oznaku i da su to striktno zimske gume
   

Podijelite ovu stranicu