SsangYong Korando 2.0d 4x4 Style

Phantom

Član
19.01.2010
4.017
413
83
Teslic
Auto
C4 Picasso

Novi početak za korejsku marku
Vesnik proleća
Za korejsku marku, Korando je zaista vesnik nekih boljih vremena
Ukoliko ste se pozitivno iznenadili u vezi sa spoljnim izgledom SsangYong Koranda, to ne čudi, jer je potpisnik istog Đorđeto Đuđaro. Ovo je prvo vozilo korejske kompanije sa monokok karoserijskom strukturom a poseduje i prvi dizel motor koji je proizvod kuće.

Od „ružnog pačeta“ do dopadljivog automobila
Nekadašnji SUV koji je više ličio na ruska terenska vozila, pretvorio se u dopadljiv kompaktni krosover koji u sebi nosi moderne, savremene trendove. Segment u kome se nalazi Korando je prepun ozbiljnih igrača, a ono što će biti adut ovog modela je pre svega odnos ponuđenog i dobijenog. Pomenimo samo potentni, dvolitarski turbo-dizel motor i pogon na sve točkove, i već se nalazimo u cenovnoj sferi od 30+ hiljada evra kada su u pitanju renomirani proizvođači. Naravno, treba spomenuti da je dostupan i model sa pogonom na prednje točkove.
cena, +
odnos uloženog i dobijenog, +
sveopšta upotrebljivost +

pozicija marke na tržištu, -
nedostatak rafiniranosti -


nutrašnjost traži dizajnersko osveženje
Dakle, konstatovali smo da je spoljni izgled dopadljiv, mada ne i preterano originalan. Unutrašnjost ne prati taj trend i prilično je mediokritetski postavljena u estetskom smislu. U pokušaju da se dobije na utisku luksuza, nekako se preteralo u implementiranju različitih detalja u konstrukciji armaturne table, koji kao da su na „brzaka“ nabacani, a ne uredno složeni. Nešto više minimalistički pristup bi svakako bio prijatniji za oko. Takođe, centralni displej u dnevnim uslovima vožnje ima odsjaj koji u velikoj meri otežava očitavanje.

U svakom slučaju, enterijer je prostran i upotrebljiv, sedišta udobna, i sve to zadovoljava aktuelne standarde u klasi. Korando bez problema može da ugosti pet odraslih osoba. SsanYongov model je čak iznenadio što se rafiniranosti tiče, mada je prisustvo buke u kabini nešto izraženije.

„Divlji“ dizel agregat
Dizel prvenac korejske marke je priča za sebe. Njegov temperament nas je zaista oduševio, ali radi se o konceptu koji nije više prisutan među modernim turbo-dizel agregatima. Naime, isporuka snage je veoma oštra u srednjem rasponu obrtaja, nedostaje elastičnosti, a drugi stepen prenosa je kratak tako da ponekad imate utisak kao da se pod vama nalazi divlji mustang. Šalu na stranu, ova osobina će se mnogim vozačima svideti, mada prebacivanje u treći stepen prenosa donosi izvesnu oseku u isporuci snage. Sa 150 „konja“ i 360 Nm maksimalnog obrtnog momenta, Korando je dovoljno potentan da dominira na autoputu a visoke brzine, bez obzira na SUV karoserijsku konfiguraciju se gotovo ne osete.

[URL='http://vrelegume.rs/slike/231/korando_rs1.jpg']

[/URL]Menjač je na ovom modelu šestostepeni manuelni, ipak na pogonu još treba da se poradi da bi dostigao visoke evropske standarde. Kada govorimo o voznim osobinama i upravljivosti, sve je na svom mestu za jedan kompaktni SUV.
Upravljački sistem ne predstavlja oličenje preciznosti, ali ruku na srce, nije na modelima konkurencije. Konstantan je i obezbeđuje laku vožnju. Naginjanje karoserije u krivinama je minimalno.

Veliki iskorak – dobra kupovina
Bez obzira na sve prethodno izrečeno, Korando predstavlja veliki iskorak za korejsku kompaniju, i navedeno u prethodnim redovima nije toliko kritika koliko savet šta treba ispraviti u budućnosti, da bi Korando bio rame uz rame sa elitom.
SsangYong Korando 2.0d 4x4 Style

Cena: 21.450
Motor: Turbo-dizel, redni/4, 1998 cm³/common-rail, 110 kW, 150 KS pri 4.000 o/min, 360 Nm pri 1500 o/min
Transmisija: AWD, manuelni šestostepeni menjač
Ogibljenje: napred MacPherson, nazad multi-link
Performanse: 0-100 km/h – 10,9 sec, maksimalna brzina 180 km/h
Prosečna potrošnja: 5,8 l, emisija CO₂ 147 g/km
Karoserija: SUV, DxŠxV 4410x1830x1675 mm, međuosovinsko rastojanje 2650 mm, masa 1672 kg, prtljažnik 486-1312 l


Za početak, možda zaposliti Petera Šrejera. Za sada, dok ne budemo testirali novi Rexton, možemo reći da je ovo najbolji automobil koji je do sada stigao iz korejske marke. Za relativno nisku cenu dobijate obilje snage, više nego što je to slučaj sa konkurencijom a i pogon na sve točkove. Ono što ne ide u prilog Korandu za sada je mogućnost dalje prodaje, odnosno pad cene kao polovnjaka. S druge strane, adut Koranda je već spomenuti odnos uloženog i dobijenog, koji je pored potentnog turbo-dizel agregata i integralnog pogona oličen u obilju opreme. Čak i ulazni modeli dolaze sa ugrađenim parking senzorima, tempomatom, klima uređajem i Bluetooth konekcijom, kao i krovnim nosačima. Treba spomenuti interesantan head-up displej na kome možete očitati tačnu razdaljinu vozila u odnosu na predmet koji se nalazi ispred njega.

Sve vreme spominjemo taj famozni odnos uloženog i dobijenog, pa bi na kraju bio red da konačno spomenemo cenu. SsangYong Korando 4x4 u Style paketu opreme košta 21.450 evra. [URL='http://vrelegume.rs/slike/231/korando_503.jpg']
[/URL]


[URL='http://vrelegume.rs/slike/231/korando_503.jpg']

[/URL]
 

Phantom

Član
19.01.2010
4.017
413
83
Teslic
Auto
C4 Picasso
Jednim pogledom

Dizajn

Performanse

Funkcionalnost

Kočnice

Kvalitet

Motor

Udobnost

Menjač

Vozne osobine

Cena

Prosečna ocena:
(u okviru klase)