spajanje 2 compa na adsl

spajanje 2 compa na adsl

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Administrator
raja treba mi jedna pomoc... kao sto vidite u naslovu trebam da spojim dva racunara na adsl dalke laptop i desktop... eh sad u posti sam dobio kao zamjenu za stari modem, ADSL/ROUTER marka "Kasda" posto mi je ISDN veza... eh sta sad i kako trebam raditi, ak moze ko da pojasni...

hvala:icon_biggrin:

BHT Ovisnik
u mene je wireless i ja sam kupio obični SWITCH i u njega prikopcao internet i ostalo mi 5 portova za ostalo i tu sam sebe i jos 3 prijatelja prikopcao tako da i oni koriste moj internet i mozemo igrati u LAN-u a razdaljina je 50m+ ;)

Administrator
CoL3-99 je napisao(la):
u mene je wireless i ja sam kupio obični SWITCH i u njega prikopcao internet i ostalo mi 5 portova za ostalo i tu sam sebe i jos 3 prijatelja prikopcao tako da i oni koriste moj internet i mozemo igrati u LAN-u a razdaljina je 50m+ ;)

ok je to... ja na modemu/routeru mogu spojiti 4 racunara, ali sad kako sam trazio po netu treba svakom racunaru dodijeliti ip adrese i to uradim, ali mi nije jasno kako cu sad podesit konfiguraciju modema, upustvo sto su mi dali je nikakvo. uzas objasnjeno:icon_question:

Član
taj modem ili bilo koji adsl modem trebate konfigurisati da radi u "Route" modu...fabricki kad dobijete od Telecoma je "Bridge" mod...Imate na stranici BHTelecom upustva:
http://www.bhtelecom.ba/uputstva_adsl.html
odaberite zeljeni modem i viola....

Član
spajao sam jednom davno komšiji i sve je radilo kao mlijeko ali iskreno se ne sjećam šta i kako napamet, uglavnom tad sam našao na nekom forumu 'caku' - post koji ukratko opisuje sve šta kako i gdje, pokušaj malo googlati sa različitim izrazima koji povezuju adsl, računare, router itd itd (tako nekako sam i ja pronašao)

sretno

Legend
mene zanima isto,da li se moze spojiti vise racunara al na kablovski internet i sta treba od opreme

Član
pioneer_09 je napisao(la):
funky je napisao(la):
koliko ti ruter ima izlaznih portova ?

4 izlaza:icon_biggrin::icon_biggrin:
pa nije to neki problem onda, napravi always on konekciju na ruteru (192.168.0.1 to je neka defoultna adresa rutera, i kad udjes imas setup, skontat ces :) ), kupis 2 lan kabla, i jedan ustekas u komp i u ruter, a drugi u laptop i ruter, nikakav problem to nije :icon_rolleyes:

Član
RE: u

Deyo je napisao(la):
funky je napisao(la):
funky je napisao(la):

pa nije to neki problem onda, napravi always on konekciju na ruteru (192.168.0.1 to je neka defoultna adresa rutera, i kad udjes imas setup, skontat ces :) ), kupis 2 lan kabla, i jedan ustekas u komp i u ruter, a drugi u laptop i ruter, nikakav problem to nije :icon_rolleyes:

Ako je u Bridge Mode, nećeš moći dva kompjutera spojiti direktno na router, znači treba biti u Router Mode, odnosno kad upališ kompjuter da si odmah na internetu. Kao što funky reče, samo "uštekaš"... sami će oni podesiti IP adrese.

@Nexus, isti problem kod mene, ne može...
ne moze zato sto vam je internet izlaz odobren samo za vasu jednu MAC adresu mrezne kartice, to morate vidjeti s njima da vam omoguce ili igrati sa MAC adresama, ima nekih programcica, al iskreno nisam pokusavao nikad :D

Legend
RE: u

Deyo je napisao(la):
funky je napisao(la):
funky je napisao(la):

Ako je u Bridge Mode, nećeš moći dva kompjutera spojiti direktno na router, znači treba biti u Router Mode, odnosno kad upališ kompjuter da si odmah na internetu. Kao što funky reče, samo "uštekaš"... sami će oni podesiti IP adrese.

@Nexus, isti problem kod mene, ne može...

ja sad dobih info da moze,mada cu ja nazvati eltu i pitati dal je to izvodljivo

Administrator
ajd sad cemo da vidimo;) to se i mucim jer ne mogu nikako da prebacim u ruter mode... svasta nesto ima, al hajd pokusat cu.... pa vam javim:icon_biggrin: hvala svima:cool::cool:

Član
Deyo je napisao(la):
Ako će ti biti lakše nazovi 1422 pa reci da ti začas kažu, ako se jave :cool:

hoce se javiti... al nakon 82685763456 pokusaja :D

a za taj kablovski... ne znam koje kablo dolazi... al mozda bi se moglo sta preko wireless broadband routera btw imam ja jedan prodati.... :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.