Spaček is back!

Spaček is back!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Legend
Spaco3.jpg

Nakon reinkarnacije Minija, Bube i Fiata 500 na red je došao i Citroen 2CV, popularni Spaček. Ljubitelji kultnog automobila raduju se usprkos tome što se nova generacija Ružnog pačeta neće nuditi po diskontnim cijenama.
O mogućem povratku Citroena 2CV počelo se šuškati prije dvije godine. Maštu je rasplamsavao koncept Evoqu koji je jasno pokazao da se ozbiljno razmišlja o produkcijskom modelu. Prilikom oblikovanja karoserije nastojalo se zadržati što više originalnih linija koje datiraju još od daleke 1948. godine. Sudeći po fotografijama koje je objavio ugledni Auto Express u tome se prilično uspjelo. Najveća promjena uočljiva je na svjetlosnim grupama. Prednji farovi više ne stoje na metalnim rogovima nego su skladno uklopljeni u blatobrane koji su zadržali sve bitne dizajnerske karakteristike originala, uključujući bočne škrge.
Spaco2.jpg

Pored toga zadržano je podešavanje visine svjetlosnog snopa koje se 1948. radilo pomoću ''holendera'' u putničkom prostoru. Naravno, u budućoj generaciji Spačeka sve će raditi elektronika. Temeljito je promijenjena i zadnja svjetlosna grupa. Zbog sigurnosti je instalirana vertikalno i znatno više nego na Ružnom pačetu. Zbog zadovoljavanja sigurnosnih propisa značajno su modificirani i odbojnici. Sva stakla na automobilu i retrovizori jasno otkrivaju da se radi o najnovijoj konstrukciji automobila a kažu da će i unutrašnjost biti u duhu današnjih automobila. Nekima će zbog toga biti žao jer je Spaček postao planetarno popularan iako je imao, malo je reći, siromašnu opremu. Tradicionaliste raduje najava platnenog krova koji će se moći smotati po dobrom starom principu koji se upotrebljavao na konzervama za sardine i Spačeku, naravno. Podvozje će biti savremeno a to podrazumijeva i sve četiri disk kočnice ispod aluminijskih naplataka.
Spaco3.jpg

Pogonska grupa ali i cijela konstrukcija automobila bit će izvedena pod okriljem Citroen's green technology. Ispod prednje haube bit će instaliran hibridni dizel motor koji će omogućavati nisku potrošnju a samim tim i zadovoljavanje najstrožih ekoloških normi. Pogon će, dakako, biti na prednje točkove a da li će se pojaviti ekstremna varijanta sa pogonom 4x4 ostaje da se vidi.

Po prvim informacijama novu generaciju Spačeka ne treba očekivati prije 2009. godine. Stil je ostao isti ali na žalost cijena neće biti diskontna. Tim prije jer će Citroen novi 2CV pozicionirati između modela C3 i C4. Uostalom to je najveći problem kod Bube i Minija koji se ipak fantastično prodaje. Da li će novi Fiat 500 i Citroen 2CV dobro iskoristiti nasljedstvo slavnih predaka pokazat će vrijeme.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top