Slaba upravljivost GOLF IV 1.9 TDI

Slaba upravljivost GOLF IV 1.9 TDI

Pozdrav svima,

Eh ovako ...:

Nedavno sam zamjenio prednji most na Golfu. Nakon zamjene, u povratku od majstora, primjetio sam da mi je volan izrazito lagan za upravljanje i da se automobil jako čudno ponaša, bilo je prilično teško upravljati sa njim. Naravno, nazvao sam majstora i vratio auto drugi dan do njega. Majstor mi je rakao da je samo potrebno uraditi "špuru" i da će sve biti uredu. Nakon urađene špure stanje je bilo donekle ok, međutim automobil se i dalje prilično čudno ponaša, ponekad volan "vuče" na jednu stranu, ponekad na drugu. Svaki put kada samo jedan prednji točak naiđe na neku neravninu na cesti volan "trzne" u jednu stranu. Automobil sam vozio na pregled i kod drugog majstora koji je sve ispod pregledao i nigdje ništa nije "klimalo", sve što se trebalo zamjeniti zamjenio sam, kugle, selene, stabilizatore, itd.

Informacija koja je možda zanimljiva je činjenica da mi je prije zamjene mosta bila upaljena lampica za ESP, a sada više nije, i ako ništa po tom pitanju nije popravljato.

Prednji most sam inače zamjenio iz razloga što se "potrošio" na mjestu jedne veze gdje vijak prolazi kroz njega i veže ga za ostatak karoserije.

Svaki savjet je dobro došao, uskoro se spremam na put i nekako sam izgubio "povjerenje" u auto, prilicno je neugodno kad vam volan svako malo trza u rukama, pogotovo dok vozite autocestom preko 100km/h.

Unaprijed hvala,
Adis
 
Član
I meni je Toyota tako kada mi tocak naide na rupu, na voznji od oko 5-10 km/h pomjeri volan na desnu ili lijevu stranu.Prije par dana ode zamajac i promjenim zamajac,druk lezaj, kvacilo sve novo stavim i od tada mi se to vise ne desava.

Znalo mi se desavati i pri brzini 70/80 pobjegne mi u lijevu traku auto kada je neravna cesta
 
Upravo to, dok se krećem po ravnoj cesti sve je ok, međutim na nervnoj cesti auto vuče ponekad u lijevu ponekad u desnu stranu i osjetim kako volan trza.
 
sefe dali si bio tu kad ti je radjena spura,spura ima vise parametara,nije samo nagib tocka,tu je i nagib amortizera naprjed,nazad,ljevo desno,pa ikolko ti tockovi vuku unutra ili vani itd,bilo koja od tih stavki ti moze izazvati tvoje probleme,a mogu biti i gume krive
 
Član
sefe dali si bio tu kad ti je radjena spura,spura ima vise parametara,nije samo nagib tocka,tu je i nagib amortizera naprjed,nazad,ljevo desno,pa ikolko ti tockovi vuku unutra ili vani itd,bilo koja od tih stavki ti moze izazvati tvoje probleme,a mogu biti i gume krive
U cetvorke mozes samo podesavati trag sto se tice optike, nesto sasvim malo nagiba na kuglama i to je to
 
Član
Meni je lupalo i vozilo u jednu stranu tako su i meni pricali spura ovo ono,i na kraju spona mi pukla hvala Bogu pa je ispred zgrade inace bi citali o meni u crnoj hronici.
 
4 vijka koja su bitna na letvi volana nisu ok sjela na svoje mjesto ti vijci prolaze kroz most i nisu ti kako treba stegli tj vratili na svoje mjesto samu letvu volana i tako da ti letva hoda kroz nosace to je neki luft od par milimetara al to se itekako osjeti pogledaj to do toga je 100% ;)
 
Ovo su rezultati spure, vidi se da nije uspio popraviti zatur, ali je odstupanje oko jednog stepena, zar odstupanje za jedan stepen može stvarati toliko problema?
Automobil je opet kod majstora pa ćemo vidjeti šta kaže. Reci cu mu ovo za ova četiri vijka, pa nek pogleda. Hvala svima na odgovorima.

BTW. nisam žena pa da držim volan sa dvije ruke! XD
 

Prilozi

  • 20151226_130447.jpg
    20151226_130447.jpg
    572,1 KB · Pregleda: 40
Top