Škoda Citigo: Prava mera

Škoda Citigo: Prava mera

Član
01.jpg

U skladu sa dosadašnjom filozofijom, Škodin novitet u A segmentu nudi klasičan dizajn, praktičan enterijer odličnog kvaliteta, kao i niske troškove vožnje i održavanja
Volkswagenov koncern je od pre godinu-dve postao bogatiji za novi model u A segmentu. Kod Volkswagena, on nosi ime „Up!”, Seatova verzija je nazvana „Mii”, dok je treća verzija dodeljena Škodi, a nosi možda i najadekvatnije ime „Citigo”. Uz stilske i izmene u opremi, u pitanju je isti automobil, a da je njegova promocija pod tri brenda sasvim opravdana, potvrđuje podatak da poslednjih, kriznih godina, tzv. A segment, zahvata čak deset odsto tržišta. Od sva tri modela koji se proizvode pod Volkswagenovim patronatom, nekako je najinteresantniji upravi Citigo, jer on predstavlja novost za Škodu i “načinjanje” novog tržišnog segmenta. To će prema planovima stručnjaka češkom brendu doneti dugoročnu dobit, jer će klasa jeftinih automobila skromne potrošnje, prema trenutnim planovima, nastaviti da raste.


02.jpg



Iako model Citigo odlikuju nove dizajnerske smernice i karoserija kakvu do sada češki proizvođač nije nudio, bar ne u novijoj istoriji, već na prvi pogled je jasno da je u pitanju Škoda. U skladu sa navedenim inovacijama koje odlikuju novitet, u skladu je i redizajnirani logo kompanije koji se prvi put našao na Škodinom gradskom modelu. Ono što treba da se istakne je to da se na našem testu našao odlično opremljen model sa dodatnim crnim aplikacijama na atraktivnoj zelenoj karoseriji, što je svakako značajno popravilo inače pozitivan vizuelni utisak o automobilu, što važi i za lepe crne, petnaestoinčne točkove. Za razliku od velikog broja modela A segmenta, pogotovo onih poreklom sa Dalekog istoka, Citigo se ne razmeće agresivnim detaljima, poput „tri broja” većim svetlosnim grupama koje se protežu od maske hladnjaka i vetrobrana, već ga odlikuje sveden i konzervativan izgled.

03.jpg



To je najverovatnije posledica činjenice da je u pitanju model koji koristi Volkswagenovu platformu, a nemački proizvođač je poznat po umerenom dizajnu. Možda nekome zasmeta, ali mi to pozdravljamo, jer je to garancija da će ovaj model i za nekoliko godina izgledati dopadljivo, umesto prvobitnog „bum” efekta koji vrlo brzo bledi. Bočna linija automobila jasno otkriva da je u pitanju automobil dug tek nešto više od tri i po metra, jer karoserija je u zadnjem delu oštro “odsečena”. Ipak, ovaj zahtev su dizajneri uspešno ispratili, tako da automobil, sa koje god strane da se pogleda, izgleda prilično skladno i proporcionalno, a čak i prtljažnik zapremine 251 litar, kapacitetom kao da parira jednu klasu većim automobilima.

04.jpg



Po otvaranju vrata i smeštanju u kokpit, dočekala nas je prava nemačka dizajnerska škola. Svedene linije karoserije su uspešno prenete i na unutrašnjost automobila, i to na jednako uspešan način kao što to Volkswagen već godinama radi. Opet napominjemo, možda kokpiti nekih konkurentskih modela na prvi pogled plene atraktivnim dizajnerskim rešenjima, neobičnim prekidačima i bojama, ali na kraju, vozač sve te sitnice „izgustira”, pogotovo kada je reč o gradskom automobilu za čijim upravljačem treba svakodnevno provoditi puno vremena. U modelu Citigo se apsolutno sve nalazi na svom mestu, tako da i neiskusan vozač može posle veoma kratkog upoznavanja da sedne za upravljač i otisne se u gradsku avanturu.

05.jpg



Tabla sa instrumentima je jasna da jasnija ne može biti, a jedinu zamerku upućujemo tome što na malom pokazivaču broja obrtaja motora nema neparnih cifara, pa vozač mora da se privikne kako bi samo letimičnim pogledom znao da se motor „vrti” na 3.000 obrtaja. Centralna konzola je jasna i pregledna, a posebnu pohvalu možemo da uputimo kvalitetu materijala i završne izrade. Naravno, ne treba očekivati čuda na tom polju, ali ako se uzme u obzir osnovna cena, kao i klasa automobila u kojoj se Citigo nalazi, može se reći da Škoda nudi više od očekivanja. I prednja sedišta su izuzetno udobna, pružaju solidnu bočnu potporu, dok je zadnja klupa u proseku klase, s tim da se do nje lako stiže zahvaljujući odličnom rešenju pomeranja prednjih sedišta. Kao što smo već napomenuli, iza zadnje klupe se nalazi prostran prtljažni prostor zapremine 251 litar, koji se obaranjem zadnjih sedišta lako povećava na 959 litara, s tim da je zahvaljujući kutijastom obliku karoserije u modelu Citigo tada moguće prevesti i kabaste predmete.

06.jpg



Do pre nekoliko godina, tri cilindra su predstavljala kompromis u svakom pogledu, ali napredak tehnologije i težnja ka uštedi dovela je do toga da su u ovom modelu, tri cilindra i jedini izbor. Ipak, to ne treba shvatiti pogrešno, jer trenutno i Ford u dve klase većem Focusu, takođe nudi i tri cilindra, dok Fiat eksperimentiše sa novim dvocilindrašem. Posle nekoliko kilometara test vožnji, shvatili smo da su naši strahovi kada je Citigo bio u pitanju, bili potpuno neopravdani. Model Citigo je opremljen jednolitarskim trocilindrašem u dve verzije, sa 60 i 75 konjskih snaga, a na našem testu se našla snažnija.

07.jpg



U karoseriji mase samo 929 kilograma, to je više nego dovoljno za ubedljive gradske performanse. Automobil poput taneta startuje od semafora do semafora i nimalo ne zaostaje za daleko snažnijim automobilima. Ubrzanje do 100 km/h od 13,2 sekunde je sasvim prihvatljivo, ali maksimalnu brzinu od 171 kilometar na čas treba shvatiti uslovno, jer se do nje stiže posle dugog zaletanja, a kao najviša optimalna putna brzina na dužim vožnjama nameće se 120 kilometara na čas. Tokom svakodnevne vožnje u standardnim uslovima, trocilindarski motor radi nenametljivo i kultivisano i ne može da se poredi sa trocilindrašima od pre desetak godina, koji su predstavljali “nužno zlo”.

08.jpg



Kada se „podvuče crta”, dolazimo do zaključka da model Citigo predstavlja odlično zaokruženu celinu, jer nudi upravo ono što se od njega očekuje. Potpuno u skladu sa Škodinim sloganom „jednostavno pametnije”, kupac najmanjeg češkog modela ne mora da doplaćuje za stvari koje mu nisu potrebne, a po želji, može da ih ima. Takođe, u pitanju je automobil koji predstavlja pravu malu oazu mira, prvenstveno zahvaljujući praktičnosti i jednostavnosti, što se od gradskog automobila i očekuje. O kvalitetu ne moramo mnogo da pišemo, Škoda ga je odavno dokazala.

ŠKODA CITIGO
Motor benzinski, tri cilindra; 999 ccm; 75 KS pri 6.200 o/min; 95 Nm pri 3.000 o/min
Karoserija hečbek, 3 vrata, 5 sedišta; d x š x v 3.563 x 1.641 x 1.478 mm, međ. rast. 2.420mm; masa 929 kg; prtljažnik 251 l
Transmisija manuelna, 5 stepeni; pogon napred
Pneumatici 185/55 R 15
Oslanjanje napred Mekferson, spiralne opruge, amortizeri, popr. stabilizator; nazad torziona osovina
Performanse 0-100 km/h za 13,2 s; 171 km/h; 4,7 lit/100 km; emisija CO2 108 g/km
Rejting + Prostrana kabina za klasu, pedantna izrada, potrošnja - Performanse na otvorenom putu
Utisak Odlično „upakovan“ mali gradski automobil, niske cene, potrošnje i troškova održavanja, koji nudi solidne performanse i ponudu prostora
 
Top