servo ne radi

servo ne radi

Član
ovako... curilo mi je ulje iz letve volana ili sta vec je u njoj... volan je bio tezak kad se tek krene okretat a kasnije normala, isto kao da nema snage servo pumpa da ga pogoni i oni su mi rekli da repariram letvu i danas je auto doslo sa servisa i sve uredu volan lagan sve extra i veceras ugasim auto i samo cujem nesto oko volani isto kao da zrak kroz neku vodu prolazi, ja upalim auto volan otezao, odem mozda 700 metara provozam se malo mi tezi volan, ugasim auto opet se cuje isti zvuk, i tako ostavim auto jedno 45 minuta upalim ga nemam uopste serva... i krenem ja kuci i sad kad god vratim volan na sredinu cuje se onaj zvuk "zraka kod nesto" al bukvalno svaki put... znal iko sta bi moglo biti? u pitanju je seat ibiza 6l

Član
kako da znam jel servo pumpa ok? ne gori mi ni jedna lampica na instrument tabli da odma znas :D

Član
Dobro normalo je to,hm znas sta mozes kada ti je ugasen auto smotaj malo volanom i drzi volan pod naponom i upali auto ako odma osjetis da je volan olaksao tj servo upalio to bi bio dobar test za pumpu, jesi gledao imas li dovoljno ulja u sistemu?
Ima jos jedna fora kako ispitati protok kroz letvu, podignes auto komplet prednji kraj na kloceve i upalis ga ,ako pocne sam motati to znaci da ti nije jednak protok kroz letvu! :)

Član
auto je jutros preuzeto iz inter auta, oni su reparirali letvu volana, sad jesul toliki baksuzi da ne naliju tecnost ne znam... jer auto je radilo normalno citav dan i veceras cviknu...

nemoze,pumpa ili radi ili neradi...moze se desiti samo da remen nije dovoljno zategnut pa da remenica proklizava i pumpa nevrti dovoljno tj.nepravi dooljan pritisak...ali kod tvog vozila to nije moguce,remen -kais je uvijek napregnut spanerom

znaci nemas tu puno mudrovanja,servo sistem upravljanja cine:
servo-pumpa ,mane:popusten remen,ostecen semering,ostecen lezaj,ishabana krila-peraja unutar same pupe
crijeva visokog pritiska :pucaju na spojevima,zacepe se necistocom ili se ishabaju iznutra te sama vlakna urokuju slab protok ulja
posuda za servo ulje i sama hidraulicna letva volana sa svojim ventilima (koji se ponekad znaju i zacepiti,te time uzrokuju otezan rad same letve,tj teze upravljanje ili povlacenja upravljaca u jednu stranu).....obratis paznju na ove stvari ,mora biti jedna od nabrojanih

nema na cemu,tu smo da se pomazemo...samo nezaboravi da javis o cemu se radilo,mada ja ipak mislim da je opet u pitanju kvar na letvi...malo ih je da je repariraju kako treba,ubacuju zamjenske djelove,lose semeringe,namotas 2-3 puta puni i podere ga...sretno

Član
reparirano je negdje oko bijeljine valjda... al ajde u ovlastenom je sve radjeno njih cemo sd ganjat :D