Šta je novo?
BHTuning.com - Tuning & Styling

Dobrodošli na jedinstveni forum na našim prostorima sa tradicijom preko 10 godina, 80 000+ tema, preko 1 milion postova i 45 000+ članova ... Tuning & Styling na jendom mjestu sve za vašeg limenog ljubimca!

Sequentronic Mjenjač

Dali se neko od vas razumije ili je prethodno imao na automobilu Sequentronic mjenjač?Zapravo to je Mercedesova izmišljotina gdje su napravili manuelni mjenjač bez papučice kvačila.Ovaj mjenjač je jako stabilan,pouzdan a i može da izdrži jako opterećenje.Navodno je ubacivan u veliki broj serija C-klase za Evropsko tržište a kao opcioni je dolazio čak uz pojedine AMG modele.Njegova oznaka je 716.6xx sa ugrađenih 6 brzina koje se mijenjaju pomjeranjem ručice mjenjača gore i dole (+/-) kao i tipronic,s tim da ima opciju automatskog prebacivanja (A).Ispod papučice gasa se nalazi kickdown senzor koji po pritisku smanjuje obrtaje i vraća brzinu što je jako dobro koristiti tokom preticanja.Ako ste imali iskustva sa ovim tipom mjenjača zamolio bi vas da nastavite temu pošto imam par pitanja vezanih za ovu vrstu mjenjača!
 

emir_89

Član
Malo polupo loncice za obrtaje, al zar skoro svaki noviji automatik nema ovu opciju rucnog mijenjanja brzina na mjenjacu?
 

allroad

BHT Ovisnik
ma ima, al u biti ovo nije automatic, nego manual mjenjac koji uz pomoc robotike mjenja brzine. ko smg u bmw, selespeed u alfi i tako. al ne znam u kojem mercedesu je takav mjenjac
 
Nisam ni ja nešto previše upoznat sa navedenim mjenjačem a to znači velika je vjerovatnost da ću teško naći nekoga da podijeli mišljenje sa mnom.Nisam siguran dali se mogu kopčati na MB Star da mi prikaže greške,pošto imam problem,mjenjač je non stop u Safe modu a niko od obližnjih mehaničara nema iskustva sa ovim mjenjačem.Većina ih je pokušala praviti ali su samo eksperimentisali izmjenom ulja,filtera,provjeravali osigurače,releje,itd... i ništa,opet isto.
 
Lock na temu ako nemate pitanja,i ovaj sam problem ispratio izmjenom protokomjera i osigurača.Mjenjač ponovo radi