Savjet: Ugradnja motora iz sportskog motora 750ccm u Ficu

Savjet: Ugradnja motora iz sportskog motora 750ccm u Ficu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako se neko razumije da mi pomogne samo da me nasavjetuje da li je izvodljivo i sta bi trebalo da se uradi tj znam da se moze uraditi samo kako.

Znaci u ficu sam planirao ubacivati vece motore od drugih auta i sta ja znam e sad u zadnje vrijeme nesto razmisljam da ugradim motor od sportskog motora 750 kubika posto je i fico zastava 750. Eh sad zanima me koji i kako bi mogao spojiti taj motor sa mjenjacem i od cega da se mjenjac ugrati jer nebi reko da je od fice jer mislim da vecina tih sportskih motora ima oko 6 brzina. Pa me zanima kako to sve ukomponovati s obzirm da ce se motor nalaziti nazad a mjenjac gdje i treba da bude. Drugo sto me zanima je naravno ojacanje posto s ugranjom tog motora koji ima preko 100 konja standardni fico nece moc izdrzati tako da me zanima koja ojacanja i od kojeg auta bih mogao ugraditi naprijed, nazad, šasija da li da ostane ista ili mjenjanje i sta vec...Naravno tu je i pitanje posto ti motori nemaju rikverca...

Nesto sam i razmišljao da uzmem od bube stare sve osim karoserije i da prilagorim ficinoj al opet to mi je nekako malo konja mada mislim da bi bilo naj jednostavnije od svih drugih mojih zamisli...

Hvala unaprijed na pomoci

Član
moze se to uradit, mjenjac se ostavi od motora samo se poluge naprave da ti mozes saltat al nema rikverca:D

arminnn je napisao(la):
moze se to uradit, mjenjac se ostavi od motora samo se poluge naprave da ti mozes saltat al nema rikverca:D

a ima li neko (ti ili bilo ko drugi) da to ustvari moze i izvest. ja sam cito na forumu jednom da je neko stavio neki elektro motor za rikverc samo da mi je neko da to moze sve izvest a da ne kosta 10 hiljada nego razumna cijena

Ukucas na google "bike engined car" i cackaj, imas puno foruma sa projektima raznim, imas puno clipova na youtube isto! Nije to ne izvedivo, samo racunaj da auto moras maximalno olakasati da bi dobio funkciju, ima puno prepravki, prvo mjenjac gdje moras nastimati da ti radi preko pedala, rikverc se naknadno ugradjuje, isto tako i prenos je vazno uraditi kvalitetno, jer masu koju pokrece fabricki lanac od motora je jedna felga koja i nije neke extremne tezine, a na autu ces radi stabilnosti morati nabaciti vece felge, koje su automatski teze, sta da ti kazem, puno sam razmisljao o tome jer sam i ja planirao nesto slicno, al' nije bas jednostavno ima dosta, dosta posla, a problem je sto je dosta tesko doci do dijelova potrebnih za projekat, prepravki ima mnogo, al' ako si bas zapeo za to onda pokusaj, al' moj ti je savjet da prvo sve od prvog do zadnjeg detalja razradis plan, i koliko te para zapravo ce to kostati, jer nije jeftina varijanta u to isto mozes biti siguran, et' gore sam ti napisao sta ces preko google trazit i naci ces sve sta te zanima!

Član
Prodam ti ja motor od puntA 1.2 ima i rikverc i sve, motor, mjenjac elektriku za 300 stoje KM.Motor je fabrickih sedamdesetak konjica.

Član
lako se ugradi rikverc na mjenjač od motora ....bilo je baš neki dan na OCC choperima , ugrađivali na neki trike , čas posla ;)

Ma ovaj projekat mi se toliko radi i ja sam svjestan da tu ima troskova i voljan sam to finansirati ali naravno umjereno i u normali cijene da su a ne zavaljotine i naravno da mi to uradi neko kvalitetno i ko se razumije...a to sto almir kaze ja to sve znam to mi i jest problem kako sve to izvest kako prikopcat motor na zadnji pogon pa kako papucice da funkcionisu, rikverc, mjenjac complet, pogon... sve to mene kopka...naravno razmisljao sam i o varijanti stavljanja motora od auta nekog jaceg al opet i tu treba nac zadnji pogon pa onda uskladit to nekako sa mjenjacem pa od cega mjenjac pa ojacanja i sta ti ja znam...jer ja u sustini njega namjeravam prosiriti ozada...

Sustina svega je kako i ko da to uradi kako treba posto ja osobno neznam nista od ovog uraditi...meni je najvaznije da mi je mehaniku napravit da funkcionise a za ostalo sire felge, prosirivanje zadnjeg dijela, prednjeg, farbanje i to nije problem imam ko ce mi to radit al mehanika je glavna kako i ko...sta se tice cetverotockasa tesko ih naci a jos teze naci preko 500 ccm i kostaju bruku para...kontam neki motor od suzukija mozda 750 ccm da bude ironicno sa finicnim 750 mozda tamo neka godina iz 90ih...u sustini to je to e sad da vidim kako to obaviti, ko moze to uraditi kvalitetno, koja cijena itd...

Kako god, eto gore sam ti napisao kako ces naci sve detaljno projekte sta i kako treba. Sto se motora tice, ako mislis ovakav projekat raditi, nemoj ni pomisljati uzeti slabiji motor od 1000 ccm, bezze ces pare ulozit, jer spiskat pun k... para na nesto sto "nece" ici kako treba, ispod 1000 ccm nemoj ni traziti motor da ugradjujes, uzmes nekog stranca jakog jeftino i dovuces sebi, carina za njih nije nikakav problem, a i nece puno te kostati, jer uzimas jeftiniji motor... Kao sto ti rekoh, prvo sve detaljno razradi planove, sve ces naci sta treba i kako raditi preko google, gore sam napisao sta da trazis, i onda papir, olovku i racunaj koliko te kosta sve, racunaj na to da ces pola dijelova koje su ti potrebne kod nas tesko naci, da ces morati ganjati se izvana da se nabavlja sto je dodatni trosak na sve!

Član
imas covjeka u zupanji sta je to vec radio alen dretvic se zove e sad pitanje je dal bi on to nekome ponovo uradio

Član
Hm, ja sam razmisljao o ficu i motoru 2.0HGT, 5cilindara 20V 155HP, bez iceg, mogao bi se naci kao stranac kod nas za 1500-2000KM, iskoristis citavu mehaniku, jer ti kupovinom pojedinacnih dijelova neces nista napraviti, a cak mozes i prodati te kurce palce naprijed (Haubu, farove, blatobrane...)da se izvadis koliko si ga platio.
Drugo, jeli ti ganjas bas neku manju klasu odnosno kubikazu??
Moze li dizel ili mora ici benzin??

Trece:
Imam ti ja momka koji se takmicio u nasem nekom sampionatu, sad drzi servis, odlican je sa varenjem pa ako hocesmogu ti dati broj da se cujes sa liko i dogovoris nesto, on ti je u Sarajevu, ne znam gdje si ti??

djogi86 je napisao(la):
Hm, ja sam razmisljao o ficu i motoru 2.0HGT, 5cilindara 20V 155HP, bez iceg, mogao bi se naci kao stranac kod nas za 1500-2000KM, iskoristis citavu mehaniku, jer ti kupovinom pojedinacnih dijelova neces nista napraviti, a cak mozes i prodati te kurce palce naprijed (Haubu, farove, blatobrane...)da se izvadis koliko si ga platio.
Drugo, jeli ti ganjas bas neku manju klasu odnosno kubikazu??
Moze li dizel ili mora ici benzin??

Trece:
Imam ti ja momka koji se takmicio u nasem nekom sampionatu, sad drzi servis, odlican je sa varenjem pa ako hocesmogu ti dati broj da se cujes sa liko i dogovoris nesto, on ti je u Sarajevu, ne znam gdje si ti??

Ma sta da ti kazem, ganjam bilo sta samo da radi a ne ganjam manju kubikazu, ganjam motor oprilike oko 100 konja a razmišljao sam o tdi modelu i onda ga jos cipovat za nekih 130-140 konja al opet isti problem kao i prije...fazon je ukomponovati neki motor koji je inace stajao naprijed i postavit ga ozada, onda ukomponovati mjenjac koji je inace isto bio u suprotnom smijeru i podvozcije tj. pogon komplet koji pokrece da bude zadnja vuca posto je ficno inace zadnje vuce i tako bi i da ostane. A motor od motocikla kontam oko 750 kubika ili eventualno 1000 kubika posto ovaj od 750 ima vise od 100 konja tako da mi je i to dosta...Što se tice limarije vec sam spomenuo imam sve pokriveno nego je mehanika sto me JBE, imam prijatelja koji vari i jos jednog za komplet limariju farbanje itd...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.