Kazem ja sam imao lose iskustvo, skratiti nije porblem, al napuniti na tvrdo to vec ne znam kako moze i koliko valja al dobro vjerujem, gdje u zvorniku i gdje u lukavici ?
Ulje se ne moze kompresovati iliti nasuti pod pritiskom.
Uljni amortizer radi tako sto ima nesto slicno klipu u motoru na osovini koji ide gore dole a sa obe strane klipa i gore i dole je ulje. Na tom klipu imaju nesto kao karike koje dihtuju sa strana a u njemu imaju ventili kroz koje ulje moze da prodje pod odredjenim pritiskom i odredjenom brzinom tako da ti ventili odredjuju kompresiju i brzinu amortizera.
A gasni rade na slicnom principu i isto imaju ulje koliko ja znam samo sto pored ulja imaju i azot gas koji je pod nekim pritiskom a taj gas pod pritiskom sluzi da ulje nebi pjenilo i da ga drzi uvjek tamo gdje treba da se nalazi
Postoje jos i novije vrste kao recimo magneto drive ili tako nesto oni imaju u tom ulju cestice metala osjetljive na magnet a okolo ili unutra namotaje odnosno elektro magnet koji kad radi punom snagom reaguje sa tim cesticama i zaustavlja kretanje amortizera a to sve kontorolise elektronika koja mjeri brzinu, visinu svakog tocka silu kojom tocak ide gore ili dole i jos milion nekih parametara pa prema tome regulise snagu tog elektromagneta.
Eto mozda sam izostavio nesto pa nek dopuni neko
E sad kad bi taj koji puni mogao da zamjeni te "karike" i ventile u amortizeru i naspe odredjenu kolicinu i odredjeno ulje namjenjeno za amortizere ili u slucaju gasnih azot pod odredjenim pritiskom to bi bio nov amortizer