Radna temperatura varira u toku voznje

Radna temperatura varira u toku voznje

Član
Pozdrav,
Molim vas pitanje, ovo mi se nije prije desavalo, barem nisam obratio paznju da jeste! Uradio sam veliki servis auto Passat B6 2007. 1.9 mjenjao i vodenu pumpu. Sad mi se pocelo desavati da kad je zima i pustim grijanje a vozim na manji obrtajima (dakle samo tada) da radna temperatura padne na 80-85 stepeni. Cim iskljucim grijanje vrati se na normalu 90*C, ili ako brze vozim (autoput).Puno sam citao o tome po forumima i pitao neke ljude, neki kazu da to nije ok, neki kazu da je ok i da mi je u principu prije velikog servisa bio prbolem jer nije varirala. Neki opet kazu termostat, mislim nije problem zamjenit cu termostat to je 20km al ostaje misterij sta je zapravo ispravno. Na VCDS-u ne prikazuje nikakvu gresku. Grijanje, klima sve uredno radi. Takodjer, odzracio sam sistem. Rashladna tekucina ok.
 
Meni to ne zvuci kao problem sve dok pusi toplo na puhalice i dok temp ne prelazi 90 C i pali uredno ventilator na svim brzinama. To je mala oscilacija, ajd da je sada sa 90 na 50 i nesto tako pa da se covjek zabrine, ali na kazaljkama to skoro covjek i ne primjeti. Ne znam mozda grijesim to je samo moje misljenje.
 
Član
i meni to zvuci savim u redu vjerovatno je takva situacija zimii kad ides niz planinu ili autoput jednostavno mora da obori tempereturu jer nema opterecenja i vani je jako hladno to 80 85 je normalna pojava bitno je kada su vrucine i pod opterecenjem da ne prelazi polovinu :). samo ne stavljal francuski termostat zaboravio sam marku ali poslje treceg dodo sam 7 KM vise i uzeo wahler (pise na njemu made in germany hehe) radi evo treca godina .baci ponekad oko na tempereturu u voznji ;)
 
Član
Pa vozi stalno na auto klimi. Tu ti je temperatura u prosjeku 22 - 23 stepena i onda neces imati tih problema . Rodzak mi ima isto b6 1.9 . Kupio ga ko godisnjaka, trenutno na satu ima 117 k . Kako ga je kupio vozi na auto opciji klime i vebrauch / potrosnja mu po gradu pokazuje 6.2 sto je normalno jer je klima uključena 10 godina . Zima / Ljeto
 
Član
Dakle, napominjem to mi se prije nije desavalo zato mi je cudno. Druga stvar, evo npr ujutro kad krecem i uzmimo za primjer da je zima, auto uvijek vozim do 2000 obrtaja dok ne postigne radnu temperaturu. Sada, kada pustim grijanje i tako vozim, nece nikad dostici radnu temperaturu bit ce tu negdje oko 80-85*C ali ne i 90*C (kao prije). Tek kad ubrzam ili iskljucim grijanje onda dodje na 90*C.
 
Član
neznam šta je normalno na paseratiju, recimo na audiju kojeg sad vozim ta temperatura stalno oscilira odnosno pokazatelj , ako vozilim lagano 50-80 kmh bude na pola ako ga nagazim od 100-150 skoči na 90 i opet ako ga vozim laganije spadne na pola kao na 45 :), dok nekad .... vozim se lagano a ono na 90 :) ja mislim da je ovo noromalno i da tako treba da bude recimo na ovom audiju. kad radi regeneraciju temp isto skoči na 90 i ako isključim auto on pali ventilator za 5-10 min ga ohladi. dosta više elektornike i cirkusa.....

dok na golfu koji je jako sličan tvom pasatu temp ide gore zakuca i tako stalno drži i ne oscilira tj teško je vidjeti male pomake u temp.

po meni ako nemaš neke značajnije probleme nije vrijedno zajebancije oko toga
 
Član
i u mene oscilira dosta, je li malo vožnje niz brdo bez gasa opada temp, zamjenio termostat i ventil na uljnom hladnjaku ali džaba, opet isto... mislim da je to na dosta novih vozila tako, pogotovu CR motori, dok nema goriva, nema ni šta da stvara zagrijavanje i onda počne da se hladi motor.... dam malo gasa na ravnom ono se vrati opet na sredinu... tako da mislim da je to uredu
 
Član
Ja sam kod sebe pratio temperaturu preko klime isto Passat 6, nikad nije spala ispod 73˘C ili preko 93˘C a kazaljka se nije gotov pa ni pomijerala.
 
Član
Ja sam kod sebe pratio temperaturu preko klime isto Passat 6, nikad nije spala ispod 73˘C ili preko 93˘C a kazaljka se nije gotov pa ni pomijerala.

To je fol koji je proizvodjac napravio da ako malo oscilira da se kazaljka ne pomjera kako ne bi bunilo vozace. E sad posto meni kazaljka osiclira dakle da temperuta realna jos vise oscilira.

BTW. na koji fol pratis temp preko klime display-a znam da ima neka kombinacija tipki?
 
Član
Ma termostat nije uredu, i kad stavis taj od 20 km jos gore ce biti, ja na svom autu zamijenio termostat i kuciste, zimi se spustao niz vlasic makla kazaljka nije sa 90
 
Član
Meni se isto tako desavalo i na golfu i na polu.kad sam zamjenio termostat znaci na oba auta isti vrag bio.oscilira kazaljka. cim grijanje upalim opada temp.medjutim jedan dan sam spojio na vcds i tako pratio.kad je po vcdsu dostigao radnu temp od 90 upalim grijanje ili vozim niz strmo vjeruj kazaljka ne mice nigdje.ostavim auto tada bilo -9 radio u leru 10 min grijanje na 3ci kazaljka ne mrda nigdje.a termostat za golfa placen 11 a za pola 20 KM.
 
Top