punto MK2 i crkavanje sijalica kratkog svjetla

punto MK2 i crkavanje sijalica kratkog svjetla

Član
emirEX_sa je napisao(la):
meni nikako ne ide u glavu sto palite auto sa upaljenim svjetlima. valjda se prvo upali auto pa onda svjetla. sta ste ucili na obuci, ili jos niste u stanju da zapamtite da ste obavezni da palite svjetla po danu pa ostavite prekidac na upaljeno.

pri verglanju oslobodi se velika struja koju sijalice najcesce ne mogu da izdrze i zbog toga stalno i crkaju sijalice. moj savjet ti je da to vise ne radis i da pojacas masu na sijalicama. ja sam prije 3 mjeseca radio jednog punto-a sa istim problemom i evo do dan danas mu ni jedna sijalica nije crkla (obicne su sijalice sa pijace).

u mene se automatski pali svjetlo,,, čim se ključ okrene:icon_smile:
 
Član
probaj sa boscovim sijalicama;) ja ewo sad stavio i na desni far,, dosta bolje sija. i do sad nije crkla ni jedna bosch marke, samo one jeftine od 10KM;)
 
Član
To su nekvalitzetne sijalice zato tako cesto crkaju... Ja na svom autu imam sijalice nisu mijenjane 6 godina (osim jednom kad sam stavio one fol xenon i crkle nakon 2 mjeseca). Kupljene su hella sijalice u zagrebu a ovo kod nas je sit zivi... A kod mog starog sijalica isto tako rikala dok nije stavio ove osram sijalice i zasada evo 7 mjeseci jos nisu crkle... Osram sijalica ti dodje 12 km komad sve mi se cini i dobra im je kvaliteta bar ove sto su ovdje uzete...
 
N

nenad

Ja sam skoro vozio 20ak dana bez xenona, jer sam cekao da mi stigne bi-xenon, i za to vrijeme su mi pregorile 4 sijalice, nevjerovatno. Prvo dvije rezervne, neke no name stavio, pa one crkle i onda uzeo Boschove i ista stvar!

A sa xenonima nikakvih problema :cool:
 
Uzmi philips H-7 long life i nema problema.
A za ostale jedna preporuka da sebi ugrade jedan otpornik koji uzima visoke napone i stiti sijalice.
ponekada napon varira preko 14,4 volta tako da to sijalice ne mogu izdrzati ali kada se ugradi taj otpornik onda vise nema problema.
najcesci problemi sa varirajucim naponom su na francuskim vozilima kao i na toyotama, bmw-ovima i novijim fijatima.
pozdrav
www.husegracaninauto.com
 
Top