punjenje klime ?

punjenje klime ?

BHT Ovisnik
pozdrav,ispraznila mi se klima prije 3-4 dana,prijasnji vlasnik je nikada nije punio,meni na putu u nedjelju radila,kasnije kada upalim auto blinka mi od klime neko vrijeme lampica i ugasi se,klima ne hladi,sto znaci da se ispraznila

e sad pitanje je,znam da mnogi pune auto klime s onim aparatom,kosta 50-60km
u mene kum drzi servis kucnih klima i on bi mi to napunio dzabe,jel mogu ja tako puniti,on puni sve klime,ima onu bocu i sta ti ja znam,on je punio i auto klime,al znam da ovi s aparatom ovisno o autu unose tamo koliko cega treba,pa jel to ima veze,jer 50-60km nije malo,sutra poslije podne moram za Zagreb pa bih to rijesio ujutro,sve sto znate pisite:cool:
hvala:icon_smile:

Član
CoL3 je napisao(la):
pozdrav,ispraznila mi se klima prije 3-4 dana,prijasnji vlasnik je nikada nije punio,meni na putu u nedjelju radila,kasnije kada upalim auto blinka mi od klime neko vrijeme lampica i ugasi se,klima ne hladi,sto znaci da se ispraznila

e sad pitanje je,znam da mnogi pune auto klime s onim aparatom,kosta 50-60km
u mene kum drzi servis kucnih klima i on bi mi to napunio dzabe,jel mogu ja tako puniti,on puni sve klime,ima onu bocu i sta ti ja znam,on je punio i auto klime,al znam da ovi s aparatom ovisno o autu unose tamo koliko cega treba,pa jel to ima veze,jer 50-60km nije malo,sutra poslije podne moram za Zagreb pa bih to rijesio ujutro,sve sto znate pisite:cool:
hvala:icon_smile:

Ne znam za toga, ali CUO sam da oni u Rodocu u Klima centru nemaju pojma, a i ne priznaju kao garanaciju.

Mislim da mora da ti pise blizu ventila za punjenje, mislim da je oznaka r134 pa gramaza, e sad da li moze sa tim aparatom, to ne znam....

Član
Ako je siguran da mu je sve ispravno mislim da nema problema sto se tice punjenja, oni prikljucci mislim da su univerlazni, ali nisam siguran. Kod ovih aparata je dobro to sto prvo izvuce tvoj plin ukoliko ga je ostalo, pa onda ispita da li ti je sistem ispravan, da li negdje pusta i slicno, pa tek onda ubacuje plin.

http://www.ariazone.com/brochures/Refrigerant%20Capacity%20Guide.pdf

volvo v40 850 +/- 50 mislim da je to to, ali opet bolje je na pravi aparat ....

BHT Ovisnik
u rodocu ne bih ni radio svakako:icon_biggrin:

prikljucak odgovara,prosle godine kada sam doveo onog volva klima me zezala,mislio sam da je prazna,on je spajao kad kaze prepuna,al je bilo do kompresora,uglavnom znam da moze spojiti aparat da puni,to je ona kao plinska mala boca sa kazaljkom pritiska,cega li vec...

Član
Eto onda sve si i sam sebi odgovorio, znaci ako je sve ispravno slobodno dopuni, samo pazi da ne stavis vise nego sto treba, ali posto na boci ima manometar jedino se raspitaj koliko grama ide za tvoj auto, da li je tacno to ova kolicina 850 gr ili neka druga.

BHT Ovisnik
vjerovatno je to to sto je leta postavio,gledao sam tamo,nema sta drugo biti,jel on to moze na tom aparatu unjeti toliko ?
znam da ono nesto preko aparata za klimu izvuce ulje pa vrati,ulije i onu zelenu tekucinu,za sto je to,jel i ovaj obicni aparat to radi ?

zasto uzimat skupo auto ako ces zalit dat pare na njega:icon_question:
daj tih 50KM i idi miran u ZG, pa nije 300KM punjenje klime...

Član
Nisam imao priliku nikad da vidim kako s "obicnim" dopunjavaju, a moze unijeti kolicinu koju god hoces ako ima manometar na boci, s njega ocitava koliko je dopunjeno.
To ulje je za podmazivanje kompresora, posto ti aparati rade na principu da sve izbace iz sistema, ispitaju da li sistem negdje pusta, i tek onda pune, a ti ces da preskocis sve ove korake i samo ces da dopunis, e posto ti ne znas koliko ti je tvog plina ostalo ne bi ti preporucio da dopunis preko 700 gr, jer moguce da u tvom sistemu ima plina ali nedovoljno.

Kod nas je 10KM 100gr plina, pa eto sam izracunaj koliko bi te kostalo dopunjavanje da negdje drugo radis.

BHT Ovisnik
ne zalim dati pare,ali sada sam imao izdataka tako da narednih mjesec dana mi treba prilicno novca,neki klimu nikada i ne pune,al bih eto uradio,iako dolazi zima
ja sam i mislio puniti kako se puni,on mi govori napunit cu ti ja sto ces negdje goniti,ovaj jedan sto drzi autoservis za opele isto govori da slobodno punim dzabe

CoL3 je napisao(la):
ne zalim dati pare,ali sada sam imao izdataka tako da narednih mjesec dana mi treba prilicno novca,neki klimu nikada i ne pune,al bih eto uradio,iako dolazi zima
ja sam i mislio puniti kako se puni,on mi govori napunit cu ti ja sto ces negdje goniti,ovaj jedan sto drzi autoservis za opele isto govori da slobodno punim dzabe

ma nema nista dzabe da valja, plati i idi rahat, a ne da u pola puta nesto pukne il se pocnu palit lampice

Ne znam kako funkcionise taj aparat za obicne klime, ali onaj za auto vakumom izvuce sve reciklira, provjerava sistem, podmazuje, i tek onda puni freon iznova, kolicinu koja ide, i zato je preporucljivo, jer ti usput i provjeri. E sad ako taj ne izbacuje stari freon ( a mislim da izbacuje) onda samo na dopuni malo 300/400 gr ili vise, dovoljno da ti ladi. Pa kad budes u mogucnosti odes kod provjerenog, da ti odrade kako valja. I pazi da freon bude r134, ali uglavnom se on koristi u danasnjim klimama.

BHT Ovisnik
ovaj prvi put bih punio dzaba,jer sam imao nekih neplaniranih troskova,tako da mi je od place ostalo samo 200km i ne bih se izlagao velikom trosku ako ne trebam,a kum mi to dzabe radi,pa sam mislio napuniti samo da vidim hoce li opet puhati,pa dok mi legnu novci u narednih nekoliko dana onda bih platio i da se uradi kako treba,ali problem je rijesen :D
naime,bio sam malo sumnjicav kako to da odjednom neradi...
bilo mi je crklo jos davno osvijetljenje klime,onih kolutića,u ovlastenom servisu obicna glupa dioda koja mi treba kosta 15km,to je jeftinija varijanta,meni trebaju 3,a nigdje takvih nema zbog specifičnog grla,pa sam mislio raditi led osvijetljenje,pa mi se nije dalo zezat,odem na otpad i dadne mi covjek dzabe sijalice,samo da ih ja izvadim,to i uradim,spojim ua uto sve kad jedna sijalica ne radi,hajd reko nema veze,tu cu jednu narucit u ovlastenom,ja je narucim i kupim,kad ono gle čuda,bas tu vecer kada sam je kupio ona moja proradi :lol: :lol: e rekoh svasta,hajd neka je u rezervi,i tada nekad odmah mi pođe blinkati to od klime i nece da hladi...tako mi je bilo gotovo citav ovaj tjedan jer nisam vele vozao,imao sam dosta posla,i danas rekoh opet da vidim kad ono nece ni da puse,tek na najvecoj brzini mi puše,te skinem plastiku i sve oko ventilacije,provucem ruku kad onaj džek od ventilacije mi labav,ja malo dirnu kad on spade,te ponovo ga ukopcam,jace stisnem da ulegne,dadnem kontakt kad ono klima sasvim normalno radi !!! ali tada mi je opet prestala raditi ta jedna sijalica :idea: :lol: :lol: sad je to vjerovatno drugi problem,sada odoh za Zagreb pa kad se vratim staviti cu tu sijalicu sto sam kupio da vidim jel do nje ili do struje