puhanje guma ?

puhanje guma ?

BHT Ovisnik
mozda malo glupo pitanje,ali na koliko da pusem gume inace pusem naprijed na oko 2.1 ,nazad 2.0 ,pusem na automatskoj pumpi gdje se unosi koliko bari zelis na EP,gume su 185/60-14
gume mi uvijek izgledaju da ih treba vise napuhati,u autu imam muziku,pojacalo,woofer i od 2 špere u gepektu sam napravio da mogu podizati jednostavno za rezervni tocak i sl.,da li to mnogo otezava auto

guma izgleda ovako kada je na 2.1 napuhana
img04210280809.jpg

evo sta pise na poklopcu
img04220293863.jpg

koliko god izgleda bezazleno,al pritisak u gumama ima veliku ulogu,pa dal netko bas ima iskustva il zna koliko treba :)

hvala:icon_smile:

sibni 2,2 naprijed nazad 2,0 ako vec imas problem te vrste,,

to bi ti isto doslo, moja greska povecaj nazad na 2,2 naprijed 2,3

BHT Ovisnik
aha,a dosta je tezine nazad,sva muzika i sl,a inace je jetta teza od golfa nazad,pa nezz dal bi bilo opasno da bude malo napuhanije,jer ovdje pise kad je auto punije da je dosta napuhanije nazad,ima s rezervnim tockom u gepektu oko 60kg vjerujem ako ne i jace

Član
zavisi od gume do gume, koliko sam upucen guma s manjim profilom ide na visi pritisak...ja svoje duvam na 2.4 ali su 195/45 i 215 /40 mozda nisam dobro upucen:cool:

mislim da je za te tvoje sasvim ok 2.2 , bezazleno;)

Član
trizex je napisao(la):
promijeni pumpu pa cemo pricati, precizni su im ti instrumenti pra'oooo ono, ahaaaaa

upravo sam to htio napisat,i ja isto puhao na nasem EP-u, onaj aparat je ok *****,naduvam na 2,2 i dalje izduvana guma

odem na drugu mjesto,kad ono 1,8 to je onih energopetrolovih 2,2

Cole ja inace istu tu dimenziju duvam 2,1 ili 2,2 naprije i 2,0 nazad i dobro je jbg,bar mislim da je dobro:icon_biggrin:

BHT Ovisnik
sto se tice instrumenata to i je najgore,gdje god pogledam pise vise pa i 2.7 ahahaa ovaj je najtocniji u gradu sto ima :D

Član
taj pritisak ti je sasvim ok, ali da li je to stvarno taj lii te satovi lazu, to je pitanje :) na slici cak djeluje guma ispuhano, u stvarnosti je vjerovatno i vise, otidji kakvom vulkanizeru nek ti prekontrolise :)

BHT Ovisnik
napusem gumu na 2.1 , odem na neku drugu pumpu na onaj rucni kompresor,pokazuje odmah dosta vise,a i vulkanizer kada mi je stavljao zimske gume napuhao je na 2.1 il 2.0 i opet su gume cucnule,a uzivo je taman kao i na slici,ne izgleda bas gore uzivo,al izgleda kao da je opterecena

ArminM je napisao(la):
trizex je napisao(la):
promijeni pumpu pa cemo pricati, precizni su im ti instrumenti pra'oooo ono, ahaaaaa

upravo sam to htio napisat,i ja isto puhao na nasem EP-u, onaj aparat je ok ku*ac,naduvam na 2,2 i dalje izduvana guma

odem na drugu mjesto,kad ono 1,8 to je onih energopetrolovih 2,2

Cole ja inace istu tu dimenziju duvam 2,1 ili 2,2 naprije i 2,0 nazad i dobro je jbg,bar mislim da je dobro:icon_biggrin:

sad sam se sjetio necega.. :lol:
krenuo nermin za tz u koke, i primjeti na gumama prednjim(odokativno) da je mal pritisak,vec je nermin kod bkc-a i najbliza mu je benzinjara kod glavne stanice..tako nermin stane i pocne da pumpa jer mu "INSTRUMENT" pokazuje 0.5bar-a,i pumpa on...i pumpa on...i pumpa on..ali kazaljka se samo podize na 0.7...vidjevsi da je sada guma u dobrom stanju krenuo je nermin u koke,i nakon 50m su ga poceli guzovi da bole od hlupanja jer se svaki kamen osjeti pod tockom...hmmm....nakon par semafora i oteklih guzova nermin stane na slijedecu benzinsku da bi se obradova cifrom od 4 bara na prednjoj gumi :D

---------------------------------------THE END----------------------------------------------

sto se sada teme tice,ja pumpam na 1.8 - 2.1bara,jer kod zimskih uvjeta je bolje voziti na nizem pritisku zbog grip-a po snijegu i ledu...
moja je preporuka za tebe cole da stavis na 2 nazad,a naprijed na 1.8....i operi auto,grozno je vidjeti :D :D :D

BHT Ovisnik
hahahhah masala:lol:

gume su nove :)

eto vidis koliko je prljav bio,vidi se malo iza tocka,al danas sam ga opet prao :D cim malo otopli aBd lakirati pa skoro novo traziti,sutra ga pusem odokativno :D

Legend
zimi, ove kao kod tebe, ista dimenzija
pusem na 2.0 prednje, 1.8 zadnje (ipak snijeg vise voli kad mu je malo "ispuhana guma)

ljeti, na /45 pusem 2.4 prednje. 2.2 zadnje..