Problem sa MFA 1 kontrolerom

Problem sa MFA 1 kontrolerom

Član
Ima li neko da zna navesti u kratkim crtama princip rada MFA 1 kontrolera za preracunavanje potrosnje goriva i gdje se uopste on nalazi (pretpostavljam u samom satu), cisto da bih mogao pokusati otkriti sta ga rusi i koji mi je problem sa autom, jer nikako da se rijesim "lampice na tabli", dok istovremeno isti vise ne pokazuje kilometre i potrosnju?
Kod mene konkretno: MFA 1 je problematican, dok je MFA 2 ispravan.
U pitanju je Golf IV/Octavia - 2.0i motor sa dvije lambda sonde.
Hvala..

Član
a jesil bio na dijagnostici, mislim da ta lampica i taj kontroler o potrosnji nisu uzrok te lapmice

Član
Isto smo mislili, kao i oni u ASA PSS i jos po neki majstor. Toliko sam puta otisao na dijagnostiku, da me vise sramota ici.
Uglavnom, ja mijenjam dijelove, sonde, katalizator, lova ide, ali lampica se ne predaje.
Malo je komplikovano..dijagnostika prvo pokaze prvu lambda sondu i nista vise. Sonda bila nova, ali univerzalna. Kazu nije dobra..ok, ja zamijenim sondu originalnom u ASA PSS, prodje 5 dana, pokaze da ne valja CAT. Ponistim, vozim malo, opet CAT. Zamijenim CAT, predjem 200 km, lampica opet gori. Sutra ponovo moram na dijagnostiku da vidim sta mu sada nije po volji, mada mogu da naslutim da ce da kaze CAT. Nazovem ljude koji su mi prodali CAT i pitam ako bude da je do njega vazi li mi reklamacija, kazu nema nikakvih problema da vam izvrsimo zamjenu, ali znajte da ste vi prvi koji nam je rekao da je otisao u tako kratkom roku. Nema razloga da im ne vjerujem, jer sam primjetio neke stvari na autu, a tice se rada MFA 1, stoga sam i otvorio ovu temu. Uglavnom, prvo se srusi MFA 1 i nakon nekih 20-ak km upali lampicu.
Najgore od svega je to sto sada sumnjam da sam uzalud trosio lovu na zamjenu dijelova koje je "pokazala dijagnostika", a uzrok je mozda bio nesto drugo, tj. lako se moze desiti da je neka druga komponenta na autu (za koju se ne moze ocitati greska dijagnostikom) rusila rad komponente za koju je moguce uraditi dijagnostiku. Jos je jedino ostalo da zamijenim i originalnu lambda sondu poslije CAT-a, a za koju dijagnostika nikada nista prijavila gresku. Za ovaj auto, druga sonda na osnovu temperature na izlazu iz CAT-a ocitava gresku. Receno mi je u ASA (na testu za CAT kojem sam licno bio prisutan) da CAT nema potrebnu radnu temperaturu (minimum 380 C ako se dobro sjecam) a ja svojim ocima na laptopu sam gledao da druga sonda prijavljuje preko 460 C temp onog "neispravnog" CAT-a kojeg sam zamijenio. Ne znam, ali nekako mi ovdje nesto nije logicno, a najbitnije pitanje je zasto MFA 1 nema ocitavanja (radio CAT ili ne - a MFA 1 nije imao ocitavanja ni prije zamjene CAT-a, vec periodicno, malo radi, malo ne) i kakva je njegova veza za CAT-om i ocitavanjem druge lambda sonde?

Član
ako je tako kao sto pricas ti si u go*vnima velikim, te pare sto dajes na majstore mogao si dat kao doplatu i uzet dizel skodu.
ne znam sta drugo da ti kazem osim da taj 2.0i 85 KW motor nije tako loš i bas me cudi da ti priredjuje takva iznenadjenja :icon_smile:

Član
E drug, ajd molim te..nemoj vise da mi pomazes. :cool:
Ako moze sta "konkretno" na temu...ako ne, boze moj... ;)

Član
Danas se u voznji lampica sama od sebe ugasila, a nisam stigao otici da vidim sta je bio prijavio???
Auto sam sebi ponistava greske??? Svega u bozijoj basti ima..