Problem sa brzinomjerom i setom kvacila

Problem sa brzinomjerom i setom kvacila

Imam dva problema pa ako mi mozete pomoci bilo bi super.

Ovako, veceras mi je skroz prestao raditi brzinomjer. Prije samo nekad nebi radio i to kad tek krenem pa kasnije proradi, veceras se vozao po gradu i nikako nije radio. Da napomenem, kad sam nedavno skidao instrument tablu, onaj cetvrstati dio sajle ne izgleda potrosen da bi proklizavao a ni istrument tabla.. da li moze biti problem pinjon :icon_question:

Drugi problem je sa kretanjem, znaci kad polako otpustam kvacilo auto se onako trese pa tek onda krene.. otpustanjem kvacila neprima gas ravnomjerno nego se malo trese pa tek onda krene a isto tako kad naglo otpustam kvacilo do kretanja kao da nesto lupne, nesto je oko lamele ili potisne.. jel se ko susretao sa ovim problemom i sta mi savjetujete... hvala ;)

Član
najbolje bi bilo da kazes koje je auto u pitanju :D ,kazes mehanski dio znaci da ti je najbolje na mjenjacu otkopcati sajlu i provjeriti u kakvom je stanju,vecinom sajle stradaju,pukne unutra negdje i nekad zakaci pa vrti nekad "trkokira" imao sam na audiju isti slucaj i skino sajlu dole na mjenjacu i gledati dobra ja povuce rukom kad pola sajle izvuce :lol: izgleda voda odnekud dosla i zahrdjalo i pukla,poslije sam ustanovio da je bulžir zapinjao od neki limic i poderala se izolacija te usla voda,a kad vec skidas sajlu skini i pinjon i vidi jel uredu et nadam se da sam malo pomogao :icon_smile:

ovo za kretanje druze najbolje da zamjenes set kvacila i miran,lamela ti je skroz slaba i korpa a uz to ide i lezaj tako da ti se neisplati jedno po jedno mjenjati vec komplet set i miran

amkos je napisao(la):
najbolje bi bilo da kazes koje je auto u pitanju :D ,kazes mehanski dio znaci da ti je najbolje na mjenjacu otkopcati sajlu i provjeriti u kakvom je stanju,vecinom sajle stradaju,pukne unutra negdje i nekad zakaci pa vrti nekad "trkokira" imao sam na audiju isti slucaj i skino sajlu dole na mjenjacu i gledati dobra ja povuce rukom kad pola sajle izvuce :lol: izgleda voda odnekud dosla i zahrdjalo i pukla,poslije sam ustanovio da je bulžir zapinjao od neki limic i poderala se izolacija te usla voda,a kad vec skidas sajlu skini i pinjon i vidi jel uredu et nadam se da sam malo pomogao :icon_smile:

ovo za kretanje druze najbolje da zamjenes set kvacila i miran,lamela ti je skroz slaba i korpa a uz to ide i lezaj tako da ti se neisplati jedno po jedno mjenjati vec komplet set i miran

hvala ti druze na savjetu.. u pitanju je audi 90.. bice mi reda skinuti sajlu pa viditi u kakvom je stanju, sad neznam kako provjeriti da li je pinjon ispravan ili se i on mijenja zajedno sa sajlom... :icon_question:

Član
pinjon kad skines odma ces vidjeti u kakvom je stanju,vidjeces ako su u kronera svi zubci na broju i unutra leziste gdje stavljas sajlu tacnog oblika (kockastog) onda je ispravan,a lako ispitas kad izvadis sve van pa okom vidis kad stavis sajlu kako lezi u pinjonu dali ima lufta izmedju,a vidis koliko je nov pinjon ako sumnjas da je i on slab pa kupis i sajlu i pinjon

Član
Moze ti biti pinjon kad ga izvadis vidjeces dali su zipci na njemu potroseni ili osteceni, moze biti takodje da ti je diferencijal dobio luft (pogledaj dali imas na poluosovinama lufta) i odatle dobije to lupkanje a i takodje zbog toga moze da ti osteti pinjon i da ti zbog toga sat ne radi. To sto trese kad otpustas kvacilo ti je do korpe jer je ona kriva, prerca se pokrivila na korpi i kad otpustas kvacilo ne nalijeze ravnomjerno nego jedan dio pa drugi i tu dolazi do treskanja auta.

RS TURBO je napisao(la):
Moze ti biti pinjon kad ga izvadis vidjeces dali su zipci na njemu potroseni ili osteceni, moze biti takodje da ti je diferencijal dobio luft (pogledaj dali imas na poluosovinama lufta) i odatle dobije to lupkanje a i takodje zbog toga moze da ti osteti pinjon i da ti zbog toga sat ne radi. To sto trese kad otpustas kvacilo ti je do korpe jer je ona kriva, prerca se pokrivila na korpi i kad otpustas kvacilo ne nalijeze ravnomjerno nego jedan dio pa drugi i tu dolazi do treskanja auta.

Ovaj odgovor sam cekao... nedavno sam mijenjao one manzetne na kinetickom i usput provjerio da li su poluosovine OK.. nemaju lufta sve uredno... provjericu pinjon da vidim kakav je on.. a za korpu sta mi savjetujes.. da promijenim komplet set? ;)

Član
Onda pogledaj pinjon i sajlu u pinjon sto ide i naravno leziste u pinjonu. Pa ako ti ne smeta to sto trese onda vozi tako mada bi bilo dobro da se to rijesi, to ode najcesce od drzanja noge na kvacilu, losih startova, najvise lose kvalitete seta kvacila itd. Jeli ti trese i kad pokusas krenuti drugom?

RS TURBO je napisao(la):
Onda pogledaj pinjon i sajlu u pinjon sto ide i naravno leziste u pinjonu. Pa ako ti ne smeta to sto trese onda vozi tako mada bi bilo dobro da se to rijesi, to ode najcesce od drzanja noge na kvacilu, losih startova, najvise lose kvalitete seta kvacila itd. Jeli ti trese i kad pokusas krenuti drugom?

aha.. nisam pokusavao drugom da krenem.. samo ono kad krenem i polako otpustam kvacilo primjetim da kao ono malo se trese i onda krene a u ostalim brzinama sve udure.. u mene je hidraulicno kvacilo i nije bas toliko "mekano" kako bi trebalo biti.. "tvrdoca" je kao i sa sajlom, i najcesce imam problema sa ubacivanjem u drugu brzinu i u rikverc.. zamijenucu potisnu, lamelu i druk lezaj i miran.. nema druge... RS Turbo, hvala ti druze na odgovorima ;)

Član
FirellesMonster je napisao(la):
RS TURBO je napisao(la):

aha.. nisam pokusavao drugom da krenem.. samo ono kad krenem i polako otpustam kvacilo primjetim da kao ono malo se trese i onda krene a u ostalim brzinama sve udure.. u mene je hidraulicno kvacilo i nije bas toliko "mekano" kako bi trebalo biti.. "tvrdoca" je kao i sa sajlom, i najcesce imam problema sa ubacivanjem u drugu brzinu i u rikverc.. zamijenucu potisnu, lamelu i druk lezaj i miran.. nema druge... RS Turbo, hvala ti druze na odgovorima ;)

Imas problema sa obacivanjem u rikverc zato sto je kriva potisna i ne odvoji dobro i zato hrzne malo kad krenes odvajati, u drugu ne znam sto bi imao problema osim ako ti sinhron na drugoj brzini ne valja, Kad je kriva potisna (korpa) trebao bi imati najvise problema kad stojis u mjestu sa ubacivanjem u prvu brzinu a pogotovo u rikverc i kad otpustas lagano on kad da se sav cima i tresucka i cim pustis sve ok, u ostale ide dobro jer veoma brzo otpustis kvacilo tako da odmah potisna i uhvati ali kad bi ono malo spooooro otpustao kvacilo trebao bi maaalo osjetiti treskanje :D

Član
Meni isto tako kad lagano otpustam kvacilo zavibrira (zatreska) , ako pritisnem malo jace gas i pustim malo brze kvacilo nemam problema , u ostalim brzinama nema problema sem sto hoce jos u drugoj na niskim obrtajima , ono skoro kad stanem skroz pa hocu nastavit u drugoj .

Set kvacila sam skoro mijenjao , pa su mi u servisu rekli da su nosači mjenjača . Moguće je da je i kod tebe do nosača .

Ja nisam htjeo mijenjat , jer moja 3 nosača sa zamjenom kostaju 150 km koliko izadje i set kvacila .