Preporuku za špricu za lakiranje

Preporuku za špricu za lakiranje

Član
Oduvijek želim sebi nabavit špricu i kompresor, pa eto sad sam se odlučio da uzmem špricu, ništa posebno, da ne radim više sa sprejevima neke stvari tipa: maska, felge, lajsne itd. Znači ne mislim se baviti time, niti lakirat pola auta :D šta preporučujete, koja dizna itd? hvala unaprijed :)

I ako nekome nije mrsko da objasni kako radi... Evo gledam za karambolke da se gdje je zagrebana skida do baze, a sve ostalo se ne šmirgla skroz nego se pređe vodobrusnim. A primer koristimo za ova mjesta gdje smo skinuli do baze? zatim radimo vodobrusnim. Očistimo površinu i nanosimo bazu, pa bezbojni. Eh sada ima li neko pravilo koliko se nanosi blaze/ primera bezbojnog? Koja je razlika između primera i špricgita? ili je to isto... je li se primer razređuje 2:1 ( primer:razređivač)?
 
Poslednja izmena:
Član
Dobra pitanje, i mene interesuje isto, imam kompresor i kontam da uzmem sebi špricu da amaterske neke radove :)
 

rs6

Član
za poslove koje ste nabrojali, kompresor ispod 90 - 100 litara je nula bodova !
to sa vodoniranjem sto si naveo, to ti zavisi od baze, ne mozes svaku tako odradit ( crvena na crvenu ne lijeze itd )
primer / filer se mijesa po propisu 2K ides 4:1 i 10 % razr
filer nanosis u minimalno 2 sloja, s tim da prvi sloj mora matirat pa tek onda bacas drugi
dizna za filer 1.8 - 2.0
baza i lak moze proc oboje na 1.4
mada za bazu je najbolja 1.3, a lak 1.4

uglavnom previse opsirno da bi se preko tastature objasnjavalo :)
 
Član
Pa ne očekujem da mi jedan lik sve detaljno napiše, nego eto ko god šta ima da doda ili oduzme da to i uradi :)
@Enese, ne razumijem ovo 4:1 i 1% razređivača, 4 jedinice je primer, a šta je ova 1 jedinica? gdje mogu kupit dizne i kako se cijene kreću? i cijene materijala, filer, lak i to :)
@Sale, mislio sam se nekad okušati i na karambolci, dok se malo upraksam sa drugim manjim radovima... zato pitam da li će mi moći i taj od 50 litara biti da odradim jednu ruku... Vidim da su po piku cijene kompresora enormne, znači taj neki od 150 litara je oko 450+KM...
 
Član
što se tiče kompresora u doboju se prave jako dobri ali su predpostavljam skupi za tebe kao hobi, svaka polovna verzija ti je ok, inače neki sa 100l motorom 2,2kw meni završava posao, jel ako hoćeš da ispjeskariš felgu treba ti jači pritisak od 6-10 bari, u biti ti mozes raditi ali sa njim nemozes pjeskariti jel nema snage, nemozes korisiti pneumatski alat, moraš čekati da ti nabije pritisak da možeš raditi i tako...za neke sitne stvari to može ići...

što se tiče tih boja i zajebancija oko boje ima firma u solini -tuzla koja tuši te boje tu ima i šprica onako niš spešel al je dosta bolja od one recimo iz fisa, ako baš zagrizeš ima šprice koje su jako skupe itd... u biti ako hoće dobar proizvod moram dosta uložiti inače neće da može. :)...tu mozes provjeriti i cijene i gđa ti sve objasni kako se miješa šta itd.
 
Član
mislio sam ga samo koristit za lakiranje, ali vidiš ima i dobrog alata za njega... na to sam zaboravio, obićiću na proljeće cigane po živinicama, u njih zna biti svašta... Hvala što si se javio u svakom slučaju ;)
 

rs6

Član
cijene provjeris u glas komercu u srebreniku :)
a 4:1 ti je na litar filera dodajes 1/4 litre ucvrscivaca ( 0.25 ) i na to sve 10 % razr sto dodje negdje oko 1dl

dizne ne mozes mijenjat na ovoj nekoj Ž sprici, tako da uzmi 1.4 diznu imas u cobri neku kopiju sagole 50 KM izuzetno fina sprica veli onaj radnik ...
 
Poslednja izmena:
Top