Change background image

Pranje farova - "iznutra"

Rasprava u 'Uradi sam ( DIY )' pokrenuta od adi x, 22. Veljača 2010..

Status teme:
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
 1. adi x

  adi x Član

  Pridružen(a):
  31. Siječanj 2009.
  Poruka:
  16
  Lajkova:
  0
  Grad:
  Bihac
  Auto:
  VW Golf V 2.0TDI
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  Pozdrav svima!

  Ne javljam se cesto jer jbg radi se, familija ... , ali evo uhvatio sam malo vremena da pisem o svojim iskustvima sa farovima koji su se zaprljali sa unutrasnje strane. Naime los kontakt na sijalici unutar fara doveo je do gorenja izolacije pa se bijeli dim polijepio sa unutrasnje strane fara.

  Raspitam se malo i saznam od jarana kako je tamo nekom lijevom liku pukla ksenon sijalica u faru i sve pocrnilo iznutra. Isao na razne servise, pricao sa strucnjacima i nista. Navodno je deterdzentom i vodom iznutra prao far i rijesio stvar.

  Nakon duzeg eksperimentiranja dosao sam do rijesenja za svoje farove:

  U serpi zapremine oko 3 litra prokuhao sam vodu u koju sam stavio saku one soli za masine za sudje i jednu tabletu za isti stroj. Voda je prokuhala i sve se to rastopilo pa sam u kanti razrijedio sa jos vode dok nisam postigao neku normalnu temperaturu, malo topliju od temp. tijela. farovi su skinuti cekali u kadi na peskiru naravno da se ne izgrebu, pa sam nasuo pola u jedan, a pola u drugi far. Slijedilo je muckanje farova jedno 15 minuta da se sve to fino sapere, a potom ispiranje vodom jedno 3 puta. Za zadnje ispiranje sam koristio sredstvo za sjaj koje se isto koristai za masinsko pranje suda. Spricnuo sam malo toga u kantu sa vodom i promijesao te sa tom vodom poslijednji put isprao farove da se nebi stavarali one male flekice od kamenca.
  Susenje je proizvoljno. Ako je ljeto i jako sunce dovoljno je far okrenuti staklom prema gore i ostaviti da se susi na suncu. Ako je zima moze se susiti fenom. Slobodno fen usmjerite u otvir za mijenjanje sijalica, ja sam svoj namjestio tako i ostavio da susi pola sata i sve je bilo OK.

  NAPOMENA: stariji farovi kao i farovi losije kvalitete mogu u sebi sadrzavati dijelove od obicnog zeljeza (serafi, ...) koji hrdja mada ni to nebi trebao biti problem jer nakon pranja odmah slijedi temeljno susenje. Moji su sa golfa 5 i u sebi sadrzavaju samo plemenite metale koji ne hrdjaju (bakar, krom, mesing...).

  Ova tehnika susenja moze posluziti i onima koji imaju vode u farovima, odnosno farove koji magle iznutra.

  Postupak slikao nisam ali mogu uslikati farove kakvi su sad, KRISTALNO CISTI - KAO NOVI pa postavim slikoce kasnije.

  Nadam se da sam pomogao nekome ko ima slican problem.


  Pozdrav!
   
Status teme:
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Podijelite ovu stranicu