Povijest Skode...

Povijest Skode...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Škoda vuče korijene daleko u prošlost. Kad je poduzeće 1895. započelo s radom, imalo je samo sedam radnika, uključujući dva osnivača - Václav Laurin (1865-1930) i Václav Klement (1868-1938 ). Njihova izvorna djelatnost bila je popravak i proizvodnja bicikala. Poduzeće se 1899. proširilo i na proizvodnju motocikala, da bi 1905. izradili nekoliko testnih primjeraka automobila, a nakon dvije godine počeli su svoje automobile izvoziti diljem svijeta.

Škoda TypeB – fotografija ovog četverosjeda snimljena je 1905. godine u Wellingtonu, u Novom Zelandu. Model B bio je na raspolaganju u izvedbi sa dva sjedala, kao četverosjed, sa produženim međuosovinskim razmakom, u dostavnoj izvedbi.



1907. god. - prvi 8-cilindarski automobil u Centralnoj Europi proizveden je upravo na temelju automobila iz Mlade Boleslave, Laurin & Klement modela. Poslan je u Pariz, da češkog proizvođača predstavi na tamošnjem salonu automobila. Automobil se do Pariza i natrag dovezao na vlastitim kotačima.



1911. god. - Škoda FCR sudjelovala je na utrci u Opatiji. Za upravljačem je sjedio ing. Otto Hieronimus. Neobičnog izgleda, automobil je zaradio nadimak 'lijes'. :lol:



1933. god. - Škoda 633 također je prošla kroz više stupnjeva razvoja. Ovako je izgledala nakon redizajna 1933. godine. Ing. Jiří Hanuš s ovim je modelom otputovao u Afriku, sa samo 33 KS pod poklopcem motora.



1935. god. - Škoda 935 prototip dokazuje da su dizajneri ovog češkog proizvođača bili u stanju osmisliti aerodinamičan automobil još davne 1935. godine.




1941. god. - Škoda 706N - ne radi se o automobilu već, očito je, o autobusu. Autobusi su također bitan dio Škodine povijesti.



1966. god. - Škoda Trekka proizvodila se od sredine 1966. godine. Nudila se u žutoj, plavoj, crvenoj i zelenoj boji. ( Liči malo na Land Rover kakve vidjamo u dokumentarcima iz Afrike, jel da ? ) :D



1976. god. - Škoda 130RS sudjelovala je na 1976 Škoda Rally-ju. Vozio ju je John Haugland, a pojavljivanje na tom reliju bilo je i premijerno pokazivanje modela koji se kasnije pokazao nadmoćan u vožnji na ledu i snijegu. ( Hebo te Audi Quattro ) :D



Škoda Spartak – u suprotnosti s finalnom verzijom, prtljažni prostor Spartaka spuštao se skroz do branika, što je olakšavalo utovar prtljage, ali ipak nije zaživjelo.



---

-QSR- 8)
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top