Posljednje informacije o mclarenovim novitetima

Posljednje informacije o mclarenovim novitetima

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
02.jpg

Nakon razlaza s Mercedesom, McLaren se odlučio posvetiti razvoju vlastite modelske ponude, a posljednja saznanja ukazuju na to kako u Wokingu rade na čak tri modela pa i nasljedniku legendarnog F1


Naime, u posljednje vrijeme sve vijesti koje su dolazile iz McLarena su se ticale novog modela pod kodnim nazivom P11. Riječ je o automobilu koji bi pokretan V8 motorom trebao konkurirati modelima poput ferrarijevog F430, odnosno u budućnosti F450, ili lamborghinijevom Gallardu. Sada saznajemo kako će McLaren tržištu ponuditi još dva modela od kojih će se jedan smjestiti ispod P11 i trenutno se razvija pod kodnom oznakom P8, a drugi iznad. Ovaj potonji je navodno nasljednik legendarnog F1 i njegova bi konkurencija trebali biti Bugatti Veyron i Koenigsegg CCX.

Prvi bi trebao stići P11, koji bi mogao biti predstavljen već ove jeseni. Očekuje se kako će ga pokretati središnje smješteni, i od McLarena temeljito prerađeni, AMG-ov 6,2-litreni V8 snage oko 550 KS koji će biti uparen s poluautomatskim mjenjačem s ručicama na upravljaču. Zahvaljujući ekstenzivnoj upotrebi lakih materijala masa ovog automobila ne bi trebala prelaziti 1.250 kg, a cijena će mu se kretati između 175.000 i 225.000 Eura.
05.jpg

Nakon njega će uslijediti ulazni P8 o kojem se do sada malo zna, no riječ je o automobilu kojii će svojim performansama i cijenom konkurirati Porscheu 911. Riječ je dakle o sportskom coupeu s dva sjedala te središnje smještenim motorom, čija će se cijena, prema najnovijim saznanjima kretati oko 90.000 Eura. Temeljit će se na modificiranoj platformi modela P11, a pogon će biti na stražnje kotače. Što se motora tiče, također će se najvjerojatnije raditi o modificiranom AMG-om 6,2-litrenom V8, snage od oko 450 do 500 KS.

Treći i najvažniji model, navodni nasljednik modela F1 ostaje trenutno najveća enigma. Naime, zna se se samo kako će ga dizajnirati Frank Stephenson, američki dizajner zaslužan između ostalog za igled Maseratija MC12, Alfe MiTo, Ferrarija F430... O tehničkim detaljim za sada nema informacija, no svakako će se raditi o beskompromisnom automobilu iznimno limitirane serijske proizvodnje i visoke cijene.

Inače, McLaren namjerava u narednih nekoliko godina povećati svoju godišnju proizvodnju i do oko 4.000 primjeraka, a P8 i nasljednik F1 bi na tržište trebali stići između 2012. i sredine slijedećeg desetljeća.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top