POOMOĆ - trzanje Jetta 1.6b

POOMOĆ - trzanje Jetta 1.6b

Član
Ljudi moji pomagajte ako za Boga znate. Već nekoliko mjeseci muku mučim sa svojom Jettom, auto jednostavno TRZA i guši je.
Išao sam kod nekoliko "najčuvenijih" mehaničara. Svi malo dirnu, kablove, razvodnik, svjećice uzmu 30KM i opet za 2 dana auto ISTO. Jučer sam bio na nekoj dijagnostici i veli mi čovjek da je do vakuma (onaj crni vakum na karburatoru kao nikako ne radi) , i da moram promijeniti razvodnik ( a platine su pa ga ne mogu naći). Ima li iko iskustva na tim motorima 1.6 benzin. Kad okrenem razvodnik do kraja onda ide ko ludo i ne trza, ali kad je u leru gas je preejak,troši ko kamion i ujutro teško pali. UH ! savjeti ?
 
Član
odnesi karburator na ciscenje u kiselini, nek se promjene sve tkz. gumice u karburatoru..i bit ce uredu jedno pola do jedne godine..pa onda opet taj postupak, lose gorivo, a i staro je to vec.. to bi ti trebalo kostati oko 50KM ;)
 
Član
Kupio bih ja nov karburator od stojadina, ali sam čuo da znatno izgubi snagu i ne znam kolika je komplikacija da se to upaše. Znači po svemu sudeći karburator ...
 
Član
jesi li probao carburator clinerom cisiti, upalis auto i prskas u karburator a sredsvo cisti razjeda ? ja sam kod tate na fordu fiesti tako vrlo jednostavno ocistio karburato sad radi ko zvrk.
 
Član
KODOKAN je napisao(la):
Kupio bih ja nov karburator od stojadina, ali sam čuo da znatno izgubi snagu i ne znam kolika je komplikacija da se to upaše. Znači po svemu sudeći karburator ...


Sad kako ide ili ne ide - ne znam konkretno za taj 1.6 motor. Lijepo bi bilo da se ugrade odgovarajuće dizne za tu kubikažu. A da je dobar, jednostavan, da se ne kvari, da se potrošnja smanji - to svakako. Montira se uz pomoć tzv. medjuploče, dakle nije komplikovano.

Nikad nećeš naštimati orginalni karburator da radi lijepo i ispravno...vakumi, vodeni saug i slične zajebancije...karakteristika pirburg karburatora iz tog doba koji su ugrađivani na vw modele...

Uostalom, lično sam prodao pet polovnih, ispravnih stojadinovih karburatora i to ne vlasnicima zastava, nego golfistima koji su imali problema sa svojim karburatorima...
 
Ugradi yugin karburator, puno je jednostavniji.. samo nadji ispravan.. uradi se ploca izmedju karburatora i grane i ostalo spojis na karb sto treba a vakume sto ti ostanu blindiras.. izgubices na snazi mozda 30-ak % ali ce ti se i potrosnja smanjiti ali ces imati malo pouzdaniji karburator i jednostavniji za stelovati... savjetuj se sa mehanicarem koji je to vec radio... nije to neki problem uraditi ;)
 
Top