Pomoc, racunar zafrkava!

Pomoc, racunar zafrkava!

Član
Ljudi kad upalim racunar malo vremena radi dobro i onda pocne trokirat kao traktor radi usporeno nikako, slucajno otvorim Windows Task Menager kad vidim tamo otvorio mi nekih 10 stranica internet explorer, a uopste ih ne vidim i onda ih nekako ugasim na ovom menageru i radi bolje, ali opet se pojave, kako zaustaviti to :icon_rolleyes:
Sad hocu da ga formatiram, ali odavno mi se pojavljuje nesto kad ga palim, Error
Resource conflicts pa Bus 00, Function 00 itd. pa moram F1 da nastavim kako to rijesit:icon_rolleyes:
Hvala unaprijed

viruscici, moguce i da ti je neki uredjaj crkao ili samo onako zeza (to sto izbacuje gresku pri palljenju), povadi sve iz PCI slotova pa vrni na razlicite slotove, grafiku i memoriju izvadi i malo procisti pa vrni, i onda fresh sistem.... dobar AV i miran

Član
zen3dom je napisao(la):
viruscici, moguce i da ti je neki uredjaj crkao ili samo onako zeza (to sto izbacuje gresku pri palljenju), povadi sve iz PCI slotova pa vrni na razlicite slotove, grafiku i memoriju izvadi i malo procisti pa vrni, i onda fresh sistem.... dobar AV i miran

Hvala, uradit cu tako pa cemo vidjet :cool:

Član
Ma samo formatiraj ga i sve ce da radi ok..Udji u bios upali bot ubaci cd i boli te briga ba :) nek izbacuje kome oce .POZZ

Član
Format drug, samo da te malo utjsim, moze ti doci do problema pri kopiranju novog sistema na HD, ako je neki od ozbiljnijih virusa pobrkao stvari u boot sektorima, onda ti se moze desit da ne uspijes dignut novi sistem, meni se to znalo desavat, zato prije formata pokusaj sa par AV-ova skenirat racunar i vidjet oce li ista pronaci, ako ne onda pokusaj i disk defragment, prije formata da budes iole sigurniji.

Član
WD Cleaner skini sa net-a i digni ga sa diskete i pokreni. obrisat ce ti disk na fabricko kao kad je kupljen u prodavnici onda ga formatiras i dignes sistem i to ce ti najbolje osvjeziti racunar.

Član
emirEX_sa je napisao(la):
WD Cleaner skini sa net-a i digni ga sa diskete i pokreni. obrisat ce ti disk na fabricko kao kad je kupljen u prodavnici onda ga formatiras i dignes sistem i to ce ti najbolje osvjeziti racunar.

EmIrex koje jos novije kuciste ima diskete ? :D Jedino da to boota sa usb-a, ako moze... Ili ako mu je stariji racunar, mozda covjek i ima slot za diskete :D

Član
nemamo svi super-racunare pa da nemamo diskete. ovo vazi za one koji imaju. vjerovatno moze i sa USB-a ali nisam probao

p.s. ne postoji program pomocu kojeg je moguce pobrisati sve, ali ama bas sve podatke sa HDD, postoje oni koji pobrisu prividno i oni koji to malo vjestije pobrisu, ali sto kazes emire da ga pobrise kao na fabricki je apsolutno nemoguce, kako teoriski tako i prakticno......

Član
zen3dom je napisao(la):
p.s. ne postoji program pomocu kojeg je moguce pobrisati sve, ali ama bas sve podatke sa HDD, postoje oni koji pobrisu prividno i oni koji to malo vjestije pobrisu, ali sto kazes emire da ga pobrise kao na fabricki je apsolutno nemoguce, kako teoriski tako i prakticno......

probaj navedeni program i vidjet ces da ni windows neces moci instalirati dok HDD ne formatiras poslije upotrebe ovog programa. probano nekad davno i vjeruj mi ni jedan file nismo mogli sa njega spasiti poslije upotrebe programa, dok kad formatiras obicno opet file-ove mozes vratiti.

WDCLEAR is a free tool that will work on many IDE & EIDE hard drives, and will restore the drive back to a factory-fresh condition. Make a Bootable Floppy Disk and place a copy of WDCLEAR.exe on it. (See NOTE 1 on the right.)

After you have all the tools, drivers and software at the ready and have backed up all your important data, do the following: Remember, once you start this process it is irreversible, you MUST complete it or you will not have a working computer.

After booting from the floppy, type WDCLEAR and press enter. REMEMBER This will destroy ALL data on your hard drive, and return it to a factory fresh condition.

emirEX_sa je napisao(la):
zen3dom je napisao(la):

probaj navedeni program i vidjet ces da ni windows neces moci instalirati dok HDD ne formatiras poslije upotrebe ovog programa. probano nekad davno i vjeruj mi ni jedan file nismo mogli sa njega spasiti poslije upotrebe programa, dok kad formatiras obicno opet file-ove mozes vratiti.

WDCLEAR is a free tool that will work on many IDE & EIDE hard drives, and will restore the drive back to a factory-fresh condition. Make a Bootable Floppy Disk and place a copy of WDCLEAR.exe on it. (See NOTE 1 on the right.)

After you have all the tools, drivers and software at the ready and have backed up all your important data, do the following: Remember, once you start this process it is irreversible, you MUST complete it or you will not have a working computer.

After booting from the floppy, type WDCLEAR and press enter. REMEMBER This will destroy ALL data on your hard drive, and return it to a factory fresh condition.

emire, ne bih da sad odemo u off, zato sam gore napisao da postoje programi koji prividno pobrisu i koji to malo vjestije pobrisu, a da je nemoguce vratiti ga u factory set je definitivno, uzmi u obzir to kako se podaci smjestaju na disk, kako brisu, impuslima razlicite polarizacije..... naravno svi su ograniceni brojem upisa i ispisa,,,,,, sve u svemu, stoji da ce pobrisati sve ovaj program (kao i jos mnogo slicnih na ovom principu) ali ja sam samo rekao da nikada ne moze biti factory AGAIN ;)

:icon_exclaim::icon_exclaim:

Član
stanje diska ne, ali kazem da ce biti kao kad je kupljen ne-formatiran. zanci sve ce se obrisati sto je ikad na njega snimljeno.

:icon_exclaim:

xrx

Član
zen3dom je napisao(la):

Takvi programi postoje i to se zove low-level formatiranje. Ti se programi mogu naci na proizvodjacevim stranicama (zavuceno malo ali to MORAJU imati) i ne moze se koristiti za druge prozvodjace. On ima dvije mogucnosti a to je da ti pregazi citav disk sa nulama ili samo prvih i zadnjih par MB (cime ti pregazi MBR sto je u vecini slucajeva dovoljno).
Jednom mi je pri prosirivanju particije pao partition magic i samo ga je low-level format mogao spasiti. Izabrao sam ovu opciju da obrisem prvih i zadnjih 300 MB i to je trajalo citavih 6 sati. Ko zna koliko traje puni low-level format. Naravno morao sam komp spojit na UPS jer ako u toku rada nestane struje onda mozes bacit disk slobodno.
Nakon low-level formatiranja moras ga opet formatirat u neki file sistem jer pobrise i partition table i sve zivo.

I da, low-level format ti moze ukloniti neke bad sectore koje su oznaceni u partition table kao takvi, a fizicki su ispravni (a vecina bad sectora su takvi)

xrx je napisao(la):
zen3dom je napisao(la):

Takvi programi postoje i to se zove low-level formatiranje. Ti se programi mogu naci na proizvodjacevim stranicama (zavuceno malo ali to MORAJU imati) i ne moze se koristiti za druge prozvodjace. On ima dvije mogucnosti a to je da ti pregazi citav disk sa nulama ili samo prvih i zadnjih par MB (cime ti pregazi MBR sto je u vecini slucajeva dovoljno).
Jednom mi je pri prosirivanju particije pao partition magic i samo ga je low-level format mogao spasiti. Izabrao sam ovu opciju da obrisem prvih i zadnjih 300 MB i to je trajalo citavih 6 sati. Ko zna koliko traje puni low-level format. Naravno morao sam komp spojit na UPS jer ako u toku rada nestane struje onda mozes bacit disk slobodno.
Nakon low-level formatiranja moras ga opet formatirat u neki file sistem jer pobrise i partition table i sve zivo.

I da, low-level format ti moze ukloniti neke bad sectore koje su oznaceni u partition table kao takvi, a fizicki su ispravni (a vecina bad sectora su takvi)

svaka cast na ovome, veoma strucno, samo nista tacno,,,,,, BAD SECTOR nauci sta je, kao i to da ga je nemoguce sanirati.....;)

ne bih se raspravljao beze po temi ali kada saznas full strukturu diska i kako se zapisuje "1" i "0" bice ti jasno zasto se ne moze nikada vrnuti na staro......