Pomoc oko setup-a !

Pomoc oko setup-a !

Član
Pozdrav svima, radim setup u Megana i imam BRUKU pitanja, pa se nadam da cete mi moci odgovoriti, barem na neka ;)

Ovako, radi se dakle o Megane II hatchbacku, setup je namjenjen za neki normalni SQ, ništa pretjerano. Od opreme do sada imam sljedece:

- HU Alpine 111R ( http://www.caraudiodirect.co.uk/alpine-cde-111r.html )
- Naprijed neki 3 way Blaupunkti, uskoro se nadam zamjenjeni sa ovim ( http://img440.imageshack.us/img440/1272/372929bb00fbeps1000.jpg )
- Za fillere sam uzeo od GajsGT-a Infinity Reference 9623i ( http://www.crutchfield.com/S-TAuGWnpQDK9/p_1089623I/Infinity-Reference-9623i.html )
- Wooferi 2 x 12" 300W RMS-a Infinity Reference 1220W na 4 Ohm-a ( http://www2.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/375000-399999/377435-da-01-en-Infinity_Subwoofer_Reference_1220W.pdf ), a od Nenada naručena kompresiona kutija od 70-tak litara kutija, sutra dolazi aBd.
- Pojačalo Hifonics Titan TXi 6406 340W RMS-a na bridge-u na 4 Ohm.a - znam da nije namjenjen za svrhu u koju ga planiram koristiti, ali, protegni se kol'ko ti je jorgan dug :cool: ( http://reviews.cnet.com/car-amplifiers/hifonics-titan-txi-6406/1707-6726_7-31962886.html )
- Kondenzator 1F, fakat nisam gled'o ko je proizvodjac
- Od Babn-Babn-a kupljeni 50mm2 kablovi (pf žica tačnije) i Dietz-ov osigurac

Dalje planiram uzeti Exide Premium 77Ah 760A, prednje zvucnike i neko 4-kanalno pojacalo za prednji/zadnji sistem.

Pitanja:
1) Zapremina kutije za woofere je manja za oko 3.5L. Cime je mogu ispuniti da dobijem potrebnu zapreminu ?
2) 50 mm2 kablove sam doveo do kondenzatora, ali su predebeli da bi ih skopcao na pojačalo, da li sad da trazim 35 ili 20 mm2 kablove sa kondenzatora do pojačala, i hocu li time izgubiti na protoku struje ?
3) Uradio sam veliku trojku sa 50 mm2. Prvobitno nisam znao da trebam ubaciti osigurac i na kablo koje ide sa alternatora na pozitivni terminal aku-a, pa ga nisam ni stavio. Nakon nekih 24 sata, na boardu dobijem poruku "check injection". Odem na dijagnostiku i gore mi ocitaju "mikroprekid napajanja" i kako mi frajer objasni nije bilo napajanja na senzoru turbine. Momak mi obris'o greske, od tad vozim normalno, ali sam raskopcao kabal sa akumulatora. Je li moguce da je bas to izazvalo problem ? Pitam zato što sam pozajmio burazeru auto bio, i levat naspe gorivo na nekoj kung fu pumpi, pa kontam da nije do goriva.
4) Osigurac koji ide na kablo sa alternatora da li postaviti blize akumulatoru ili alternatoru ?
5) Na starom setupu (10 mm2 kablovi i sLony-ev woofer na ovom pojacalu) pri jacam udaru basa pojacalo se gasilo u protect mode. Da li je to zbog aku-a ili je gain bio postavljen previše ?

Bilo kakav prijedlog, sugestija, kritika je više nego dobrodošla jer sam poprilicno rookey na području ICE-a =)

Puno pozdrava :cool:
 
Član
1) okreni woofer prema napolje i dobit ces na litrazi sad koliko tacno litra ne znam
2) neces nista izgubiti
3) ne znam
4) ne kontam kakve ima osigurac veze sa alternatorom. Osigurac se spaja na + kabal koji vodi na pojacalo (izmedju + kleme i ostatka kabla koji vodi u kabinu prema pojacalu)
5) moze biti tanak kabal a moze biti i da je bila slaba masa na pojacalu. odvrnut gain takodje. moze biti vise stvari ovak napamet tesko da se moze nesto vise reci
 
Član
1) Ne mogu woofer ostavljati vani, izgubit cu previse na prostoru u gepeku, mada ideja nije loša.
4) Dosta raje postavlja osigurac i na kabal koji vode sa alternatora na bateriju, u vecine novijih auta kabal koji ide sa alternatora ide i kroz kutiju sa osiguracima, zato sto se time osiguravas da ti baterija ili alternator ne rikne u slucaju skoka napona. E sad, koliko sam uspio skontati, osigurac postavljen blize alternatoru cuva alternator da ne izgori, a blize postavljen bateriji cuva bateriju, pa me interesuje je li neko imao iskustava sa ovim. Evo na ovom klipu na 3:53 možeš vidjeti o cemu se radi ( http://www.youtube.com/watch?v=p82xRzCr-lc ).

Hvala ti na odgovoru.
 
Član
ja nisam čuo da je neko stavio između alternatora i baterije:icon_question: svi stavljaju između akumulatora i pojačala i to je to ;)
 
Član
1.Ma radit ce to i u toj kutij nije neka velika razlika!
2.Po pravilu ti i ne ide 50 na pojacalo neko ide do distribucije ili kondenzatora i onda s njega manji presjek kabla uzmi 25mm imas za njega stpice na U koje odgovaraju terminalima na pojacalu ;)
3. Samo spoji kablo na + ostalo od instalacije fabricke na autu ne diraj nista nije ti neka snaga pojacala da pojacavas i kablove i masu alternatora
4. kao sto reko ti je bespotrebno , a Emir ti je rekao gdje da stavis osigurac
5. ne znam na kojem otporu ti je radilo pojacalo ak je na 2 ohma mozda nije stabilno na tom otporu pa zato ti se i desavalo a moguce da ti je i masa bila losa

Nego kupi kakve dobre komponent sisteme za naprijed pojacalo oco hifonics ti je dobro njega ostavi za njih a kupi za woofere neko drugo ;)
 
Član
Uradjena je vec masa na šasiju (sa negativnog terminala na šasiju) i masa motora ( sa bloka na negativni terminal), i postavljen je ANL osigurac na + kabel koji je sproveden do gepeka. To znam. Kabal koji ide sa alternatora je takodjer spreman, jedino eto kažem gledao sam, i čitao, o osiguranju tog kabela, pa zato pitam. Kod Renaulta je pravo osjetljiva elektronika, pa kontam da ne sjebem.

Što se tiće ovog 5.tog pitanja, ovi ovalci su na 2 Ohm-a, pa sam i ja kont'o da mozda nije zbog stabilnosti, njih sam iskopčav'o, ista stvar. Kako stvari stoje, najvjerovatnije je bila loša masa, pa ću sad dobro obratiti pažnju gdje da je postavim.

Kutija je malo prije stigla, izgleda fantastično, večeras ću slikati i ubaciti slike.

Što se tiće ovog pojačala, i kont'o sam tako neku kombinaciju napraviti, dok skupim neke love uzeti neko 2 kanalno ili monoblok stabilno na 2 pa dva woofera staviti u paralelu.

Pitanje - gdje mogu naći 25mm2, nekih metar, dva maximalno mi treba, a stopice ne trebaju, jer i u pojačalo idu kablovi direktno, nije onaj sistem sa stopicama.
 
Član
Posto ti i ovo od 50 mm nije OFC tj orginalo za auto akustiku neg za kucne instalacije uzmi i ovo od 25 onda obicno u elektro materijal gdje prodaju 5-6 KM je po metru!
 
Član
Kod nas u srebreniku ima u svim radnjama elektro materijala ako prolazis kroz Srebrenik kad cim prodjes semafore prije pekare magistrala imas radnju ima svega sto se tice elektro opreme!

U Gracanici isto do robota imas zeka komerc ima i kod njih, tamo kod vas u kladnju ne znam gdje bi mogo naci :icon_rolleyes:
 
Član
Ma u Kladnju ne mo'š ništa naci da se na glavu nasadiš... Ništa, pogledati cu danas ovdje na Grbavici ima par radnji što prodaju elektromaterijale, valjda negdje ima 25-ce.

Hvala na brzom odgovoru :cool:
 
Član
Pola Saraj'va sam danas obiš'o tražeći 25mm2 PF prokletu žicu, ma ni naopako. Tako da sam bio primoran uzeti 16 mm2 dok ne nadjem 25-ka. Uglavnom, wooferi ubačeni u kutiju, postavljene mrežice, postavljene stopice na kabal za masu, sve skopčano na kondenzator, isti napunjen, sve to poubacivano u gepek na brzaka samo da propjeva. Prvi utisci su :lol::lol::lol::lol: ! Gain sam ostavio na pola, na pola pojačan subwoofer na playeru, pojač'o volume do 20 od 35, i nisam mog'o više da sjedim u autu :cool: ! Stvarno odlično zvuči, još su samo wooferi i prednji sistem radili ( a prednji sistem je totalna banana!), bass odličan, jasan i dubok, ja prezadovoljan. Sutra ću spojiti ove zadnje elipse na kass dok ne dodje pojačalo i za njih. Sve u svemu, ja prezadovoljan, a sistem još ni naštiman nije =)

Evo ispod par fotki, pa dok malo otopli poslikat' cu i Megana i sve skupa okačiti u garažu ;)
Prazna kutija, friško raspakovana.


Subs in.


Amp.


Kako to izgleda u gepeku.


Kablovi samo pobacani.


A naravno sav posao pod budnim okom supervizora ;)
 
Član
Hvala Emire, ne može se od nje ništa uraditi ako ne onjuši, pregleda, prešmeka sve :lol:
 
Član
Odgovaral ti ovo http://www.magnatuning.ro/en/product/5379/Hifonics-Brutus-BXi-1000D-Amplifier-1x500W-RMS :icon_question::D

Tamam da uparis marke :icon_smile:;)
 
Top