Interesantni su mi ovi "bosanski nacini" provjere ispravnosti auta... Svaki auto ce dimiti kad das gas, valjda ako je nesto nesipravno dimit ce enormno puno kontantno. Dalje, 90% motora ima po sebi ulja, iz raznozanih razloga, btw sta ako ga je oprao? Uostalom, kakav je to ozbiljan problem ako negdje pusta ulje? Ovdje detaljno objasnjeno
http://proauto.ba/crne-masne-mrlje-ispod-automobila-prvi-su-znak-da-trebate-podici-poklopac-motora/
Valjda je problem ako motor "guta" ulje, a ne ako negdje curi na crijevu ili cepu.
Najskuplji problem ako je tandem pumpa pa pusta gorivo (a moze se i reparirat) ili probijen karter.
Mislim da ce se na 70% auta u Bosni cuti zamajac u nekoj mjeri kad stisnes kvacilo, osim ako nije tek zamjenjeno. Uostalom. zamajac je potrosni dio.
Iako se smatram laikom, na ovakav nacin ne bih provjeravao auto da kupujem. Po meni, ovo je najvaznije:
- dijagnostika - za 5 minuta imas status svih vitalnih djelova, a naoricto elektronike jer elekronski moduli su skupi kada se mjenjaju, a pojedine el. mogule ne mozes na "oko" provjeriti. Plus sve ostalo sto se moze provjerit dijagnostikom, dizne, EGR, motor, MAF senzor... Te stvari znaju biti skupe, a ne mogu se bas tek tako provjeriti bez dijagnostike.
- limarija, da li je bio na krovu, udaran, zahrdjao, jer tu spasa vise nema.Licno mi ne smeta ako ne neki dio farban, ja npr licno odmah farbam cim malo zagrebem jer ne mogu tako gledati.
- zvuk motora, da li nesto "udara" u leru, "cudan" zvuk, "ne vuce" dovoljno u voznji, oblak dima u voznji..
- Unutrasnjost, je li sve "oguljeno" sto ukazuje na veliku kilometrazu, mada se i to moze zavarat, oprati, zamjeniti...
- provjeriti radi li pojas... Malo ljudi zna da u slucaju saobracajne nezgode pojas "zakoci" i vise nije operativan - znaci da je auto lupano. Mehanizam se moze zamjeniti al zna da poprilicno kosta...
- Kilometraza u ovlastenom servisu (ako je moguce)
Ne mogu da shvatim ljudi dodju gledaju kocnice, diskove, trap, pa jebote sve su to potrosni dijelovi, mislim ok pogledas i uracunas u cijenu ako je nesto neispravno ali po meni zbog toga ne treba bjezat od auta. Ili gledas kad je ulje zamjenjeno i mali servis? Pa svako pametan ce odmah uraditi mali servis pa makar mu se prodavac Bogom kleo da je servis "jucer" uradio. Dzaba ti sve da je cakup-pakum ako je motor sjeban ili pola elektronike ne radi to moze biti kasnije rupa bez dna... Ovo je samo moje misljenje.