POLIRANJE ALUMINIUMA -IZDUVNA GRANA

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

nismo

Administrator
02.01.2007
2.638
60
38
41
Sarajevo
Auto
a8, 200sx
Poliranje aluminija
U ovom primjeru bit će opisano poliranje aluminijskog naplatka i usisne grane. Poliranje vršimo jer želimo vratiti ili podariti sjaj. Postoje dvije vrste alu naplataka; obojeni (npr. srebrni) i kromirani.

Sa obojenog naplatka treba skinuti boju, to ćemo najbolje izvesti pljeskarenjem. Ukoliko nismo u mogućnosti pljeskariti, preostaje na manufaktura, tj. ručno brušenje boje vodobrusnim papirom. Da bi poslije dobili što veći i ravnomjerniji sjaj, potrebno je skinuti svu boju, ukoliko ostane boje, površina će nam ispasti mrljava.

Kromirani naplatak ima na sebi zaštitni premaz bezbojnog laka ili akrilnih materijala, čime se postiže dugoročnija zaštita kromirane površine uslijed loših uvjeta. Da bi odstranili tu zaštitu, trebamo upotrijebiti agresivni čistač za metalne površine (vrsta kiseline, npr. Prosol). Njime premažemo naplatak ili dio koji želimo polirati, pazeći pri tome da ostali dijelovi naplatka ne dođu u dodir s kiselinom, jer će u protivnom ostati mrlje uslijed nagrizanja koje se više ne mogu popraviti. Nakon 5-10 minuta zaštita se počinje odvajati od aluminija, te možemo sa špahtlom skidati krom sa naplatka.

Kod usisne grane je stvar jednostavnija, također ju premažemo kiselinom, te je nakon 5-10 minuta isperemo vodom i scotchom (3M krpica).

Nakon čišćenja naplataka od boje, tj. laka, te usisne grane od prljavštine, i nakon što smo se bogato opskrbili vodobrusnim papirom uzoraka 200, 400, 600, 800, 1000 i 1200 (najbolje kod trgovca auto-lakirerskim materijalom), krećemo u umornu avanturu za naše prstiće.

Sa puno vode, strpljenja i pažnje brusimo sa papirom 200 ožiljke koji su ostali na aluminiju. Nakon nekog vremena sa papirom 400 oblažavamo ono što napravismo sa papirom 200, i tako sve do 1200. To sve može trajati danima, ovisno o vremenu koje posvećujemo našem cilju.

Cilj nam je postići potpuno ravnomjernu i glatku površinu. Svaka nepravilnost koja nam izmakne, kasnije će rezultirati manjim sjajem.

Sada nam treba slijedeće: bušilica sa velikim brojem okretaja, nosač listova za poliranje, listovi za poliranje od filca i pamuka, te pasta za poliranje. Premažemo dio površine sa pastom za poliranje, te lagano bušilicom sa filc-listom poliramo sve dok mjesto koje obrađujemo ne dostigne sjaj. Moramo pripaziti da se aluminij ne zagrije, jer će doći do obojenosti, te tu onda više nema pomoći. Za završni sjaj upotrijebit ćemo list sa pamukom.

Opisani način poliranja može se upotrijebiti na gotovo sve aluminijske, pa i inox površine; naplatke, usisne grane, alternatore, poklopce cilindara.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.