Podmazivanje ventilatora na racunaru?

Podmazivanje ventilatora na racunaru?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Pitanje je mislim vrlo jednostavno, cime podmazati ventilatore na racunaru?
Ja sam koristio mast, onu sto se podmazuju radne masine, kranovi i slicno, ali mi je nekako pregusta, da li se neko jos susretao sa ovim, citao sam i o masinskom ulju, silikonskom ulju za podmazivanje ribolovne opreme, WD40...
 
Legend
ja uvijek koristim totmast i dobro bude,koristio sam i masinsko ulje ali nije se pokazalo kako treba,sad ne znam ima li jos ko kakvih metoda i ja bih volio da znam:icon_biggrin:
 
Član
Totmast je dobra, ali nekako mi je pregusta, sve je ono dobro, podmaze da valja, ali imam ocjecaj da zbog gustoce "gusi" rad ventilatora, a mislim da je masinsko ulje malo rijetko, pa brzo se "istrosi"
 
ako ista barem ventilatori nisu skupi ;)

nikada ih ne podmazujem, odmah bacam je li krci jer odu lezajevi,,,,,
 
Član
redom... i sam volim "diy" varijante, al ovdje nema smisla.... pretpostavljam da je neki kinez/losiji vent u pitanju... jer bolji tipa noct i sl, rade ihiii....
prvo treba se naci odgovarajuce ulje, pa rastaviti vent, podmazati i sastavit... na kraju opet nije kao nov...

uglavnom, za cijenu kakvi su sada ventilatori, povoljni, ni ne isplati se peglat ;)
 
Član
Nikad ne uzimam jeftine komponente za racunar, jer kasnije me kosta duplo vise, pa tako i sa ventilatorima, slazem se da je lakse kupiti novi, ali ako ga nemogu naci, sta onda?
U pitanju je jedan Zalman i jedan sa graficke, ne znam koji je, i nije ni jedan otisao, rade dobro, nego pored standardnog ciscenja od prasine, nije na odmet i podmazati ih, cisto onako da se "osvjezi"

A Noctua...sta reci nego :cool::cool::cool:
 
Član
Pa vecina ventilatora (ne usudjujem se reci svaki) je predvidjen ka oodrzavanju,otuda i iza naljepnice na "srcu" ventilatora rupica sa osovinicom,tu je preporucljivo ukapati par kapi (ja koristim ulje koje se koristi za podmazivanje masina za sisanje)
 
Član
Nemaju bas svi, ima i onih koji se ne mogu podmazivati, npr Xilence, ali Xilence su isto tako i dobri ventilatori po pristupacnoj cijeni.
Koliko je to ulje viskozno, i koliko brzo ispari?
 
Član
danas mozes naci svaki vent, dimenziju, uopste nije problem... zato i nema smisla, mi smo radili na onim 20/25cm ventovima ranije, jer ih nije bilo za uzet kod nas... naravno sada ima...

al ako si bas zapeo za podmazivanje, onda najbolje masinsko motorno ulje, nemoj jestivo ili wd40... ako vent radi, nema se potrebe za podmazivanjem i izmisljanjem tople vode ;) oprasi, zatvori kuciste i prst u uho... naravno podmazivanje moze samo ako vent ima klizne lezajeve, obicno su to stariji, noviji ne, njima podmazivanje ne pomaze...
 
Član
Ma ja te velike i ne podmazujem, mislim novi su a i ne mogu sve i da hocu, kad mi pocne ici na zivce buka, kupim novi i rijesena stvar, govorim za ventilatore koje ne mogu kupiti, na cooler-u za CPU, ili za graficku, njega ne mogu nigdje naci, jer je specifican, ali zato ga podmazem i sve 5, nije da nisam nikad podmazivao, ali do sad sam koristio samo mast, pa sam htio da vidim jel ima neko sredstvo koje je bolje za podmazivanje, a jestivim uljem ne podmazujem ni vrata na sobi kad mi zaskripe :lol::lol::lol::lol:
 
Član
Kad rastaviš vent dobro očisti medicinskim alkoholom onaj unutrašnji dio gdje osovina venta i onaj dio što se vrti oko motora,rotor na motoru možeš malo prešmirglati sa p2000 i očistiš onda sa alkoholom,podmazati možeš
nekim uljem ili staviš malo masti ne treba tu puno najbitnije da je čisto sve i radiće ti bolje,tako sam uradio
na neznam ni ja više kolko kompjutera i niko se nije žalio ;)
 
Član
Ja sam prije davno na PII podmazivao sa Kupferpaste - Bakarna totmast za kocnice jer mi se obicna grafitna mast susila brzo ali tad sam Oveclokirao procesor pa sam morao to radit jer su temperature bile malo vece.

Sad imam Thermaltake kuciste sa filterima za prasinu i 5 Ventilatora na kucistu koji skoro besumno rade a Quadcore nema potrebe overklokirat tako da nemam problema sa ventilatorima. ;)
 
Član
Sve je to fino ako se nije pojela osovinica, ako ti vec duze vrijeve brunda onda slabo da ces moci nesto uraditi!
Kao sto su ti napisali ocisti alkoholom i pazljivo skini onu piksnu sto drzi osovinicu, a ja ih podmazujem uljem za mjenjace ono je gusto i dobro za tu svrhu!;)
 
Član
Uljem za podmazivanje masina za sivenje.

Ali pored toga pametnije i bolje ti je kupi drugi, to je 10ak 15 KM za dobar vent koji ce trajati godinama a kad podmazes mjesec i opet ce zujati.
 
Član
Hvala svima na odgovorima, vec sam pisao zasto ne uzimam novi ventilator, a osovinice nisu ni nagrizene ni bilo sto, podmazivao sam i prije ove teme ventiratore, ovdje sam htio savjet o tome kojim srestvom podmazati, a ne da kupim nov ventilator.
Jos jednom hvama na odgovorima :cool::cool:

Sto se mene tice ovo moze lock
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top