početnik u farbanju :)

početnik u farbanju :)

Član
triza
hvala valja mi otići pa vidjeću sa njima koji ide, kažu da ispod 10 bara nevrijedi ni pokušavati i da treba dobar kompresor, pa da istestiram svoj kompresor za ove muke :)

Arminnn
To ti dođe valjda isto...

PS
Obišao sam u tz sve moguće radnje što prodaju te stvari ima ponude solide...al oscijalcija u cijeni je OGROMNA i dobro se treba zapitati kad ti neko ponudi jeftinije odnosno skuplje farbanje za neku stvar... jel svarno je širok dijapazon materijala sa kojim se može raditi....od gitova, špricgitova,farbi, šprica za farbanje....

MTR

Član
@arminnn : sprickit ti se koristi za pokrivanje vecih neravnina , obicno je poliesterski dvo komponentni i mijesa se sa herterom u odnosu od 5%:100 , vecinu nije preporucljivo nanositi preko aluminija i galvanizovanog ( pocincanog ) celika ili direktno preko primera ( sloj zastite koji se nanosi prije kitovanja ) .
Spremljenu mjesavinu spricas kroz pistolj sa diznom od 2 do 3 mm , pritisak na sprici mora biti od 3-3,5 bara , nanose se 2 do 3 sloja a izmedju svakog nanosenja cekas od 5-10 minuta . Svaki nanos stvara sloj od debljine 75 do 100 mikrona.
Susi se od 2 do 3 sata i onda je spreman za nanosenje filera .

Filer : koristi se kao podloga za bazu ( boju ) i nanosi se preko kita,sprickita, , postoje sivi,crni,bijeli a neki se i mogu tonirati radi manjeg trosenja baze . Skoro svaki je 2K akrilni , mijesa se sa herterom u odnosu 3:1, 4:1, 5:1 ili 7:1 zavisi od toga je li MS, HS , UHS ili po preporuci proizvodjaca.
Kad se mijesa samo sa herterom u nanosenju dobijas debljinu sloja od oko 180 mikrona i ide 1 ili 2 sloja maksimalno sa diznom 2,0
Kad se mijesa sa herterom + dodavanje razredjivaca do 10% dobija sloj od 100-120 mikrona i ide 2 do 3 sloja, dizna 1,7
Kad se mijesa sa herterom + dodavanje razredjivaca do 20% dobijas sloj od 30-60 mikrona i ide 1 do 2 sloja , dizna od 1,3 do 1,7 - ovo se radi kad ide mokro na mokro , tj. ne ceka se susenje filera u potpunosti nego odma ide baza preko i nema slajfanja tj. pripreme sa papirom na suho 500/600 ili na mokro vodobrusnim 800/1000

et :icon_biggrin:

Član
@mtr
mogao si koju napisati o bojama i lakovima, ali ovim što su dostupne u bih :) neki odnos cijene kvaliteta međusobne razlike i sl.
Svako ima neki svoj program i svako svoje hvali....

rs6

Član
aServis je napisao(la):
@mtr
mogao si koju napisati o bojama i lakovima, ali ovim što su dostupne u bih :) neki odnos cijene kvaliteta međusobne razlike i sl.
Svako ima neki svoj program i svako svoje hvali....

mobihelove baze prilicno jeftine i solidne, mislim da ti ne treba nista bolje od ovog
body-ev bezbojni ....

btw HVLP ti je dobra sprica, za hobi ti ne treba devilbis il' sata :D

Član
Ma leće šprica sata ili devil nekad polako za sada sa ovim hobi u biti to mi je sad najslabija karika u lancu pored ventilirajuće prostorije..al do proljeća ću napraviti malo bolje uslove...

transparenti sprej jel moguće da mi smućkaju ovi što mućkaju boje (nije kolu) :) kao onaj transparentni u spreju...crni crveni i sl....

rs6

Član
e to za transparentni ne znam .... mada mislim da bi to tesko islo, ali vrijedi pitat' kod ovih sto muckaju :D

nije valjda da si sebi stvorio u glavi neku nijansu koje nema u ponudi ? :D

Član
Ma sigurno da se može naručiti, samo moram znati šta da mi smućkaju :D

probao sam stnadox pa bum vidil kako će ići

Član
prošla nova idemo radno :D

da li neko zna koli mi protok zraka treba za odvlačenje zraka iz komore i ubacivanje novog zraka, prostorija je 25m3 na krovu te prostorije bi se ubacivao zrak i pravo nadpritisak a kontra od ulaza bi se izvlačio zrak da li neko zna koliko metara kubnih protoka na usis/odsisu treba da bude..

Treba mi pomoć sa centrifugalnim ventilatorima :)

MTR

Član
kolko udje toliko treba da izadje , ni manje ni vise , ako je vise onda ne mozes vrata otvorit ako je manje onda opet ne valja ,standardno ti je 25000 kubika protoka , a za ozbiljnije radove ( boja na bazi vode ) treba preko 30000 kubika . A to sto hoces da napravis ce ti bit pravo zajebano i skuplja ce ti biti pita od tepsije

Član
koji protok treba za poliuretanske boje do visokog sjaja?

meni su rekli da pravim jači motor recimo 3kw sa 30000m3/h a odsis 2,5 kw 25000m3/h tj da je ovaj jači što ubacjue od ovog što izvlači..tako da ću imati nadpritisak i neće biti tog efketa sa vratima... :) Mislim za 3s on izvuče i ubaci novi zrak na čitavu komoru da ovo nije malo puno :D

MTR

Član
nije puno , to je to , ali drug de ti meni reci gdje ti to planiras pravit da te malo posjetim ?

kako ces rijesit gorionike tj. grijanje u komori ?

Član
na proljeće će biti radovi sad je samo tehnička priprema i izrada ventilacije turbina i sl dok zima ne prođe i ne stvore uslovi za rad, jel tražili su mi puno za izradu ventilatora sa tim protokom pa sam morao pribjeći izradi i zajebanciji oko neki drugi stvari..

o grijanju nisam ni razmišljao nemam pojma kalolifer ili plin još nisam to polje obrađivao ima i drugih stvari..ak bi mogao plin to bi najviše volio inače će računi za struju biti da valja :)

u biti ovo neće biti neka pro komora sa svim uslovima kako treba i digitalizacijom, već prostorija koja će olakšati uslove za rad koliko toliko...

....ko zna neće da kaže, onaj ko nezna on govori ali to mi je nedovoljno ali naviko sam ja na tu populaciju ljudi koji nisu open source ;)