početnik u farbanju :)

početnik u farbanju :)

Član
Sigurno vas ima ovdje koji farbate, pa bi volio da čujem koju pametnu i savjet...

Nisam totalni laik znam nešto :)

Svako malo neš ofarbam ne na autu već za kućne potrebe...klasika četka ili sprej...

Imam kompresor koji može zadovoljiti sve moje zahtjeve... i previše.... fali mi pištolj... gledao sam cijene i koštaju al da valja meni se ne isplati uzimati tako skupe pištolje...em neznam ništa o dotičnim... em neću nikad raditi recimo neko auto :) možda kasnije neki dio branik, znak masku i sl....pa neki best bay, mislim šta je tu bitno dizna, farbao bi nekad i drvo...

Eh sad pitanja mali milion...koji gitovi, špricgitovi, farbe...brusni papiri i sl koji se koriste za te potrebe vi koristite pa da mi preporučite...jer gdje god odem ako vide da sam tele odma ide uvaljivanje svega i svačega...već onako da ja dođem kod prodavca ko nešto znam :)

MTR

Član
os' kvalitet ili home edition ?

puuu ***** ga sirok je to pojam mogu ti sad pista 400 stranica opet ce bit malo .....

kit ko kit bilo koji , srednja kvaliteta ( i cijena ) , bitno je da je multi ( znaci fata za sve povrsine ) plastiku,aluminij , pocincani lim , celik itd itd ... 1 KG sa herterom od 8-12 KM , hertera stavljas oko 2 %
spric kit ti je kit samo u tecnom stanju i nanosi se spricom , dizna veca od 2 , on ti je za dobijanje sto ravnije povrsine
filer obavezno HS ili UHS , mjesa se sa herterom 3:1 , 4:1 ili ovi novi High Bulid 5:1 ili Standoxov 7:1 kila u setu sa herterom od 15-50 KM

i.............ooooooo brate nemere se to vako' objasnit

jebi ga :D

filer se nanosi spricom , dizna 1,7 u 2 ili 3 ruke , kad se osusi ( 24 sata ) obradjuje se na suho sa P400/500/600 ili na mokro sa P800 vodobrusnim i spreman je za baze

od brusnog papira trebas da imas ovako

P80 , P120 , P180 , P 240 , P320 za obradu kita
P360 , P400 , P500 , P600 za filer na suho
P800 ili P1000 za filer na mokro

P1000 , P1500 , P2000 , P3000 vodobrusni panelni ili za rotacionu slajfericu za poliranje ili uklanjanje praski itd ...

Odmascivac ili antisilikon

Papir za zastitu , krep trake , vostane krpe , upojni papir .............

Razredjivac da operes spricu i alat .......

imas malo detaljnije u DIY rubrici objasnjeno,, naziv teme lakiranje atuomobila,,
malo je to siri pojam nego sto se cini,, i najbolje za ucenje je otici kod lakirera
pratiti kako, sta radi,, i uci u fazon,, jer ovako sam nije bas najlakse,, ali isto
tako nije nemoguce ;) pitn jaa pm sta ti ne bude jasno

Član
Ja znam da je sve danas što se proba uraditi je nauka i da je to široko...Al recimo volio bi da odem ne jednu već dvije stepenica od četke i spreja...Sada do cilja je više stvari u igri, koje bi trebale na kraju da daju dosta bolji produkt...

Iz do sada pročitanih tekstova nisam razumio šprickit ili filer jel to ista stvar pod različitim imenom ili?

Kvalitetne (mislim na marke) baze boje i laka, ne sad neš top skupo već koje se koriste kod nas u malo ozbiljnim lakirnicama.. :)

Orjetaciono koja količina boje laka ide za neki posao, ono znam koliko treba kad četkom nešto hoću da ofarbam :)

Imam ja pitanja milion kao i svaki početnik al et par riječi kao što je mtr napisao će da bude dovoljno za početnike kao što sam ja, a vjerujem i za ljude koji se budu interesovali...

ma koristi se svasta od kojekakvih duga i sl,, sto ja nebi preporucio,, radi sa maxmayerom ili spiesheckerom,,
bices zadovoljan,, a sprickit ili filer jedno te isto,, podloga ;)

Član
Obzirom da mi je kompresor ležao 100 godina, korozija je učinila svoje pa sam krenuo od njega... promjena ulja, nove kablove, spojnice...i njegovo farbanje :)

Jel postoji šprickit u spreju? kompresor je sad rasklopljen pa da ga probam što bolje zaštiti ofarbati..

Imam dvije pripreme jednu za pneum alat drugu za farbanje, jel može ići isti kabal negdje sam pročitao da radi podmazivanja koristim odvojeno crijevo?

Koliki pritisam treba da bude u kompresoru? koliki na pripremi i na pištolju koliki?

Član
imas RenCo sprickit u spreju sivi i ''bez'' boja cini mi se oko 5-6 km , imas onde kod muje-metal uninon na pijaci na cosku, on radi nedjeljom :D , da je neki kvalitete, pa et... za kompresor moze a za auto nopp :icon_biggrin:

Moze isto crijevo..Ne znam kakav ti je kompresor i ima li svoje vlastito podmazivanje (cirkulise li ulje ili? )..Kad farbas vazno je da nema kondenza u crijevu ili u samoj boci..Trebat ce ti deblje crijevo za pneumatski alat (8 mm je cini mi se unutrasnji precnik) kako bi imao dovljan potisak. Ti na sprici regulises mlaz i nacin na koji ce se rasprsivati, regulises pritisak. Pritisak u kompresoru je 8 bari i tada sklopka gasi motor i prestaje drukanje, obicno se na 4 bara pali ili ovisno kako podesis sklopku..Ako nemas sklopku vodi racuna da ne prepumpa pa da se desi explozija :D

Član
@roki_actors
Na izlazu je postavljena jedna priprema za farbanje, ja sam sad skinuo postavio T grananje i montirao da nedrkam stalno, jedna za farbanje druga za pneumatski alat sa podmazivanjem.

Negdje sam pričitao da nebi trebalo korisiti isto crijevo zbog tog ulja od podmazivanje? pa zato pitam...

A to me interesovalo na koliko izbacuje kad puni na 8 bara i pali na 4-5 bara? da podesim sklopku :)

Takođe sam probao i ispravnost sigurnosnog ventila i radi :) tako da nema brige ;)

Pa ako imas 200 KM za 2 crijeva, onda je bolje naravno imati 2 odvojena ;) Zavisi koliki je kapacitet boce i samog kompresora..Ja sam podesio gasenje na 8, pali na 4..250 lit. je boca i u toku farbanja drzi konstantno 6 bari..

Član
Malo sam obilazio yutube i naleti na veoma interesantnu tehniku, vodi se da je chroming no međutim vele da to nije :)nebitno jel neko zna o čemu se radi, koliko sam primjetio na pištolju nema 'farbe' već kao da odnekud vuče... pa ako neko zna neš više neka mi napiše...i koliko je 'kvalitetno' kad se ovako nešto odradi...

http://www.youtube.com/watch?v=3V_2dhklg4E&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=moTLbDjhWhQ&feature=related

Član
Problem sa štoljpijem sređen nabavio 1.3 diznu i 1.8 HVLP njake š marke :) al za hobi mislim da će biti dure, prva za farbanje i lak druga za špric...

Jedno pitanjce a tiče se pištolja za pjeskarenje jel tu ima šta bitno i gdje mogu kupiti pijesak, i koje granulacije idu za šta ako je neko već radio sličan postupak?

Član
Pijesak dole prema sickom, kada skrenes za lipnicu firma s desne strane poslije 200m Tuzlakvarc se zove cini mi se, ugl. nemoj previse sitan pijesak kao ja uzeti pa ne skida nista maltene s ovim hobi pistoljima....

Član
MTR je napisao(la):
os' kvalitet ili home edition ?

puuu je*em ga sirok je to pojam mogu ti sad pista 400 stranica opet ce bit malo .....

kit ko kit bilo koji , srednja kvaliteta ( i cijena ) , bitno je da je multi ( znaci fata za sve povrsine ) plastiku,aluminij , pocincani lim , celik itd itd ... 1 KG sa herterom od 8-12 KM , hertera stavljas oko 2 %
spric kit ti je kit samo u tecnom stanju i nanosi se spricom , dizna veca od 2 , on ti je za dobijanje sto ravnije povrsine
filer obavezno HS ili UHS , mjesa se sa herterom 3:1 , 4:1 ili ovi novi High Bulid 5:1 ili Standoxov 7:1 kila u setu sa herterom od 15-50 KM

i.............ooooooo brate nemere se to vako' objasnit

jebi ga :D

filer se nanosi spricom , dizna 1,7 u 2 ili 3 ruke , kad se osusi ( 24 sata ) obradjuje se na suho sa P400/500/600 ili na mokro sa P800 vodobrusnim i spreman je za baze

od brusnog papira trebas da imas ovako

kakva je razlika izmedju sprickita i filera onako pitam kao laik?