motoru i prijenosu moze stetit jedino ako se motor pocne "gusit", kod dizela je to izrazenije i rezultuje prevelikim vibracijama i "cekicanju motora", tj. neugodnim zvukom... zavisi kakva je krivulja momenta i pati li se masina pri ubrzanjima s tih obrtaja... nizi obrtaji su pretezno patnja za 3- i 4-cilindricne motore manje zapremine...sestaci, dizeli i benzinci, mogu raditi i u tom rezimu...vecina automatika vece zapremine salta do 50kmh cetvrtu ili petu brzinu..dizeli, zbog veceg hoda klipa imaju veci moment na nizim obrtajima i ugodnije ih je voziti u tom rezimu...generalno, mislim da je masinu dobro povremeno zavrtit, nakupi se cadji u izduvu-zato vecina dizelasa, jtd-tdi-hdi-dti-dci, baci oblak crnog dima kad ga se stisne nakon duze gradske voznje...ja to svakako izbjegavam, al one price da je motor "zagusen" i slicno, mi ne idu u glavu, jer masina kao sklop nema prostora za "zagusenja" osim u izduvu-zacepljenje lonaca, katalizatora i slicno-ako se desi...vecina ljudi tvrdi da motor izgubi snagu tim nekim gusenjem, ja se licno ne slazem s tim...mozda izgubi performanse radi zacepljenja kata, al snagu ne....