pitanje oko temperature

pitanje oko temperature

Član
raja hocu da pitam jedno pitanje, do sada nisam razmisljao o tome, citam sad kako se kod kolega auta pregrijavaju pa da pitam

kod mene temperatura motora nikad nije oko 90 stepeni, evo recimo u ovim danima odem do tuzle, pretezno je temp oko 80, nekad tako, a nekad manje,, pa me buni to

pustao sam auto da se na leru zagrije na radnu temperaturu, puno mu treba
ali je kazaljka tacna, bar po onom momentu kad se upali ventilator
buni me to malo sad,, jel moze kakvo pojasnjenje

Član
Termostat je pretpostavljam promijenjen i da si ga relativno skoro novog postavio ? A senzor temperature,moze i to biti ?

Član
nisam ja dirao ni termostat, niti senzor temperature, otkako je auto kod mene, evo sada godinu dana, nikad nisam cuo da se u voznji upali ventilator, samo jednom dva puta na leru

ali kazaljka je tacna ***** je, na vrijeme se upali ventilator, to sam testirao na leru

zagrijat cu ga recimo na 90, i otici da provozam malo, nekih 80km/h kilometar dva, tri i spustit ce se temp, nece na 70 al ce se spustit, na 80-85
jel to normalno

Član
Brate ja mislim da je normalno ako ti je 85, sumnjam da on sad moze u jedan izmjerit stupanj.
Jedino ovo sto ti varira ne znam je li u dure.
Kod mene je 70 od kad je zahladilo al gura jbg. :D

Član
ma ne varira to kod mene, nego recimo ako se vozim na otvorenom konstantno je 75-80, kada usporim recimo, ili udjem u grad moze biti malo i vise, na otvorenom nikad nece doci do 90

Član
Sad je dosta zahladilo i logicno je da na otvorenoj ne dodje tacno na 90c jer ipak ulazi dosta hladnog vazduha,i sam si rekao cim spustis tempo il udjes u grad,pocne da se penje blizu do granice do 90 il tacno na 90.

Član
jbg nikad nisam osjetio u voznji da se upali, niti je temperatura ikad bila blizu tacke paljenja ventilatora, ja sam sve mislio da je to ok
jer se auto ne forsira , uvijek je to umjerena voznja, pa sam mislio ajd ok
primjetio sam recimo da kad ga malo potjeram malo poraste temperatura, sto mi je i normalno, ali opet nece doci do 90
nezz jel trebam sta prekontrolisat, mozda mi nesto nije ok jbg

Član
Isti slučaj je i kod mene bio i svi su mi govorili da je to normalno, al ja sam znao da nešto nije OK jer mi se to prije nije dešavalo i promijenim termostat i sad mi temp stoji na 90 bez obzira da li ga forsiram ili ne....

melvin je napisao(la):
Isti slučaj je i kod mene bio i svi su mi govorili da je to normalno, al ja sam znao da nešto nije OK jer mi se to prije nije dešavalo i promijenim termostat i sad mi temp stoji na 90 bez obzira da li ga forsiram ili ne....

jbg po nekoj logici temp motora nebi smjela padati ispod one na kojoj je termostat drzi... nesmiju biti velike oscilacije ako je kazaljka tacna.. motor vruc a temp varira :icon_rolleyes: cemu sluzi termostat nego da drzi motor toplim i da otvara kad se previse ugrije da ga oladi.. jest da je sad zimski period, hladnije, pa se toplota motora brze oslobadja ali opet nesmije pasti ispod one na kojoj je termostat drzi.. jedino ako kasno zatvara ;)

Član
ArminM je napisao(la):
ok, znaci da i ja pogledam termostat,,, koliko si ga platio, koja je cijena otprilike

Ja sam ga platio 16KM u Talihu dok su mi u Motorexu tražili 40KM zajedno sa kućištem ali mi kućište nije bilo potrebno a oni ne prodaju odvojeno.

Član
FirellesMonster je napisao(la):
melvin je napisao(la):

jbg po nekoj logici temp motora nebi smjela padati ispod one na kojoj je termostat drzi... nesmiju biti velike oscilacije ako je kazaljka tacna.. motor vruc a temp varira :icon_rolleyes: cemu sluzi termostat nego da drzi motor toplim i da otvara kad se previse ugrije da ga oladi.. jest da je sad zimski period, hladnije, pa se toplota motora brze oslobadja ali opet nesmije pasti ispod one na kojoj je termostat drzi.. jedino ako kasno zatvara ;)

Pa vjeruj druže da je na početku skroz varirala a kasnije nije mogao nikako da podigne temp, jedno vrijeme sam se ledio u autu, dok sad nema oscilacija....

Član
ArminM je napisao(la):
ja imam grijanje odmah nakon par minuta voznje

Da ti je stalno otvoren termostat temperatura bi ti vise varirala tako da bi kazaljka samo kad stojis bila na 90 a odmah nedugo nakon kretanja na otvorenoj cesti padala bi skroz nisko,do 50 npr.Mislim da ti je to normalno jer da termostat neradi trebale bi biti vece oscilacije,ali provjeri ipak.