Painting Bike

Painting Bike

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Eh raja kupio sam si novu vozilicu :) a to je "Oversize Shimano CX300"
Odlucno biciklo koje je malo stradalo opticki,ogrebotine i tako te neke stvari ! Sad zelim da ga farbam pa bih s vama da se posavjetujem. Znaci radit cu sprejovima,hajde recite mi sta mi sve TACNO treba,znaci ja znam da moram imati smirlg papir,nitro,bazu,boju bezbojni lak... ali koji i sta tacno to sigurno bolje vi znate koji ste vec radili s tim :) Isto tako bi mi bilo STRASNO DRAGO kad bi mogao BIKE farbati a da nista ili barem sto manje dijelova skidam s njega jer cu ja to nesto zahebat :D

Pa da cujem sta mi treba od materijala da krenem i koji bi to bio postupak,korak po korak ! I vjerujem da znate i novcana sredstva za sprejove od prilike kolika su?

LP

Član
ako hoces da dobro ofarbas bikito, moras ga rastaviti do zadnjeg sarafa, inace nece ispasti kako treba ;)

ako ima hrđe moras do metala skinuti(preporucujem masinom, kutnom brusilicom sa diskom na kojem je brus papir), pa onda kit preko metala i izbrusiti da da bude ravno sa ostatkom...

ovo ostalo boje sto je uredu, samo malo preci sa 400 da bude grublje

ocistiti alkoholom, ili nekim drugim sredstvom za čišćenje

onda na to nanosis temeljnu u spreju, i na to 3 puta bazu i 2 puta bezbojni i DRAMA :D

PS:biciklo uopse nije probljem za rastaviti :D

Član
Hehehe znam da nije problem rastavit :) problem ga je opet sastavit :D

Hajd vidjet cu sta cu uradit , hvala ti !

Administrator
gaga ti je dobro objasnio :D ali najbitnije je da skines bas sve :D da ti ostane samo ram bicikla :D sve i guvernal poskidaj i amortizere ako ima tj. zadnji amortizer jer prednji ide sa guvernalom svakako ako postoji:D bas sve jer nece ti ispasti bas dobro i onda ce ti biti zao sto nisi skinuo i kako treba uradio ;););) nek ti je sa srecom;)

Član
Da zvanicno sma odlucio tako i uraditi :) sa drugom sutra pocinjem projekat,slike ce biti naravno pa cete vidjeti kako se sve razvijalo :) Tnx

Član
Posto sam okoreli bajker i iza sebe imam nekoliko "bajk projekata", podelio bih s tobom par korisnih stvari :icon_biggrin:.
Ukoliko ti je ram aluminijumski niposto ne trljaj brusnim papirom do samog metala nego samo sa smirglom od 220 do 360 izmatiraj boju, jer ukoliko dodjes da aluminijuma moraces da nanosis temeljni sloj za aluminijum, sama klasicna nitro farba ce ti otpadati. U slucaju da je u pitanju celicni ram ne bih ti preporucio da se nesto puno zavaljujes u taj bicikl jer je to prestara tehnologija izrade ramova, ili ako je neki bicikl novijeg datuma nije neki kvalitet vredan zavale. Kako god, celik neminovno korozira i najbitnije je da smirglom a zatim antirostom uklonis tragove korozije. Onda ides temeljnom bojom, pa tek nakon toga zeljenim koloritom :D.
Sto se tice farbanja gotovom bojom iz spreja, posavetovao bih te da tu varijantu nekako zaobidjes jer ti nece biti najpostojanija. Vidi da li mozes da se snadjes kod nekoga za "kompresor i spricu", pa da ti profesionalno smiksaju 2K boju + ucvrscivac, tako odradjen bajk ce ti neuporedivo bolje izgledati i boja ce ti trajati isto kao originalna...

Hajde postavi sliku bajka pa da mozemo nesto jos da dodamo na sve ovo.... termin "oversize" se koristi za sipke upravljaca koje su malo duze i deblje nego standardne radi boljeg manevra u ekstremnoj voznji.... a u samom nazivu bajka me malo buni...

Sta god da te bude zanimalo u vezi sa bajkom slobodno pitaj!
Sretno!

Član
Znaci radi se o sljedecem Bikeu :

http://romkafromru.users.photofile.ru/photo/romkafromru/2209808/xlarge/108795109.jpg

Koliko god ti cudno zvucalo oversize,ja sam upravo kucao u google oversize shimano cx300 i izasao mi je ovaj Bike koji je identican mom ! Od boje pa sve do opreme . Necu se sloziti da je zastarjela tehnologija a vjerujem da ces se slozit kad pogledas sljedecu stranicu :

http://images.google.ba/imgres?imgurl=http://romkafromru.users.photofile.ru/photo/romkafromru/2209808/xlarge/108795109.jpg&imgrefurl=http://norcoroman.livejournal.com/193067.html&usg=__RBaSsygnx2N2FttuC7q3W79l1ag=&h=450&w=600&sz=75&hl=bs&start=4&um=1&tbnid=zGh9Ro1t4Zrc2M:&tbnh=101&tbnw=135&prev=/images%3Fq%3Doversize%2Bshimano%2Bcx300%26hl%3Dbs%26sa%3DN%26um%3D1

Gdje mozes pogledati malo i opremu koja se na njemu nalazi,a ja sada odavde mislim da se radi o CELICNOM biciklu,jer sam primjetio na 2-3 mjesta koroziju,sto znaci da nije ALU ! Mislim da se u ovo biciklo vrijedi malo ulozit para pa da to lici na nesto ! Mada zelim opet cuti tvoje misljenje,a projekat ce biti prikazat slikovito kad zavrsim !

LP

Član
Pa eto... stariji je bajk... ima 10 godina minimalno... Ako ti odgovara ovako nesto, zasto da ne, odradi ga sebi.
Kazem da je starija tehnologija jer ima cev uravljaca od 1 col, znaci u nju se umetne ubodna lula na koju se dalje nastavlja cev upravljaca. Jumpretrek je poznat brend, imas shimano altus masinicu sto je solidno, balistic prednju suspenziju koja moze dobro sluziti svrsi. Sve u svemu solidan bajk, ali nemoj bas puno love da se zavaljujes u njega...
Drugom prilikom cu ti objasniti zasto....
Sretno!

Član
Ma samo minimalno za farbanje :) recimo cca 30 KM a mozes mi slobodno na PM objasnit sta je u pitanju,volim znati dosta stvari pa tako i sta to ovom bajsu nedostaje za razliku od nekih kvalitetniji,boljih i vrijednijih !

LP

Administrator
njemu nista ne fali;) bolje je ovo biciklo 16 puta nego sva ona nova sad kinesko japanska sranj*:icon_biggrin::icon_biggrin: i ja sam sebi prije 3 godine uzeo polovno i danas dan je odlican;);) obavjestavaj nas o projektu ;) samo najbolje ti je da skines komplet farbu ako si u mogucnosti i da to fino iskitujes i prefarbas :icon_biggrin: licno znam iz iskustva jer ako ne skines farbu a budes farbo samo sprejem obicnim izgubit ce sjaj, i moguce je da ako ga prislonis negdje da lako spadne farba;)

SRETNO!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.