osiguranje

osiguranje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
ja kad bi ošo u ovlašteni servis meni bi procjenili štetu na par hiljada km jer
se za hondu prelude 2 generacije više ne proizvide karoserijski djelovi znači nije ih moguće
naručiti ili kupiti,a problem je što neznam koje je njegovo osiguranje a i iz banjaluke je
ko bi ih uganjo da dobijem taj predračun jel se može od mog osiguranja to tražiti ili šta već
pošto mi je moje osigruanje blizu ,

@RCat
bila je policija i moje osiguranje mi je dolazilo neki dan slikati auto oni će slati slike u osiguranje
od onog lika što mi razbio auto koćega znati šta rade

BHT Ovisnik
to treba kod doktora sredit,meni je staru prije 7-8 godina udario neki ford odozada i imali smo kuku,autu nasem nije nista mada se onaj razbio da valja tako da je majka samo malo trznula vratom i ono nije nista sta ce peglat covijeka ako nema stete i evo od tada i dan danas ima problema sa vratom i glvom radi toga

Član
otac vozio mamino auto prije par mjeseci,hajvana sa pasatom lubenicarom se zaleti i sastruze komplet stranu
,odvali retrvozir,vrata izbije,stajala ukrivo,strugala kad se otvaraju
otac ZNAO lika,i ono kao dogovorit ce se,odvezao otac majstoru kod kojeg je taj s pasatom htio,i taj lik bi trebao platit popravak
NIJE HTIO da plati
prijavi se policiji,napravi se naknadni zapisnik,prva ponuda iz osiguranja 240KM,mati odbila
druga 290KM mati odbila
treca 340KM,tu je prihvatila,jer se sve,ukljucujuci i jos dosta toga,poliranje,farbanje dijela desne strane,saniranje malo korozije na desnoj strani i to,sve odradilo za 300KM
ukratko taj lik je napravio stetu nekih 250-260KM
dobila je mati 340KM
i dobila bi jos da je htjela,pricala je s ovima iz njenog osiguranja,ako bi tuzila osiguranje i osiguranje izgubi na sudu,sigurno bi osiguranje bilo donje za nekih 1000-1200KM,zbog isplate,sudskih troskova,advokata i jos nekih cuda
tako da,niko nije dobio manje nego sto je stvarna steta...sretno;)

Postupak je sledeći tvoje osiguranje napravi procjenu i slika auto,kompletira predmet i preuzmeš policijski zapisnik i pošalješ sve to ti ili tvoje osiguranje osiguranju onoga što je uzrokovao štetu.Ako je prema policijskom zapisniku on 100% kriv onda ćeš naplatiti svu štetu,ako ne onda onaj procenat štete kolika je njegova odgovornost.Kada primi kompletan predmet osiguranje štetnika ima zakonski rok od 15 dana da obradi predmet.Dogovarate se da li će iznos štete biti procijenjen na osnovu kataloške vrijednosti djelova i rada majstora po satu ili ćes ti donositi račune za dijelove i izvršene usluge od majstora.Onda ti oni pošalju sporazum sa predlogom iznosa štete i ti,ako si zadovoljan potpišeš i nakon potpisivanja sporazuma imaju zakonski rok od 15 dana da isplate taj iznos na tvoj žiro račun.Ako nisi zadovoljan angažuješ advokata i tražiš nadoknadu štete preko suda.Što se tiče tjelesnih povreda isplata štete se vrši nakon završenog liječenja,kada na nalazu piše liječenje završeno kontrola po potrebi i tada se ocjenjuje kolike posljedice je ostavila povreda i na osnovu stepena invalidnosti se ocjenjuje visina iznosa za naplatu.Tjelesne povrede se takođe mogu naplatiti i od tvog osiguranja,ako si imao osiguranje putnika (provjeri na polisi osiguranja) na isti način i to je dodatna isplata na koju imaš pravo i ako naplatiš i od drugog osiguranja.
Ovo su ti provjerene informacije od nekoga ko radi dugo godina u osiguranju upravo na obradi šteta.
Nadam se da sam ti bio od pomoći,ako ti nešto nije jasno samo pitaj.:icon_smile:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.