Novi Volkswagen Polo 1.6 TDI na testu

Novi Volkswagen Polo 1.6 TDI na testu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
vw%20polo%2077.jpg


Izvor < NSautomobili.com

vw%20polo%20777.jpg

Zahvaljujući firmi Porsche Novi Sad, bili smo u mogućnosti da vozimo novi Volkswagen Polo.

Ako svom prijatelju kažete da ste kupili novi Volkswagen, njegova prva pomisao će svakako biti Golf. Nakon što ga blago razočarate, njegova sledeća pretpostavka će sigurno biti dobro poznati Passat. Ali pravo iznenađenje tek sledi, jer tako stižemo do trećeg najpopularnijeg predstavnika Volkswagenove game i jednog od uspešnijih modela koji se proizvodi u kontinuitetu još od 1975. godine. Polo može kroz godine da se posmatra kao umanjena verzija Golfa, namenjena pre svega platežno skromnijim kupcima, koji ne žele da prave kompromise po pitanju kvaliteta.

Tokom više od četvrt veka postojanja Polo je postao sinonim za pouzdano gradsko vozilo, nešto više početne cene, ali i višeg kvaliteta od konkurencije i što je podjednako važno – tražen je i ceni se kao polovnjak. Peta generacija Pola pravi značajan korak u odnosu na svog prethodnika, a da li je to dovoljno proverićemo u ovom kraćem testu.
Upoređujući vizuelno dve generacije Pola ne može se steći pravi uvid u dimenzije, jer su dva modela obdarena sa potpuno različitim izgledom. Samo minimalna razlika u dimenzijama u korist nove verzije vizuelno je pojačana agresivnim spoljnim izgledom karoserije, a primetno je da je prednji deo Pola dizajniran pod snažnim uticajem Scirocca i Golfa VI, i da novom Polu on savršeno pristaje. Sportski orjentisani prednji farovi sa uzanom maskom hladnjaka zaslužni su za jedan deo agresivnosti, dok je za drugi zadužen veliki otvor u donjem delu branika, koji u nastavku svojih uglova smešta farove za maglu. Kao prava poslastica stiže blago izbačeni donji deo branika, u vidu mini spojlera. Profil Pola u neku ruku podseća na Seatovu Ibizu, iz razumljivih razloga, dok zadnji deo podseća na Volkswagenove južnoameričke automobile, naravno u bitno modernijem izdanju, pri čemu se posebno ističe zanimljivo rešena svetlosna grupa.

Volkswagen se prilično čvrsto drži ustaljenih stvari kada je dizajn enterijera u pitanju. Skoro isti izgled komandi je prisutan na nekoliko Volkswagenovih modela, s tim što je sada centralna konzola za nijansu bolje organizovana, a sam kvalitet plastike je viši u odnosu na prethodnu verziju. Instrumentacija, sada u preglednijoj varijanti, donosi istaknut brzinomer i obrtomer, u analognoj formi, i merač goriva i temperature motora u digitalnoj formi. Ovaj zadnji detalj se možda neće svideti vozačima koji su navikli na klasične pokazivače, ali je njihova svakodnevna upotrebljivost i dalje visoka.
vw%20polo%207.jpg

Vozač i suvozač zahvaljujući pametno rešenim sedištima uživaju u vrlo dobroj ponudi prostora. Sama sedišta su izrađena od tvrđeg materijala i dobro drže telo. Iza prednjih sedišta ponuda prostora je logično manja i to zbog dva razloga. Prvi je padajuća linija krova, koja bi mogla da zasmeta tek izuzetno visokim putnicima, a drugi je manja ponuda prostora za kolena ukoliko su vozač ili suvozač većih dimenzija. Zahvaljujući podešavanju volana i sedišta moguće je naći adekvatan prostor za smeštaj četiri odrasla putnika, pri čemu ostaje još dovoljno mesta za nesmetanu promenu položaja tela. Od neuglađenih detalja ističemo ručicu za podešavanje daljine sedišta kod koje nogavica pantalona može da bude zakačena pri izlasku iz vozila, ali na nju se posle određenog vremena naviknete. Ono što bi svakako voleli da vidimo u unutrašnjosti Pola je više pregrada za odlaganje sitnica.

Za jedno gradsko vozilo prtljažni prostor od 280 litara zapremine deluje kao sasvim dovoljan, a sa preklapanjem zadnje klupe njegovu zapreminu je moguće povećati na 950 litara, uz napomenu da naslon zadnje klupe ostavlja stepenicu od nekoliko centimetara prilikom preklopa. Koristan detalj je duplo dno prtljažnika u koga je moguće smestiti neke uvek kotrljajuće stvari.
object>

Testirani Polo je bio opremljen relativno novim Common Rail dizel motorom od 1.6 l, koji je svoju premijeru imao u većim modelima Volkswagen grupacije. U ovoj osnovnoj verziji je iz 1.598 cm³ dobijena snaga od 75 KS pri 4.000 o/min, uz obrtni moment od 195 Nm dobijen u rasponu od 1.500 do 2.500 o/min. Motor ispunjava Euro 5 normu o emisiji štetnih gasova i uparen je sa petostepenom manuelnom transmisijom.

Kao i kod svakog hladnog starta zvuk motora van automobila je naglašen i sa protekom vremena njegova jačina se smanjuje. Unutrašnjost je zahvaljujući dobroj izolaciji pošteđena buke i jedino po blagim vibracijama na upravljaču je moguće osetiti rad motora.

Težina karoserije od 1.150 Kg na svu sreću ne predstavlja problem za ovaj dizel motor u gradskoj sredini. Polo iz mesta povlači izuzetno mirno i bez negodovanja, menjač sa preciznim hodovima ulazi bez problema u željeni stepen, a volan sa odmerenom asistencijom prati zadati pravac. Stvari se dodatno popravljaju kada Polo izađe van grada. Germanski tvrdo ogibljenje nije u toj meri izraženo kao kod Golfa, mada osećaj prelaska preko udarne rupe u kome se čuje samo blago ''tup'' i dalje pruža nesvakidašnji doživljaj. Prilikom nešto bržeg ulaska u krivinu karoserija se veoma kontrolisano naginje, pri čemu vozač zadržava kotrolu u svakom trenutku.

Preglednost iz vozila je napred slična sa modelima u klasi, dok je pri vožnji u nazad potrebno obratiti malo veću pažnju.

Testirani crveni lepotan sa cenom od 17.154 evra u Trendline paketu opreme svakako prevazilazi neke psihološke granice kada je u pitanju kupovina novog automobila. Osnovna verzija Pola sa motorom od 1.2 l i 60 KS košta 10.999 evra i u rangu je sa konkurentskim modelima u klasi. Za tržište Balkana će uskoro biti na raspolaganju specijalno prilagođen paket opreme, a ovaj model svi zainteresovani će moći da vide na predstojećem salonu automobila u Novom Sadu, koji se održava od 27.10. do 01.11.2009. godine.

Zahvaljujemo se još jednom firmi Porsche Novi Sad na ustupljenom automobilu i pozivamo vas da posetite njihov prodajni salon na adresi Novosadska 9, 21.208 Sremska Kamenica, a dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 021/464-343 i preko interneta na www.porsche-novisad.rs

Od troškova za servis vlasnike Pola čeka servisiranje na svakih 15.000 Km, pri čemu se obavljaju sledeći radovi za benzinca od 1.2 l i za dizel od 1.6 l: 15.000 Km – zamena ulja i filtera ulja (benzinac 6.990, dizel 8.239 din), 30.000 Km - Ulje, filter ulja, filter polena i filter goriva (benzinac 13.459, dizel 14.168 din), 45.000 - Ulje i filter ulja (benzinac 6.990, dizel 8.239 din), 60.000 Km - Ulje, filter ulja, filter polena i filter goriva + svećice za benzinca (benzinac 17.263, dizel 14.168 din).

Za registraciju smo se raspitali u auto Centru Caruso i za osnovni model sa benzinskim motorom od 1.2 l sa 60 KS ukupni troškovi prve registracije iznose 15.349 din, a za testirani model sa dizelskim motorom od 1.6 TDI sa 75 KS ukupni troškovi prve registracije iznose 17.463 din.

Paket opreme Comfortline + dodatna oprema

ABS, elektro-hidraulični servo volan, volan podesiv po visini i dubini, filter za polen i prašinu, ISOFIX priprema za dva dečija sedišta na zadnjoj klupi, "Easy Entry" - sistem olakšanog ulaska u vozilo sa 2 vrata, 3 zadnja naslona za glavu podesiva po visini, zeleno zatamnjena stakla, prednji podizači stakala, air bag za vozača i suvozača, spoljnji retrovizori i ručke na vratima u boji vozila, spoljnji retrovizori elektro podesivi i sa grejanjem, elektronski imobilizator, utičnica 12V u prtljažnom prostoru, belo osvetljenje kontrolne table, crveno osvetljenje prekidača, prednji brisači sa intervalnom kontrolom, zadnje svetlo za maglu, čelični točkovi 6J x 15', gume 185/60 R15

Dodatna oprema

Prednja svetla za maglu, paket za pušače, "Climatic" poluautomatski klima uredjaj, filter za polen i prašinu sa aktivnim ugljem, pretinac za rukavice sa hladjenjem, rezervni točak sa gumom punih dimenzija, alat i dizalica, "RCD 210" Radio CD sa MP3 i 4 zvučnika napred, 4 vrata sa elektro podizačima prednjih i zadnjih stakala

Tehničke karakteristike:

Motor:

Radna zapremina 1598 ccm

Maksimalna snaga 55kW (75KS) pri 4000 o/min

Maksimalni obrtni momenat 195 Nm pri 1500-2500 o/min

Tip goriva Euro Dizel

Menjač: manuelni 5

Masa praznog vozila 1157 kg, dozvoljena ukupna masa 1650 kg

Performanse:

Maksimalna brzina 170 km/h

Ubrzanje od 0-80/0-100 km/h je 9.0 s / 14.0 s

Potrošnja goriva: gradu 5.1 l/100 km, na otvorenom putu 3.6 l/100 km, kombinovano 4 l/100 km.

Dimenzije: dužina 3970 mm, širina 1682 mm, visina 1462 mm, meduosovinsko rastojanje 2470 mm, zapremina rezervoara za gorivo 45 l, volumen prtljažnika od 280 do 952 l.

Tekst: Geza Vince Foto: Miloš Belić Video: Rade Poznić
 
katastrofa iznutra... motor penzija totalna... svana lijep...
mogli su , ako nista, malo onu plastiku na tabli "omeksati", kao da je Dacia...

Testirao..."osjetio"...vidio... nije ni "do felge" Golfu...
A potrosnja vjerovatno jeste na otvorenom 4-4,5 bez gasanja... ali u gradu - SARAJEVU NIKAD....
 
Član
GrandMaster je napisao(la):
katastrofa iznutra... motor penzija totalna... svana lijep...
mogli su , ako nista, malo onu plastiku na tabli "omeksati", kao da je Dacia...

Testirao..."osjetio"...vidio... nije ni "do felge" Golfu...
A potrosnja vjerovatno jeste na otvorenom 4-4,5 bez gasanja... ali u gradu - SARAJEVU NIKAD....

S nekim stvarima bi se slozio s tobom,iznutra je dosta tvrd i previse "plastican" a ovaj na slici je sa najobicnijom opremom,malo bolja oprema kad je,puno ljepse izgleda iznutra,ali autic je stvarno prelijep,crvena mu stoji perverzno a naravno da nije ni do felge golfu,polo se nikad nije ni poredio sa golfom,dvije odvojene klase totalno,a da je motor penzija,pa nije ni kod tebe neki plaho brz motor,1.6 benzin ,s tim da je golf dosta tezi od pola,za grada je ovaj motor taman.
 
Paket opreme ne mijenja plastiku table... A ovo nije "najobicnija" oprema... pogledaj malo na sta lici osnovni model...
U prvu ubacuje svake prestupne godine... ili nakon sto "otpustis" pa ponovo pritisnes kvacilo koje je tvrdo u pm...

Ne znam samo kakve veze ima motor u mom Golfu s ovim?
A za grad mislim da nikako nije ovaj motor, jer mu je potrosnja neznatno niza od benzinaca, a ubrzanja prva-druga nista posebno... A o cijeni da ne govorim...
1.2TSI je idealan motor za ovu klasu...
 
Član
Nije nesto unutra al mu mos nesto doradit jbg:D al je lijep na izgled to se mora priznat i trosi fakat malo ;)
 
Super Moderator
znaci 80-100 mu treba 5 sekundi hmm
1.6 a 75KS
malo konja brate, ovi HDI, TDCi blabla imaju 110 konja iz isto kubika i idu znatno bolje
ovaj polo je lijep vidio sam ga par puta vec al mi unutra djeluje nekako obican
il je ovaj sa slike siromasan fali mu automatska klima i onih tipki po volanu i tako
 
Član
lijepo izgleda llepši je od fabije izvana ali fabija ima više prostora unutra i ljepši interijer,
u fabije je kvačilo mekano i mjenjač klizi jednostana je za voziti :123:
 
Član
auto uopste nije lose, isao sam na testnju voznju ( sam sam bio u autu, i vozio kako sam ja htjeo). Kvacilo je veoma mekano, kocnice su savrsenstvo, volan isto tako! auto me i vise nego prijatno iznenadilo.
Ovaj sto govori da je kvacilo tvrdo i da se tesko salta, ocito da je pritisnuo kocnicu umjesto kvacila...
Auto je sasvim ok, cijena je malo povelika kod nas, jer sam gledao da traze oko 22,000-23,000Km do reg. za neke osnovne pakete sa benzinskim 1,2 i 1,4motorom...
Mozda upravo ovakav Polo dodje u dvoriste kao auto za grada.

Unutrasnjost na ovim slikama djeluje dosta bjedno, medjutim otidjite u salon i pogledajte, ovaj je bio sa osnovnom opremom kojeg sam vozio, ali je ipak iznutra izgledao dosta lijepo. Kvalitet materijala nije los, pogledajte kakav se materijal koristi u vrhunskim automobilima danas, pa cak i kod Mercedesa i BMW, o Audiu da ne pricam...
Prema tome, nece Polo imat najbolju unutrasnjost,koju mi zahtjevamo, kad to nemaju ni mnogo luksuznija auta, koju su i do 5 puta skuplja. Trebamo biti realni.

Pozdrav
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top