NITRO.- UOPSTENO

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

nismo

Administrator
02.01.2007
2.638
60
38
41
Sarajevo
Auto
a8, 200sx

Da bi se zapalilo bilo što na svijetu potreban je (osim goriva) kisik. U kemiji se inače proces gorenja zove oksidacija pa je valjda jasno da bez kisika nigdje ne idemo. S istom količinom goriva možemo dobiti male vatrice ili veće bombe, sve ovisi o količini kisika. Sad kada to znamo možemo zaključiti da je motoru da bi radio, kisik jednako važan koliko i gorivo.

Što je to N2O (dušikov oksid)? To je nezapaljivi, bezbojni plin kojeg neki možda znaju kao "smiješni plin". U manjim količinama izaziva histeričan smijeh, a ako nam ga već nije dao lokalni zubar, mogli smo ga vidjeti u crno-bijelim američkim filmovima kako ga isto koristi "čovjek u bijelome".

  

Nitro kit spreman za ugradnju


A, sada o njegovoj primjeni na vozilima. N2O se koristio još u Drugom svjetskom ratu u borbenim avionima kao sredstvo koje trenutačno povećava snagu i do 100%! Ali do automobilske upotrebe smo trebali pričekati još 30-ak godina kada su se u Americi pojavile prve tvrtke koje se bave ugrađivanjem N2O u automobile.

  
Draga, prtljažnik je pun, krećemo!


Ako znamo da se u N2O nalazi dvostruko više kisika nego u atmosferskom zraku onda znači da će dati duplo više snage nego zrak uguran pod istim pritiskom. Ali, kako zrak ne možemo gurati pod istim tlakom kao i dušikov oksid (70 bara) jer se gorenjem kisika (pri eksploziji smjese) oslobađa prevelika temperatura i motor se počne pregrijavati, ugradnja boca s N2O je jedino rješenje za kratkotrajno snažno povećanje snage. Dušik (iz N2O) ima osobinu apsorbirati velike količine topline i time ne dolazi do pregrijavanja motora.

  
Lijeva usisna grana spremna za ugradnju


Upotreba nitra u motoru je relativno jednostavna. Kod motora s rasplinjačem, prije leptira stavlja se brizgaljka koja pritiskom na gumb pušta nitro koji se u miješa s gorivom i čini željeni učinak. Ovo je najjednostavniji i najjeftiniji načini. No (čudom) daje i najmanje rezultata. Postoji i ugradnja nitra s izravnim ubrizgavanjem gdje se u istu brizgaljku s gorivom gura i N2O.

Konačan rezultat ovoga je moguće povećanje snage do 100%, ali uz potpune modifikacije motora. Najčešće se koristi sustav koji daje 25-30% povećanje snage jer tada nisu potrebne nikakve izmjene na motoru.

  
Možda malo previše kisika?


Ovisno o broju cilindara i obujmu motora nitro daje dodatne konje. Kod četverocilindričnih to je 50-60 dodatnih KS, kod šesterocilindričnih 75-125 KS te osmerocilindričnih koji mogu postati snažniji od 200 do nevjerojatnih 500 KS!

  
Mislite da se samo u aute ugrađuje N2O?


Naravno motor ne smije biti izložen ovoj torturi dulje od 15-ak sekundi, a preporuča se i uključivanje sistema tek iznad 2500 o/min radi bolje iskoristivosti.

Ovo je vjerojatno najisplativiji način povećanja snage ako se uzme u obzir uloženo- dobiveno. No, koliko će vaš motor trajati nakon nekoliko desetaka (stotina) puta što ste pritisnuli crveni gumb, to je na vama.
 

jojo

Član
14.01.2007
849
0
0
31
Sarajevo
ma loodnica dje ga nebi ispaljivo ne biga tito kod mene mogo napunit
ja bi iz garaze sa nosom izlazio da ga imam
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.