MERCEDES-BENZ SLR MCLAREN 722 EDITION

MERCEDES-BENZ SLR MCLAREN 722 EDITION

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Administrator
MERCEDES-BENZ SLR MCLAREN 722 EDITION
KORAK BLIŽE SAVRŠENSTVU

Točno 51 godinu nakon legendarne pobjede Mercedesa 300 SLR na utrci Mille Miglia, Mercedes-Benz i Mclaren predstavili su još snažniju izvedbu modela SLR. Davna pobjeda Stirlinga Mossa i Denisa Jenkinsona ostvarena je 1955. godine, a na utrci u kojoj su porazili konkurenciju vozili su već spomenuti automobil sa startnim brojem 722 koju su izabrali zato što je utrka počinjala u 7 sati i 22 minute ujutro.  Mercedes-Benz i Mclaren stoga su ovu limitiranu ediciju modela SLR simbolično nazvali Mercedes-Benz SLR 722 Edition.


Edicija 722 nastala je u čast legendarnog bolida iz 1955. godine

Kao i 'običan' SLR i ovaj je pokretan 5.5-litrenim V8 agregatom koji uz pomoć mehaničkog kompresora omogućava odlične performanse. Ovaj je agregat također građen po principu 'jedan čovjek, jedan motor', a odlikuju ga gotovo trenutni odaziv na gas te ogromne količine okretnog momenta. U odnosu na serijski agregat u inačici 722 edition snaga je narasla na okruglo 650 KS pri 6500/min, a zastrašujući maksimalni okretni moment od 820 Nm pri 4000/min zaslužan je za nevjerojatna međuubrzanja.



Ovaj 4.65 metara dug i čak 1940 kg težak automobil sposoban je ubrzati do stotke za 3.6 sekundi što je za 0.2 sekunde brže od serijskog SLR-a. Do brzine od 200 km/h 722 edition dođe 0.4 sekunde brže, odnosno za 10.2 sekunde, a do brzine od 300 km/h razlika je već narasla na 0.8 sekundi. Iako se razlike u normalnom životu čine potpuno neprimjetne, u AMG-u su iznimno ponosni na njih, kao i na maksimalnu brzinu veću za 3 km/h u odnosu na serijskog SLR-a koji postiže 334 km/h. Izradom određenih komponenti od aluminija i ugljičnih vlakana, ukupna je masa automobila u odnosu na serijski model smanjena za 44 kilograma.


Modifikacije je doživio i odnos mjenjača i motora, te se sada u odnosu na izabrani program na automatskom mjenjaču mijenja karakteristika papučice akceleratora. Tako će u Comfort programu papučica isprva biti osjetljivija kako bi se lakše dozirao gas pri nižim okretajima motora. U Sport programu je suprotno, papučica se lakše dozira na punom gasu.


Principa one man, one engine u AMG-u se drže i prilikom proizvodnje modela SLR

Koliko je Mercedes-Benz ozbiljno shvatio projekt poboljšanja modela SLR najbolje svjedoči podatak da su ima stručnjaci i momčadi Mclaren iz Formule 1 pomagali prilikom konstruiranja i modificiranja gotovo 300 komponenti na automobilu. Najviše su bili angažirani oko set-upa ovjesa, jer su u AMG-u upravo na polju upravljivosti automobila željeli napraviti najveći napredak.

F1 stručnjaci su ozbiljno shvatili svoj posao te su ukrućivanjem karoserije za 20 % te snižavanjem podvozja za 10 milimetara sprijeda i straga omogućili ovom SLR-u znatno bolje držanje ceste os serijskog. Odličnom ležanju dopridonose i gume dimenzija 255/35 sprijeda i 295/30 straga koje se nalaze na kovanim naplatcima veličine 19 cola. Talijanski proizvođač Brembo je za 722 Edition isporučio i diskove većeg promjera, koji sada iznosi čak 390 milimetara, a AMG ih je uskladio s novom inačicom ESP sustava.



Najviše su posla stručnjaci iz momčadi Mclaren imali s aerodinamikom vozila. Ukupno 100 radnih sati provedenih u zračnom tunelu dovelo je do poboljšanja. Tu su stručnjaci iz Formule 1 pokazali svu raskoš svog talenta. Unatoč tome što je otpor zraka automobila smanjen, downforce je drastično povećan i to za čak 128 % na prednjem kraju te 13 % na stražnjem kraju vozila. Modifikacijom stražnjeg krilca koje se diše pod kutem od 35 stupnjeva prilikom jačih kočenja povećan je pritisak na stražnji kraj za dodatnih 50 kilograma.

Unatoč tome što se na prvi pogled popis modifikacija ne čini impresivan, radi se o znatno poboljšanom modelu u odnosu na serijski te je iz tog razloga skuplji za dodatnih 20.000 eura
 
Legend
Istina je, prije mjesec dana sam ga vidio u srebreniku. Nije rjec o momku nego jako zgodnoj djevojci.

Otac joj je vlasnik OS-petrola, a vec u svom posjedu ima F430
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top