Međugas i kvacilo

Međugas i kvacilo

Član
zanima me dali su zamasnjak i disk kvacila spojeni kad je auto u leru?
i ako jesu spojeni, sto se dogadja kada prije medjugasa prvo stavimo auto u ler
pa tek onda u brzinu?

jer onda bi se medu gas mogao raditi tako da nebismo digli nogu s kvacila kad prolazimo kroz ler(iz vise u nizu brzinu, davajuci gas u leru)?!


hvala na odgovoru, jer sam zbunjen malo ;))
 
Početnik
pa naravno da su spojeni,ti lamelu Disk odvojis tek kad stisnes kvacilo,a onda sihroni u mjenacu izjednace brzinu vrtnje zubcanika tako da mozes ubaciti..
 
Član
robi505 je napisao(la):
-.-


ugl koja je svrha ubacivanja u ler tokom medjugasa?

Ti si lave pobrko sve izgleda...svrha ubacivanja u ler tokom međugasa???:icon_question:

Nekad su se ti mjenjači koristili...

http://www.youtube.com/watch?v=6BaECAbapRg&feature=fvwrel
 
Član
Saltaj normalno, saltaj bez pritiskanja kvacila i ostaces brzo bez sinhrona jer neces pogoditi svaki put isti broj obrtaja motora i mjenjaca, kad saltas pritisnes kvacilo i usaltas u brzinu i onda pusti kvacilo :D
Jednostavno u mjenjacu imas brzine, spojnicka od mjenjaca se nalazi na lameli (centar lamele), lamela se nalazi pritisnuta izmedju zamajca i korpe, kad sisnes kvacilo ti povuces korpu i tada je lamela slobodna, tacnije odvojis mjenjac od motora da bi mogao presaltati brzinu i kad presaltas pustis kvacilo i tada opet pritisne korpa lamelu uz zamajac. Jednostavno veoma, kad je god kvacilo pritisnuto mjenjac ti je odvojen od motora, kad je pusteno mjenjac je u kontaktu sa motorom i to ti je to... :D
To sa medjugasom sto ljudi rade je ceif i adrenalin, k'o fol da ne padnu obrtaji motora da bi kao punom snagom ubrzao. Ali taj medju gas zna fino da digne potrosnju do 2+L na 100 kilometara pa ti vidi jel se isplati taj ceif kad stalno dajes medju gas na saltanju. Na starim mjenjacima tacnije kamionima si morao davati medju gas kad saltas radi toga sto oni nisu imali toliko dobre ili nikakve sinhrone na brzinama u mjenjacu pa su medju gasom "pogadjali" broj obrtaja motora i mjenjaca da bi usaltali. To neki i dan danas rade kad im ode sinhron na nekoj brzini...:cool:
 
Član
Pobrisana vecina postova, molio bi da prvo procitate sta covjek pita i pokusate to razumjeti.
 
Top