Marea Weekend Turbo

Marea Weekend Turbo

Član
Pozdrav svima. Da predstavim nasu vozilicu.
Fiat Marea Weekend, originalno 2.0 20v (HGT), 2000-ta godina.

2.jpg

Kupljena prije tacno 4 godine u Novom Gradu. Motor je prolupao nakon par sedmica, i nakon otvaranja smo nasli i uzrok - radjena generalka prije prodaje, i majstor nije dotegao sarafe na radilici. Motor saniran, i nastavili smo dalje.

3.jpg

Nakon odredjenog perioda upotrebe kao atmosferac, odlucili smo sloziti 2.0 20V turbo (verzija kao u Fiat Coupe). Nasli smo donora, i motor je prepakovan na turbaka, sa svim fabrickim internalima.

4.jpg

Nakon motora dosla je na red instalacija, i tu je sve moralo biti uradjeno bukvalno od nule.

5.jpg

Iako je i prvi motor imao neke sitne razlike u odnosu na klasicni HGT na koje nismo ni obracali posebno paznju, tek kad se pocelo raditi oko instalacije, nasli smo i zasto je drugacije. U gepeku, pod tablom, pod sjedistima smo nasli ostatke policijske opreme - gospodja je u proslom zivotu uvodila red :D
Vozena je dosta dugo na fabrickom turbu (220 ks) dok turbo nije otkazao, i nakon silnih peripetija sa reparacijom istog smo odustali, i presli na Garret 2860RS.

6.jpg

13(1).jpg

Kada je slozen turbak motor, sa njim je usao i mjenjac od JTD, tako da smo dobili mentalno duge brzine - prva 60, druga 110, treca 180, cetvrta 240, a peta, Bog zna.
U medjuvremenu smo adaptirali i ovjes of Fiata Coupe-a, tako da vise nije bila kao ljuljavi brod, kao i front mount intercooler, i takodje nabavili felge od Fiat Coupe.

14.jpg

7.jpg

Sa 2860RS nismo isli dalje od 300 hp. Onda je naravno na red dosao kovan motor - portana glava, veci usisni i izduvni ventili, kovani klipovi i klipnjace, nitrirana radilica, rijeseno snadbjevanje ulja, balansiran low end, jos veci turbo, eksterni wastegate itd itd itd.

8.jpg


Nakon toga je uradjena nova instalacija motora, i kupljen (prvi u BIH) FuelTech standalone ecu. Takodje i nove bobine, kao i dodatne cukice od AutoGauge (maticna firma koja proizvodi ProSport).

12.jpg


Veglia Borletti taho je izletio napolje, i umjesto njega je sada FT450. Injektori su Bosch Motosport.

10.jpg

9.jpg

Uz to su jos naravno stavljene i vece pumpe goriva, surge tank, i bezbroj nekih sitnica o kojima se moze pisati u nedogled.
Kada smo nedavno odlucili da dignemo snagu, mjenjac je rekao ''f*ck I am outta here'' tako da jos to imamo da rijesimo i ako sve bude po planu, vidimo se u Zivinicama.
Necu voziti na slikovima, tako da nemamo neke ambicije, tu smo vise da se zabavimo. U slucaju da se i ovaj novi mjenjac raspe, aplaudiracemo, barem se rasuo na stazi.
Sve radove oko mehanike i struje radi moj brat Christopher Devic (DevicMotosport Derventa).

11.jpg

Vidimo se u Zivinicama.
 
Član
Vozili smo malo juce (subota).
Nakon samog dolaska na pistu, mjenjac je opet poceo da zeza, ali je Chris to uspio da rijesi na stazi u toku treninga, tako da na kraju dolazak nije bio uzaludan.
Prvi run, total time je bio skoro 16 sec, vrijeme auta 15, izlazna brzina 170 (u trecoj). Nakon svakog run-a je Chris radio doradu mape, tako da smo nakon petog run-a dobili otprilike maksimum sa onim sto smo imali. Gume obicne cestovne, ni semi ni full slick, prva brzina kao po ledu, klizanje uzduz i poprijeko. Usput je izgorio i dihtung izmedju izduvne grane i wastegate-a, tako da smo imali boost leak (u data logu nam je pokazalo da je max boost bio 1.3 bara, umjesto 1.6 koliko smo htjeli). U zadnjem run-u smo uz to sve dobili vrijeme auta 13.8, uz izlaznu brzinu od 180 (u trecoj) na 1.3 bara boosta. 60 feet je bio ocekivano uzas, 2.5 sec, kao i reakcija (0.6). Sve u svemu mi prezadovoljni do sada napravljenim, potencijal je tu, i motor radi kako se od njega ocekuje. Ovo nam je bio i prvi dolazak na takmicenje, tako da sada malo bolje znamo kako stvari funkcionisu, a usput smo i testirali auto bez ugrozavanja ikoga. Mostar necemo voziti zbog obaveza, tako da sada Marea ide na spavanac, do iduce sezone.
 
Top