Maglenje prozora u zimskim uslovima (Fiat Bravo)

Maglenje prozora u zimskim uslovima (Fiat Bravo)

Član
Pozdrav,

U pitanju je Fiat Bravo 2007 god. Tokom zimskih uslova (najčešće kada se vraćam s planine - hladan start) dešava se da se sva stakla zamagle i onda skidam maglu klimom i okretanjem ventilacije na 4 stepen. Uz 4 stepen i uključenu klimu, potrebno je 15-20 minuta i opet se jedva se skine vlaga sa unutrašnje strane vjetrobranskog stakla. Ne koristim cirkulisanje zraka ni pod razno u tim uslovima. Permant, filter klime, zračni filter, zamijenjeni polovinom 2014. godine.
Nije mi jasno odakle da počnem i kako da riješim ovaj problem, za početak sam mislio probati s ovim


tako da je svaki savjet dobrodošao jer me ovo pravo iritira:arghh::)

Pozdrav.
Adi
 
Član
Filter klime promjenio polovinom 2014? Vrijeme je davno bilo da ga zamjenis, kreni prvo od toga, to ti je najeftinije.
 
Član
Provjeri ti podove da nisu mokri,u gepeku gdje je rezrvna guma zna biti vode,pod sicevima flaša soka i sl,
 
Prvo filter pa onda sto svima govorim provjeriti sistem opcenito hladzenja tj da li ulazi s vana zrak ili je to zatvoreno , ako jeste onda ce magliti , to i je ona tipka za cirlukaciju zraka u kabini i van tacnije ulazak zraka s polja. Ako ne ulazi s polja maglit ce i to se kod nekih auta pokvari , zacepi i sl.
 
Član
Pozdrav ljudi,

hvala na svim odgovorima, probat ću uraditi sve što ja mogu, međutim u svakom slučaju ide mehaničaru pa kad završi i nadam se uspije otkloniti ovo, javit ću šta je bilo u pitanju.

Lp.
Adi
 
Član
imam i ja isti problem kako je kupljeno auto, i magle novi su filteri stavljeni prije 2 god i sad opet u novembru i dalje isti problemi, elektricna klima, klapna radi provjerio
 
BHT Ovisnik
Jedan trik sto je kolega probao i stvarno pali. Kupite pijesak za macke, ima u radnjama gdje ima ljubimaca i sl, kao sto je sjemenarna. Nije skupo. Uzmite carapu neku obicnu tanju i napunite je pijeskom,stane 0.5 - 1 KG i gurnite ispod sica il sl. i magle vise nema, pa ni u bludnim činima :D
 
Član
Filteri se mjenjaju od kabine svakih pola godine ko zivi u gradu odnosno svake godine ko zivi u ruralnom djelu. Ako je puno para da se kupi onda se uzme skine i kompresorom izduva u kontra smjeru od onog kako zrak cirkulise kroz filter. Takodje se preporučuje ASEPSOL inace tekucina za sve vrste dezinfekcije i ima da se kupi u apotekama. Nije skupa. Svaki 3 4 mjeseca naspricati propeler od ventilacije auta koji se malazi tik ispod samog filtera kabine. Zatim sve cijevi kud izlazi zrak.
Ima jako ugodan miris i lijepo mirise u autu. Mozda se ne zove asepsol u svakoj apoteci ali kad spomenete sredstvo za dezifekciju znace farmaceut o cemu se radi.

Dosta puta sam citao a i kod sebe sam se uvjerio da KADICA od klime ima cijevcicu pomocu koje kondez uzlazi iz auta kad klima radi. Ta cijevcica se zacepi od raznih prljavstina i onda cijeli kondez izlazi po autu i tepih ga upija i samim tim trune i stvara maglu kad je hladno. Tako da to prvo očistiti. To se digne auto na dizalicu i komadom zice se to fino sredi. Koga ne mrzi moze otvoriti ventilator i iznutra detaljno ocistiti i isparivac i kadicu.
To ce mnogima da rjesi problem maglenja stakla
 
Član
Pozdrav,

danas sam zamjenio filter kabine i promjena je više nego očigledna: nema zaostajalog mirisa iz ventilacije, jače puše, brže skida maglu itd. Predlažem drugima da počnu od toga u sličnim situacijama.

Lp.
Adi
 
Top