sace godina kako imam macorcinu, dosao kod mene sa 3 mjeseca starosti (ostao bez majke), obavezno pri prvom dolasku u kuci da imas posudu sa pjeskom (wc), cinijice za klopu (obavezno metalne) i to dvije najmanje, jedna za hranu, druga za vodu, kada je uneses u kucu prvi put odmah je stavi u pijesak kako bi onjusila i pomokrila se prvi put (a hoce odmah od straha radi promjene okoline), nakon toga je pusti da vrsi svoju expediciju. Jednom kada upozna svu kucu, ona je sama gazda, niko joj ne moze narediti sta i kako da radi, to je zivotinja koja se ne moze dresirati, jedino poneke stvari uciniti kao rutinu. Najteze je s njima prva 4 mjseca (ako su male) jer hoce svasta gutati, pa se mora malo paziti, jako su seprtljave i vrlo brzo naprave zijan, igraju se i sa nemogucim za igrati, a zabranjeno im je najsladje, igrackica ces se nakupovati samo tako, ali nekada im obicna kutija moze biti mnogo interesantnija nego kompletno igraliste za macke. sto se tice dlake i nije toliki problem, cesljanje i to je to. Kupanje samo maltretiranje, nazalost, jako su rijetke macke koje se vole kupati, inace se smatraju za najcistije zivotinje, tako da kupanje i nije toliki problem, one se same kupaju non stop. Pojava buvica je takodje neminovna, ali postoje sredstva protiv toga, najbolja je ampula, ovo ostalo manje vise, od ogrlice zna dlaka da im opadne oko vrata jer je jako toksicna, i ne smije se koristiti na mladjim macicima (macicima se smatraju do jedne godine starosti)
ako hoces divljaka i potpuno otkacenu macku, uzmi kakvog muzijaka, dosta su agresivni, divlji i svojeglavi, ne vole se pretjerano maziti, a kada zatraze zenku, blago tebi, ako kakvu ne opali nemoj se iznenaditi da ti zaskoci nogu
ako hoces malu umiljatu mazu, uzmi zenku, kada dodje period potrebe zagondzije, jadan ti, em ce po malo zapisavati stan em ce mjaukati kao nenormalna, ali ces imati nevjerovatnu mazu...
naravno, i za to postoji lijek koliko toliko, kastriiranje, macku muda izvade na slamku
a mackama podvezu jajnike cini mi se, i nakon toga ih prodje volja. pored toga dobra je stvar sto su nakon kastracije zdraviji i produzava im se zivotni vijek
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us