Kvar na instrument tabli

Kvar na instrument tabli

Član
Raja zelio bih da se konsultujem s vama oko jednog problemcica koji mi se pojavio u skorije vrijeme. Radi se o slijedecem. Kad mi se auto ugrije, instrument tabla mi pocne falsirat. Desava se to da mi kazaljka od goriva pocne pokazivat vise nego sto ima, zatim padne na nulu skroz, pali lampicu od rezerve, i onda se vrati na tacnu oznaku, a kilometar sat prestane da mjeri brzinu, i u tom momentu ne mjeri predjene kilometre. Koliko sam mogao da primjetim to se desava samo kad je auto vruce, i tad sam spajao na dijagnostiku. nije bilo nikakve greske, a kolega sa dijagnostikom je provjerio svu tablu, palio je sve lampice i pomjerao sve kazaljke, s tim nije bilo problema.

Mislim da mi se to pocelo desavati otkako sam skidao onu plastiku ispod haube i mijenjao filter klime. Moze biti da plastiku nisam dobro vratio ( u sto cisto sumnjam) pa je palo vode na kompjuter il tako nesto. ni sam ne znam ovo samo nagadjam. Ne znam kako bih ovo rijesio, htio sam samo da se konsultujem, koje je rjesenje ovog problema
Skidao sam dzekove sa elektronike,s vana su kao malo pobijelili, isto kamenac da se nafatao, skinuo sam ih i malo naspricao kontakt sprejem i vratio ponovo, sad sam malo vozao sve je ok, ali auto nije bilo vruce,pa ne znam da li ce se ponavljati.

Jel se ko susretao sa slicnim problemom:icon_rolleyes:
Svi ostali parametri auta su sasvim ok, sva elektronika radi besprijekorno, problem je samo ovaj koji sam naveo.
Bio bih zahvalan ako dobijem samo konkretne odgovore, ne trebaju mi odgovori koje ni ja drugima ne bih pisao. Unaprijed hvala

Član
Ja se jesam susreo sa slicnim problemom na Skoda Fabia 1.4 MPI. Ali bila hladna ili vreuca kod nje je upalila se lampica od ulja, stali obrtaji, pokazivac goriva i temperature, diagnostika nista nije pokazivala. Ugasis auto i upalis sve ok bude i opet to, da bi na kraju poslije detaljnog ispitivanja bila osisla bubina, Bubina zamijenjena i taj je kvar uklonjen. Ali opet ovo je benzin, u tebe je dizel...
Kod tebe je dizel pa je drugacije, moze ti biti do kontakta i kamenca na kontaktima. Moze isto biti da je na isnterument tabli dzek malo oksidirao. Ak ose ponovi pregledaj kakav je dzek na instrument tabli...

Član
eto dzekove na instrument tabli nisam pogledao, moram skontat kako da dodjem do toga, mozda kontakt sprejem da prespricam, pa da bude bolje. Imam dole u dnu sajbe onu gumu koja treba da sprjecava vodu da ide pod haubu, ali sam primjetio da je i ona bila malo lose postavljena, pa sam i to danas sredio, fino namjestio. nadam se da je sve ok s time. Govorio mi je jedan rodjak da pogledam onaj pinjon na mjenjacu, on salje signal za kilometar sat. Ajde ok to, ali zasto onda kazaljka od goriva, meni nema logike da je to to. Mislim da mi se ovo nije desavalo dok ja nisam skidao plastike da mijenjam filter, a opet mozda bi se i desavalo da je auto ikad u toku zime dostiglo radnu temperaturu. Sve su bile kratke dionice, i nije se imalo kad pokazat. Sad mi ovo ide na zivce, jebe mi ovo i servise, prelazim kilometre a ne mjeri mi predjenu kilometrazu. Sve ostalo na inst tabli radi normalno, pokazivaci zmigavaca, svjetlo table, sve lampice su sasvim ok, fkt nisam pametan, nisam upucen u ove stvari:icon_confused:

Član
Kad cistis kontakte prvo pospricas sa sprejem i onda ocistis serafcigerom ili slicn. i onda opet pospricas, i na stekeru i na konkentoru... Na konkentoru mozes samo pospricati da ih nebi rasirio. To ti isto moze raditi losa masa ili oksidirana, losi kontakti, oksidirani kontakti i slicno... pogledaj kakva ti je glavna masa koja ide sa akumulatora na sasiju, odrvni je i ocisti seraf, ocisti kontakte na sasiji i kablu i vrati, i ona moze da pravi probleme jer mi je sad naumpalo da sam komsi neki dan radio to, ali kod njega se gubio display od kilometraze, trzuckao obrtomjer i palila se lampica od vode i pistala, auto se onda ugasilo i sve mrtvo i kad smo ispitali, bio masu izgubio i kad smo ocistili sve i vratili, auto upali i tabla i sve ostalo radi kao sat :)

Član
pokusat cu to, ovaj drug koji mi je spajao dijagnostiku kaze da ne bi trebalo biti neki elektronski kvar, jer tabla odlicno reaguje kad je on diriguje dijagnostikom. Vjerovatno je ili do mase, ili kontakata, provjerit cu to sve jbg, nema mi druge

Član
ArminM je napisao(la):
Dejan 16v je napisao(la):
Moras je svu prelemiti, lemovi nevaljaju!;)

tablu:icon_confused:

Da, skines je, i na onoj foliji i na stampama ako ih ima, ne znam kakva je tvoja tabla unutra, lemilicom sve lemove popravis, vodi racuna oko lemova na foliji nemoj lemilicu puno pojacati da nebi grijanjem izvitoperio foliju!;)
Zab. da ti kazem na svaki lem dodaj malo kalaja,cisto da osvjezis postojeci!

Početnik
imao isti problem na laguni,naime u nje je comp postavljen na glupom mjestu i jedne prilike dok smo se stari i ja probijali kroz snijeg,naguralo se snijega u motorni prostor i na comp,i tako se desavalo da kazaljke pobudale skoce dole gore,pale se lampice i to..jer se comp dosinuo vlage;)

Član
necu ja ovo nista dirat, previse je to rizicno, da sjebem nesto bezveze pa sta sam onda napravio.
Meni su rekli da je vlaga u pitanju sto posto, sad do kad ce to trajat pojma nemam, znam samo da me nervira opasno. Vidjet cu da li ce prestat sad po ovim vrucinama, ako ne bude onda vec ne znam sta cu jbg

Član

POslusaj sta ti covek kaze. A tvoj Polo nije ni malo komplikovan to moze svako da uradi, bitno je da ne mozes nista da sjeb*s... Kod tvog pola je ista tabla kao u golfa trojke, tako da toga ima gde hoces!!!

Član
dule-p je napisao(la):

POslusaj sta ti covek kaze. A tvoj Polo nije ni malo komplikovan to moze svako da uradi, bitno je da ne mozes nista da sjeb*s... Kod tvog pola je ista tabla kao u golfa trojke, tako da toga ima gde hoces!!!

dobro znam kako je prelemiti, lemio sam milion puta, na kraju krajeva struka mi je to u jednu ruku, ali nemam mozda bas adekvatnu lemilicu,,opet cu vidjet, prvo bih mozda skinuo tablu pa je prespricao kontakt sprejem,mozda on pomogne:icon_confused:

Član
E jbg sad.... ne znaci ti kontakt sprej nista, a i ako pomogne to nije dugotrajno. Kontakt sprej ti moze pomoci kod prikljucaka gde se koriste buksne i stezaljke a ne kod hladnih lemova jer HLADAN LEM je prazan prostor izmedju dva dela kalaja i kontakt sprej ne moze da popuni tu prazninu vec samo cisti zaprljane i oksidirane povrsine .

Član
ajde nema mi onda druge nego da to odradim, ako ce to pomoci izvadit cu je i prelemiti jbg, valjda nije previse komplikovana ploca:icon_confused:
moram jos skontat kako se vadi tabla, danas sam gledao, ali nisam nasao neko posebno rjesenje, doduse samo sam nabrzaka pogledao, nista posebno

Član
dule-p je napisao(la):

Nije kod ovog Pola ta jednostavna tabla ,ovo je noviji model sa cajgerima u dupljama , tako da nisu toliko česte ako nešto sjebeš , ja mislim da samo Lupo još ima takvu tablu.