Kvačilo škripi kad se motor zagrije

Kvačilo škripi kad se motor zagrije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Pozdrav,

nedavno sam uzeo novu sajlu kvačila (ko fol orginal 50 km) za audi 80.
Odmah nakon toga se počelo dešavati sljedeće:
Kad tek upalim auto (hladan motor) kvačilo se ponaša savršeno. Odprilike kad motor postigne radnu temperaturu postane grubo i škripi (kao da negdje zapinje) pri stiskanju (ne pri otpustanju). Jel moguće da je koincidencija da se problem pojavio upravo kad je sajla promjenjena, posto su mi isti majstori stavljali novi zupčasti remen čiji su španer pretegli do zviždanja, pa onda rekli kako je ležaj alternatora to što zviždi(komedija).
Neki kažu da trebam podmazati papučicu, neki kažu da je druk ležaj.
Bio bi mnogo zahvalan kad bi me neko mogao uputiti na pravi problem :)

Audi 80 GT
1986 god.
1600 ccm, benzin

Pozz
 
Član
raskaci sajlu u probaj polugu kvacila gurnuti necim npr pajserom da ustanovis jel treba sta raditi na sajli ili ti je potrebno skidati mjenjac da se podmaze kako da ga nazovem klizac druk lezaja jer ga uvecini niko ne podmaze kad montira mjenjac
usput provjeri kod pedala dje je zakacena sajlajer imaju dva mijesta za kacenje
i provjeri dje ulazi sajla kroz sasiju ima cijevcica koja zna puci i nepravilno sajla klizi
ili je piksna na papucici probaj je samu nasuho pozzz
ako budem mogo st a jos reci ;)
a more biti i potisna
 
Član
Samo se treba ustanoviti odakle zvuk dolazi i pretpostaviti kakav bi mogao biti kvar.Sve ce biti dobro samo ako ne budes morao skidati mjenjac,a to bi moglo povuci sa sobom i set kvacila koji je dodatni trosak.
Samo vidi da ti ne uspostave losu dijagnozu.
 
Član
Marko R je napisao(la):
Samo se treba ustanoviti odakle zvuk dolazi i pretpostaviti kakav bi mogao biti kvar.Sve ce biti dobro samo ako ne budes morao skidati mjenjac,a to bi moglo povuci sa sobom i set kvacila koji je dodatni trosak.
Samo vidi da ti ne uspostave losu dijagnozu.

Set kvacila sam mjenjao prije godinu i po odprilike. A posto nisam neki zestok vozac sumnjam da sam ga poderao tako brzo. Imam osjecaj da zvuk bas dolazi negdje oko papucice, al mozda se i varam jebiga. Cisto sumnjam da je problem oko papucice jer se problem manifestuje samo sa zagrijanim autom..al opet nagadjam, posto nemam pojma :)
 
Član
nebi da pametujem al mogo je odma da kaze nesto mi skripi moram odvuc kod majstora nemoram ni postaviti pitanje na forumu valjda nije problem sto se covjek raspituje sta bi mu moglo biti nadam se da nisam nikog uvredijo pozzzz
 

MTR

Član
ma jok drug , nego ako su takve stvari ( po meni - puno baba kilava djeca ) kao sto je momak i napisao u pitanju , brate servis , kako cemo mi na forumu znat sta je nismo auta ni vidjeli . Pa nismo David Koperfild . Al red je pomoc , jebi ga ko zna i malo oko toga ustedice na majstorima . Al svi znate kakvih majstora ima , cim mu reknes bio sam kod nekog majstora slijedi odgovor : KO , ONAJ SUPAK , PA JA ZA NJIM SAMO POPRAVLJAM A IMAM SVOG POSLA , JEBO GA CACA KAKO GA NIJE STID DERAT NAROD , OD SAD KOD MENE I NEMA PROBLEMA !!!, ako nisam u pravu ispravite me.
A za Pseuda nako savjet : jaro cim je u pitanju volan , kocnice , trap , mjenjac , vozi to majstoru ( provjerenom i sa srednjom cijenom ) da ne bi u zijanu zavrsio.
 
Član
Hvala ljudi. Cilj jeste bio da auto zavrsi kod majstora, al da imam barem neku ideju da me ne moze levatiti u velikom stilu. elem, bio je kod majstora juce. kaze da je korpa kvacila loseg kvaliteta, pa se malo deformise pod temperaturom i rezultat je to skripanje. nema kaze uticaja na funkcionalnost.
Kako sam prije godinu i po mjenjao set kvacila(LUK), a sad kvacilo skripi a i auto slabije vuce nego inace(sumnjam na lamelu jer je covjek sve drugo provjerio zbog cega bi mogao slabije vuci), sumnjam da su mi u servisu u kojem sam to radio ubacili nesto polovno cemu je sad ocigledno dotrajao radni vijek. Il sam imao tu srecu da sam kupio LUK proizveden u nekom podrumu.
Uglavnom, hvala vam.
 
Član
Druze i ja najvise vjerujem originalnom kvacilu i LUK-u,ali desi se par slucajeva kopija LUK-a,koji se prodaju pod originalni LUK sa cjenom originala,pa dosta ljudi nasjedne,ali ajde kako ces prepoznati koji je original a koji MADE IN ''PODRUM''.
Nadam se da ces ubrzo rijesiti auto
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top