kvačilo-lamela

kvačilo-lamela

Član
Golf 2 dizel..da li je neko nedavno mjenjao set kvacila i koliko je para sve sa rukama za ovo auto..

e sad problem koji jos imam..kvacilo je vremenom postajalo tvrđe pa sam zamjenio sajlu malo je mekse al je jos uvijek tvrdo a jos mi se pojavio neki drugi zvuk kad pustim auto u leru kad radi a kad pritiscem polako kvacilo osjete se kao vibracije i otpor i kad pritisnem do kraja kvacilo prestane taj dodatni zvuk kao zujanje..citao sam po forumu da moze biti svasta nesta neki kazu nije to nista a drugi da je opasno..e sad nasao sam da moze biti zamajac,lamela,lezajevi osovine mjenjaca itd sta vi mislite o tome ???

Član
vjerovatno druk lezaj, ako je kad pustis kvacilo. skidanje i stavljanje mjenjaca 70 KM e sad zavisi sta ces mjenjat od dijelova (lamela, korpa), hoces li novu lamelu ili nitovat zavisi od tebe

Član
arminnn je napisao(la):
vjerovatno druk lezaj, ako je kad pustis kvacilo. skidanje i stavljanje mjenjaca 70 KM e sad zavisi sta ces mjenjat od dijelova (lamela, korpa), hoces li novu lamelu ili nitovat zavisi od tebe

kad radi u leru cuje se zvuk kad stisnem kvacilo prestane..ja sam cuo da je obrnuto kad je druk lezaj..sta se ssve mjenja mislio sam set kvacila oko150 je nov semering ulje novo (koje ulje ?) ijell se jos nesta mjenja

Član
mjenjas set kvacila, on je za golfa mislim od 120-150 km, skidanje mjenjaca od 70-100 km zavisi od majstora

ulje za mjenjac, svaka prodavnica autodjelova ima specifikacije za svaki auto;)
litar je oko 13 km za golfa

Član
AnDel je napisao(la):
mjenjas set kvacila, on je za golfa mislim od 120-150 km, skidanje mjenjaca od 70-100 km zavisi od majstora

ulje za mjenjac, svaka prodavnica autodjelova ima specifikacije za svaki auto;)
litar je oko 13 km za golfa

aha hvala..samo me brine da nije otisao zamajac pa cu morati i to uzimati ili ako bude otisao taj neki lezaj na osovini mjenjaca onda belaj

zvao sam vecinu radnji i ovo su cijene.

ANET 200 KM VALEO

PANEX 110KM

ŠKORO 116 LUK (NA PITANJE JEL ORGINAL REKO MI JE NAZOVI ASU PA PITAJ KOLIKO JE ORIGINAL :s)
KM
AVANTI 120 KM NEKA MARKA SA P

KARE 114 SACHS

PASAT MOBILE -NEMA

MOTOREX LUK 119 KM

E SAD GDJE KUPITI ??

Član
ja sam uzeo LUK u motorexu, za moj auto set je bio 150 (lamela, korpa, druk lezaj koji ide na osovinu mjenjaca)
zasad dobro sluzi, daju garanciju godinu dana;)

S@jko je napisao(la):
Puno vas deru za ruke, kod mene je plafon plafona 50 km

ma jasta nego puno... ja na golfu III promijenim set kvacila za cca 1h najdalje... zadnji put kad sam nabacivao mjenjac na trici trajalo je svega 30 sec, ostalo je sve sarafanje i ostale zajebancije... puno je dati/uzeti 100 KM za taj posao na golfu... 50-60 KM max ;) jedino ako je u pitanju pasat/audi jer je malo je*enije nabaciti mjenjac gdje cijena moze biti veca za 10-20 KM max.. ;)

Član
FirellesMonster je napisao(la):
S@jko je napisao(la):

ma jasta nego puno... ja na golfu III promijenim set kvacila za cca 1h najdalje... zadnji put kad sam nabacivao mjenjac na trici trajalo je svega 30 sec, ostalo je sve sarafanje i ostale zajebancije... puno je dati/uzeti 100 KM za taj posao na golfu... 50-60 KM max ;) jedino ako je u pitanju pasat/audi jer je malo je*enije nabaciti mjenjac gdje cijena moze biti veca za 10-20 KM max.. ;)

a de mi reci drug jel znas staje otislo kad je kvacilo tvrdo kao da nesto zapinje (sajla je zamjenjena) znaci kao da imaju neke vibracije na kvacilu kad dotaknem kvacilo u leru ili dok vozim a kad pustim skroz kao da se pojavi jos neki zvuk lelujanja

Član
E ovako drug.
Ja sam mijenjao prije 5-6 mjeseci set kvacila (lamela, korpa i druk lezaj) taj set me kostao 116KM SACHS-marka
Majstor mi uzeo 40 KM za skidanje mjenjaca i ponovno kompletiranje na mjesto.
Extra uradio bez ikakvih problema sve uredu.
I da te napomenem kad ti majstor skine mjenjac obavezno promijeni mali semerig (puce) nalazi se na sipkici iz mjenjaca sto pritisce potisnu plocu. Ja sam se bio zezno pa morao ponovo skidati mjenjac radi njeg.
bice to sve ;)

Član
maruvari je napisao(la):
E ovako drug.
Ja sam mijenjao prije 5-6 mjeseci set kvacila (lamela, korpa i druk lezaj) taj set me kostao 116KM SACHS-marka
I da te napomenem kad ti majstor skine mjenjac obavezno promijeni mali semerig (puce) nalazi se na sipkici iz mjenjaca sto pritisce potisnu plocu. Ja sam se bio zezno pa morao ponovo skidati mjenjac radi njeg.
bice to sve ;)

I inace, ako se taj semering ne moze naci, na knap paše gumica ventila sa glave, mozda su cak i kvalitetnije.

Član
maruvari je napisao(la):
E ovako drug.
bice to sve ;)

aha hvala nista odlucio sam sacekati jos malo skupiti jos para i uzeti valeo set od 200 KM cuo sam da su kvalitetniji i da se niko nije zalio na njih

peljto je napisao(la):
S@jko je napisao(la):

a de mi reci drug jel znas staje otislo kad je kvacilo tvrdo kao da nesto zapinje (sajla je zamjenjena) znaci kao da imaju neke vibracije na kvacilu kad dotaknem kvacilo u leru ili dok vozim a kad pustim skroz kao da se pojavi jos neki zvuk lelujanja

moze biti potisna ploca tj. peraja jer kad stisces kvacilo jednako ne odvaja pa zapinje i stvara vibracije... mada i lamela moze zajebavati, nista nemozes sa sigurnoscu znati dok ne skines mjenjac i vidis u kakvom je stanju set.. najsigurnija varijanta ti je uzeti kompletan set jer kad bi uzeo samo potisnu i namontiras a ono lamela u pitanju i sl. imas Luk 140-150 KM isto je jako dobar set kvacila, nemoras uzimati taj od 200 KM, nije velika razlika vjeruj mi ;)

Član
peljto je napisao(la):
S@jko je napisao(la):

moze biti potisna ploca tj. peraja jer kad stisces kvacilo jednako ne odvaja pa zapinje i stvara vibracije... mada i lamela moze zajebavati, nista nemozes sa sigurnoscu znati dok ne skines mjenjac i vidis u kakvom je stanju set.. najsigurnija varijanta ti je uzeti kompletan set jer kad bi uzeo samo potisnu i namontiras a ono lamela u pitanju i sl. imas Luk 140-150 KM isto je jako dobar set kvacila, nemoras uzimati taj od 200 KM, nije velika razlika vjeruj mi ;)

a kazu mi kao ima LUK I SACHS kopija da su vidjanje a ta kao valeo je bolja niko se nije zalio al je skuplja a u eso prom sam nasao sachs 110 a u motorexu luk 120 i moram naci dobrog mehanicara

a vidi drug, mozda i jesu kopija ali uz neko normalno koristenje mogu sluziti jako dugo, druga stvar je kad ti uzmes set i odmah od prvog metra vozis agresivno... sprzio bi set za 1000 km ;) taj novi set kad uzmes, nemoj odmag koristiti nagla startanja i sl. prvih 1000 km vozi nomalno da sve legne kako treba ;)