Krivo ulje

Krivo ulje

Član
Ovako
Golf IV 1,9 TDI 2002 god.
Obično sipam 5W40.

Međutim, danas kada sam promijenio ulje majstor mi rece da mu ovo novo malo gušće izgleda nego 5 W 40.

Da nije neka greška u ambalaži, jer je orginalno otvoreno i šta, ako je zaista neko drugo ulje u kutiji bilo, npr 30-ka.

možel to znatno da ošteti motor?
Moram li mijenjati ponovo ili da vozam neko vrijeme i pratim ima li promjena, sad za sada ih nema, sve je u redu, čak mi se čini da motor malo tiše radi nego prije mijenjanja ulja.

Član
ma pusti ti majstora, nevjerujem da ce neko samo tako zalijepiti drugu naljepnicu i gradaciju.. i da je 10W-40 neces imati nikakvog problema, a nezz sto bezze sipas 5W-40 kad ti je auto garant preslo vise od 200hiljada, na tu kilometrazu se sipa 10W-40

Član
elmir je napisao(la):
ma pusti ti majstora, nevjerujem da ce neko samo tako zalijepiti drugu naljepnicu i gradaciju.. i da je 10W-40 neces imati nikakvog problema, a nezz sto bezze sipas 5W-40 kad ti je auto garant preslo vise od 200hiljada, na tu kilometrazu se sipa 10W-40

presao je 180.000.

Al hajd da pretpostavimo, sta ako je rugo ulje u kutiji i ako sam zaista nasuo recimo 30-ku, jer po gustoći liči na to ulje, šta se može desiti

Član
ja mislim(znam) da problemi nastaju kad nema ulja, a dok ima "bilo kakvog" dobro je, cisto sumnajm da mozes imati neke posljedice radi druge gradacije,ali nemoj se uzdat u moj odgovor sacekaj da ti upuceniji objasne, a ima ih ovde hvala Bogu heh
pozz

Član
Daj nam reci koje ulje je u pitanju!?A ako auto tise radi nego inace,onda si sasvim sigurno nasuo dobro ulje,a ne traktol!! :icon_biggrin:
Mnogo razlicitih vrsta ulja ima...ko bi rekao da je ogromna razlika izmedu Delte 5 i Delte 5 Silver naprimjer...niko...
A tebi je za tvoje auto sasvim OK sipati neko 10W...nema potrebe sipati 5W..

Član
Aladin46 je napisao(la):
Daj nam reci koje ulje je u pitanju!?A ako auto tise radi nego inace,onda si sasvim sigurno nasuo dobro ulje,a ne traktol!! :icon_biggrin:
Mnogo razlicitih vrsta ulja ima...ko bi rekao da je ogromna razlika izmedu Delte 5 i Delte 5 Silver naprimjer...niko...
A tebi je za tvoje auto sasvim OK sipati neko 10W...nema potrebe sipati 5W..

Ovako
Ulje j Ligui Molly (valjda sam dobro napisao).
i piše 5 W 40, a nisam to znao da sa pređenim kilometrima treba promjeniti i ulje, tj.. da kilometraži mog auta odgovara i 10W40.

Član
A jbg,nema Liquia na pumpi gdje ja budem...ali potrazit cu negdje i raspitati se...
Imas li knjigu od auta,koje je ulje propisano??Koji standard treba ulje zadovoljiti,505-00 ili 505-01??
Praksa je da se na mnogo predjenih kilometara sipa gusce ulje...na dosta ulja i pise da su za motore sa mnogo predjenih kilometara...
Evo nekih ulja,koja bi zadovoljila ako ti treba 505-01 standard:
http://pics.tdiclub.com/data/3005/309350501.pdf

Član
U te motore je obavezno ulje gradacije preporučene od vw-a. Tdi motori su osjetljivi na lošija ulja. Inače, u motore s turbinom je obavezna čista sintetika. Pogotovo za tdi pd

p.s. No opet, znam da Ford i Peugeot dopuštaju sipanje 10w40 gradacije. Zašto? Možda im se isplati servisirati auta kojima na vrijeme crkaju turbine :D

Član
Aladin46 je napisao(la):
A jbg,nema Liquia na pumpi gdje ja budem...ali potrazit cu negdje i raspitati se...
Imas li knjigu od auta,koje je ulje propisano??Koji standard treba ulje zadovoljiti,505-00 ili 505-01??
Praksa je da se na mnogo predjenih kilometara sipa gusce ulje...na dosta ulja i pise da su za motore sa mnogo predjenih kilometara...
Evo nekih ulja,koja bi zadovoljila ako ti treba 505-01 standard:
http://pics.tdiclub.com/data/3005/309350501.pdf

Kako cu znati da je drugo ulje, po čemu ću primjetiti?

Član
Drug za te motore,ide 10w 40,znam jer sam pitao Zufera u Vogosci,prijateljev stari je radio na taksiju i u mercedesa je sipao 10w 40,i pitali smo koje ulje ide u TDi 1.9 motore covjek je rekao ako tebi odgovara ovo ulje zasto nebi njemu odgovaralo.Tako da ja vjerujem u to ulje i redovno ga mjenjati i vjeruj da neces imati problema.

Član
zar u njih ne ide cista sintetika, 5w40 505.01, te ako ima onaj DPF filter ide skuplje sa 507.00 normom. tako je kod skoda dizlova, a to je to isto. za pd najvaznije da je 505.01 norme, Castrol EDGE ili i Shell Helix Diesel, nemoj onu deltu 5 i slicno

MTR

Član
ZELA GTI je napisao(la):
U te motore je obavezno ulje gradacije preporučene od vw-a. Tdi motori su osjetljivi na lošija ulja. Inače, u motore s turbinom je obavezna čista sintetika. Pogotovo za tdi pd

p.s. No opet, znam da Ford i Peugeot dopuštaju sipanje 10w40 gradacije. Zašto? Možda im se isplati servisirati auta kojima na vrijeme crkaju turbine :D

100 % tacno , za PD motore samo 5W30 ili puna sintetika , inace se poselami sa bregastom , kakav 10W40 , on moze ali za obicni TDI bez PD-a

Član
ArminB je napisao(la):
Ovako
Golf IV 1,9 TDI 2002 god.
Obično sipam 5W40.

Međutim, danas kada sam promijenio ulje majstor mi rece da mu ovo novo malo gušće izgleda nego 5 W 40.

Da nije neka greška u ambalaži, jer je orginalno otvoreno i šta, ako je zaista neko drugo ulje u kutiji bilo, npr 30-ka.

možel to znatno da ošteti motor?
Moram li mijenjati ponovo ili da vozam neko vrijeme i pratim ima li promjena, sad za sada ih nema, sve je u redu, čak mi se čini da motor malo tiše radi nego prije mijenjanja ulja.

nemoj se zajebavat sa uljem sipaj samo ono sto proizvođač preporucuje,kad ode neki dio tebe ce pocijepat po dzepu,kakav 10W40, pitaj u nekom ovlastenom servisu sta misle o nekoj drugoj vrsti ulja koju ne preporucuje proizvodjac vozila.