kompresor

kompresor

Član
Ljudi, imam problem!!!
Ovako, u sistemu nema freona nikako, kompresor ne radi, kao ni ventilator na hladnjaku - manji (sto je normalno kada nema gasa), medjutim kada upalim auto i klimu pokazuje da struja dolazi do kompresora, ali on se ne ukljucuje. Dali je to znak da je kompresor crko ili je mozda neki drugi problem?

bilo nebilo freona kad upalis klimu on treba da radi tj cuje se da se kompresor upali otezan je rad motora ali ako radi normalno i bez paljenja i s paljenjem klime tj ne mjenja se zvuk motora onda ti je lamela na kompresoru 100% spala jer je to boljka kod VAG grupacije
znaju se vijci odpustit i u voznji ti samo spadne provjeri to to mozes vidit golim okom ;)

Član
druze kompresor ce paliti i nece promjeniti rad motora ako nema freona jer nema sta da mu oteza rad vec uprazno laufa. najlakse mu je da vidi golim okom dal ukljucuje a po zvuku ne moze poznati ako je sistem prazan

Član
samo jedna sitnica, ja sam provjerio i struja dolazo do kompresora, ali ipak nece da se ukljuci.

Član
Ako je prazan sistem neće se paliti kompresor ne pokušavaj bezveze.
Ako je pregorila špula od magnetnog kvačila u remenici isto tako neće se aktivirati kompresor čak i da je pun sistem.

Jedini način da išta uradiš je da odeš i prvo napuniš iznad minimalnog pritiska u sistemu kod majstora, i onda tražiš šta je kvar.

Najčešće je špula upitanju.

ernadhusic je napisao(la):
bilo nebilo freona kad upalis klimu on treba da radi tj cuje se da se kompresor upali otezan je rad motora ali ako radi normalno i bez paljenja i s paljenjem klime tj ne mjenja se zvuk motora onda ti je lamela na kompresoru 100% spala jer je to boljka kod VAG grupacije
znaju se vijci odpustit i u voznji ti samo spadne provjeri to to mozes vidit golim okom ;)

Ovo prvi put čujem. Možda kod starijih VAG-ovih AC sistema da se pali kompresor na prazno, bez nekog minimalnog pritiska u sistemu.

@toki de ti meni reci imal i jedan sistem a da nema barem 50g freona u njemu kad ga punis :icon_question:
jedino ako probijes sta pa da izadje sav iz sustava kada nestane freona slabije hladi tj kad opadne kolicina i s 50 grama ona hladi ali kako nikako
nego jare mjenjaj lamelu tj. postavi je tvoja je spala ;)

Član
ernadhusic je napisao(la):
@toki de ti meni reci imal i jedan sistem a da nema barem 50g freona u njemu kad ga punis :icon_question:
jedino ako probijes sta pa da izadje sav iz sustava kada nestane freona slabije hladi tj kad opadne kolicina i s 50 grama ona hladi ali kako nikako
nego jare mjenjaj lamelu tj. postavi je tvoja je spala ;)

Kod francuza se kompresor nece upaliti ako nema dovoljno freona za bezbjedan rad.
Kako je kod VW, vec rekoh ne znam.
Uglavnom i ja mislim da je najvjerovatnije otisla spula, sto se moze i voltmetrom provjeriti.
Ali najbolje je da ode u servis.