tipovac je napisao(la):
tema na kojoj sam ja raspravljo i otvorio je bila ubrzanje 60-100 km/h u ISTOJ 4.brzini
i tu je BITAN MOMENAT, tebi na znanje, čitaj gornji tekst sa linka, gdje se takođe to potvrđuje
u ubtzanju 0-100 momenat ne igra ulogu
samo što neki lupaju lončiće te brkaju ove dvije vrste različitih ubrzanja
Ti ili provociras ljude ili stvarno ne mozes da skapiras u cemu je poenta, najozbiljnije pitam?
Da probam nabrzaka, sto je moguce jednostavnije pojasniti. Moment je SVE. Bitan je uvijek, non stop, ks/kw su izvedena jedinica momenta u odredjenim obrtajima, i sto je jako bitno a ljudi to ne shvataju, da se fabricki podaci ks/nm nekog motora podrazumijevaju u omjeru brzine 1:1, odnosno momenat na tockovima se mijenja sukladno tome u kojem stepenu prenosa se auto nalazi. Da ponovim, motor NE PRENOSI istu vrijednost od, recimo, 300nm/3500rpm na tockove u prvoj i petoj brzini, nego se doticna MIJENJA sukladno s trenutnim stepenom prenosa. Zato se dyno testovi rade u stepenu prenosa koji je najblizi omjeru 1:1 (za tvog Tipoa to bi bila 4ta brzina, sa omjerom od 1:1,04).
Dalje, rekao sam vec da je ks/kw izvedena mjera momenta u odredjenim obrtajima sto znaci da je vrijednost od 300 nm na 8000 obrtaja puno "jaca" od 300 nm na 3500 obrtaja. Da preracunamo tacno, jednostavno pomnozimo vrijednost momenta s obrtajima te podijelimo s 7.142 (ovo je faktor za NM, za lb/ft to je 5.252)
NM * RPM / 7.142 = HP
Ilitiga
300 nm * 3.5 rpm / 7.142 = 147 hp
300 nm * 8 rpm / 7.142 = 336 hp
Ocita razlika, jelda, 147 hp naspram 336 hp? I tu dolazim do glavne cake, dizel zbog svoje koncepcije ne moze da vrti obrtaje koliko i benzinac, i samim time dolazimo do logicnog zakljucka da dizelovih 300 nm na 3500 rpm su daleko slabiji od benzincevih 300 nm na 8000 rpm, pa cak i da benzinac pravi "svega" 200 nm na 8krpm
(200 nm * 8 rpm / 7.142 = 224 hp)
to opet iznosi 224 hp, sto je puno vise od 147
U tekstu koji si sam postavio se jasno navodi kako se taj "nedostatak" dizela kompenzira drugacijim omjerom mjenjaca (svi znamo da dizeli imaju duze mjenjace kako bi mogli da na recimo maximalnih 4500 obrtaja postignu istu km/h vrijednost kao i benzinac koji vrti 7500 obrtaja) i to je upravo razlog zasto se benzinac od , recimo, 150 nm moze nositi sa dizelom koji pravi "strasnih" 300 nm. Naravno, karikiram, pa cemo izostaviti sada detalje poput tezine auta, dimenzije tockova/omjera mjenjaca itd...
Da bas odem u krajnost sa opisima, i pojednostavim do maximuma, zamisli nesto ovakvo. Imas u sobi 2 covjeka, identicni su u svakom pogledu osim cinjenice da je jedan 1.50m visok nabildanko a drugi 2m visok mrsavac
.Postavljas im zadatak da poskoce i dodirnu tjemenom glave policu na visini od 2m i 20 cm. Dugajliji je dovoljno da poskoci (tj. benzinac, treba malo NM jer moze da vrti puno RPM) da bi obavio zadatak, dok malac mora da se dobrano potrudi (ilitiga treba vise NM jer ne moze da vrti RPM) da bi uradio istu stvar.
Uporedjivati dvije tako suprotne filozofije kao sto su benz i dizel motor a da ih oba ogranicis na, recimo, 4ti stepen prenosa (iako su oba u 4toj, drugaciji su im omjeri) je kao da tjeras visokog momka od par redova iznad da skace dok je u cucecem polozaju, jer boze moj, nije posteno sto je on visociji
nema nikakvog smisla i nije "fer" prema njemu.
I da, ovo je cisto empirijska uporedba vrijednosti, tako da stvari poput "lagodnije voznje", "elasticnosti" , "prakticnosti" i sl. nas uopste ne interesuju, cinjenice su naprosto takve da u identicnom stepenu prenosa 300 nm je puuuno "jace" na 7500 rpm nego na 3500 rpm i uporedjivati ubrzanje 2 auta - dizela i benza u visokom stepenu prenosa a nepovoljnim obrtajima za jednog od njih (ne zaboravimo da dizel pravi svoj momenat u znatno manjim obrtajima) je glupo i besmisleno - isto kao da ja navalim da uporedjujemo ubrzanje ta dva, ali od 4000 rpm do 7000 rpm u 4toj brzini? To sto dizel ne moze da vrti tolike obrtaje, pa boze moj, to mene "ne interesuje, njegov problem" :lol: