KILLER - GOLF.2 16V TURBO 4MOTION

KILLER - GOLF.2 16V TURBO 4MOTION

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Početnik
Znaci evo ponovo otvaram temu o jednom od svojih auta, ali nije mi palo napamet nastaviti temu u staroj, nakon sto su je odredjeni likovi usrali do kraja svojim sranjima.

A i eto, auto vise nije SYNCRO, sada je 4MOTION, pa i to je neka osnova za novu temu :cool:

Znaci HONEY je opet tu, SPUSTEN i ZATAMNJEN...

Odlucio sam pisati opet nesto da bi se makar nesto znalo o mome radu. Utrke ce samo pokazati koliko auto moze, ali ne i kako je pravljen. I radi odredjenog dijela raje koja je normalna i postena i zeli vidjeti.
Glavni razlog da opet nesto pisem je sto je na forumu sada situacija drugacija, vise se ne moze u glavnoj temi komentirati. To je pravi potez administracije, koji sam ja davno predlozio.

Nazalost po neke koje interesuje detaljno sve, ono sto cu ja pisati vise nece biti detaljno kao prije, politika se totalno mjenja. Nema odavanja detalja, nacina pravljenja nekih stvari, izvora nabavke dijelova, caka kako sta upasovati i prepraviti, itd itd.
A toga ima da se i nemoze zamisliti na ovom autu.
Samo cu pisati ugrubo oko auta kako i sta je, nista detaljno vise. Mozda par stvari, ne toliko bitnih, al da ne bude da ne pisem nista.
Nazalost nemogu, jer onda kad bi konkurencija imala na gotovo sve da cita, u sta bi to vodilo? Meni nitko nije pomogao niti pokazao kako, morao sam sve sam izmisljati i testirati itd., zasto bi ja onda na gotovo davao to ikome.
Ja mislim da sutra ja odem u neku slasticarnu, i kazem molim vas dajte mi napismeno recept svojih kolaca kako ih pravite, eto tek tako ja zelim da znam, da bi me glatko odbili :D
Toliko o tome.

Oko golfa sada malo... Nesto slika stavim kasnije.
Znaci mk2, 1986 god, orginalno syncro model sa 1.8 66kW motorom.
Sada od tog auta nije ostalo skoro pa nista, 95% toga je ili promjenjeno, ili prepravljeno, ili izbaceno, ili dodano, itd. :icon_biggrin:

Sada nakon zavrsetka 4motion-a, u autu su izmjenjeni i posljednji dijelovi koji su trazili promjenu, nije preostalo ama bas nista vise, auto je bukvalno nov sada i totalno obnovljen.

Sto se tice starog problema pucanja zubcanika u mjenjacu, to je zavrsena prica izgleda, ovaj 6 brzinski mjenjac moze izdrzati!

O motoru necu pisati nista. Nema otkrivanja nicega, cak ni proizvodjaca klipnjaca. Samo par nekih stvari koje zelim reci, znaci DOHC 16V TURBO je u pitanju, potpomognut sa NITROM, na najstarijoj i najsugavijoj verziji MegaSquirta kao programabilne elektronike motora.

Mjenjac je sada 6 brzinski, slozen od nekoliko 6 brzinskih mjenjaca, tako da sam i dobio idealne, po svojoj zelji, omjere brzina. Od kojih mjenjaca tocno, ostat ce tajna.

Za one koje zanima i koji su pratili samo cu reci da je pored 4MOTION pogon slozen i novi adekvatan ispuh, novi turbo (jos bolji i jos veceg potencijala) i jos puno novih caki i stvari.
I launch control sistem je sada tu, sto su raja mogla cuti i vidjeti u Zivinicama.

Iako auto je u Zivinicama debelo zaostajalo za snagom koju sada ima, nije bilo zavrseno sve sto je trebalo, radi novog principa, nemogu napisati sta i kako.
U pitanju nije 20% razlike u snazi recimo, u pitanju je preko duplo doslovno, i to sve bez nitra.
Nitko ne vjeruje, vjeruju u neke svoje idole obljepljene sponzorima, ali zaboli me. Zato sam kontao silu pokazati i dokazati na utrci u Mostaru sada, ali nazalost kvacilo je doslo kraju (jer je non stop maltretirano launch control startovima, to ga je unistilo, kvacilo samo po sebi ima kapacitet za podnjeti snagu i moment koje ovaj motor ima).

Lamela ide na obradu iduci mjesec i sto se toga tice, golf je spreman za trku 2010. Tj. za sve utrke 2010 godine. Sada vise necu biti zatrpan extremnim radovima koji se protezu kroz citavu sezonu, u novu sezonu cu uci totalno spreman i rastecen, barem se nadam, i zato mislim voziti skoro sve trke za razliku od prije.
I da, i dalje ostajem pri svojoj najavi da cu se boriti za sami vrh, i to sam pri toj najavi vise nego sto sam ikad bio!

No jos ce se izvesti drasticna pojacanja (u odnosu na sadasnje stanje snage motora), i idu jos bolji slickovi da bi start bio idealan. I sta ja znam.. mozda smislim i jos ponesto, duga je zima :D

Sto se programiranja elektronike motora tice, stelovanja sva oko MS-a radim ja na ovom autu, s tim da je stelovanje iskljucivo pune snage za utrku je zadnje obavljeno u suradji sa SM CHIP TUNING-om, i ubuduce ce biti. Da bi ustelao motor na punu snagu ja imam dio opreme, svu nemam i ne mislim davati nekoliko tisuca maraka u tu opremu jer se ne bavim tim poslom, osim na svom autu.
Ono sto mogu reci je da Srdjan ima odlicnu opremu, znanje, i volju (ovo zadnje moram istaknuti jer je u pitanju RAZLIKA u odnosu na odredjene druge "tunere" koji, po mom misljenju, ne rade bas ni najkorektnije niti dovode motore bas do pune snage, nebih ulazio u detalje). Znaci iskoristavam ovaj post i da pohvalim i promovisem SM-a, po mom misljenju najboljeg sto se tice tog dijela posla.

Sta da kazem o autu jos.. nije trkaci, registrovan je uredno, i dalje je gradski i idem s njim na pice, nemam sponzora niti napljepnica niti cu ih imati. Bitno je da je spusten i zatamnjen :icon_twisted:
Prepravljeno je sve zivo, 4motion pogon je tu, auto inace vozim na prednji pogon, zadnji palim samo po potrebi.. znaci uopce ne funkcionira kao standardni 4motion auto koji non stop regulise i daje dio snage na zadnje tockove, po potrebi.
Izradjeni su skroz drugaciji nosaci i pojacanja za motor i mjenjac i reduktor, rucno. Auto ima 2 hladnjaka vode, i jedan veliki za ulje.
280mm busene diskove naprijed, 239mm busene od Rallye golfa pozadi.
4 komada 9X16 felge su tu standardno na autu.. za race koristim druge felge sa gumama za utrku.
Dijelove koje smatram bitnim oko tuninga snage i prenosa nazalost nemogu imenovati, niti prikazivati.

Felge su polirane, a na proljece se doslovno pola auta lakira nanovo, gdje ima i bilo koja ogrebotina da se uredi, onda ide na poliranje..
2010 izaci ce ljepsi i jaci nego sto je ikad bio, na crtu.
Pored svega, razracunat cu se usput i sa "Hota loversima" hahahahaha..
Sada su imali srece, na iducoj trci sumljam da ce je imati.

Sto se kvacila tice, sistem na koji su rijeseni startovi i sve sada, ubijat ce kvacilo, mislim da ce ga trebati izradjivati svake godine, ali jbg, sta je tu je, bitno je da vecinu utrka izdrzi.

Ocekujem da ce opravadati nadimak KILLER, ocekujem da ce to biti sa samoga starta koji mora biti idealan sada, novi slickovi stizu, tu je idealno izradjen mjenjac i duzine brzina i pogon i sve ostalo. Zasto nesto smatram dobrim ili idealnim, nemogu reci jer s time vec odajem kako i sta : - )
Glavno, sto se snage tice, najavljujem minimalno 550ks 2010, premjerene na valjcima u Gradisci. Prenesene snage na cestu sa samoga starta, nadam se.
Auto nije pokazao puni potencijal nikad, pokazat ce.

Eto, poneke vijesti i slike cu staviti kao update kad bude, pored sto cu sada staviti nesto slika sto imam tokom radova zadnjih mjeseci, iako sam slikao mozda svega 20% toga, i jos kad dodam da neke slike ne zelim stavljati, nema puno toga.. jbg. Bit ce bolje :D

Otvorit cu temu komentara, ne jer me mnogo interesuju, vec mrzim kad ljudi donose zakljucke i cinjenice niotkuda, pa sire dezinformacije, zato dajem mogucnost da dobijem pitanje i dam odgovor. Tko moze bolje nesto reci od mene koji sam ga stvorio?

Dok pripremam slike da uploadam, evo mali prirucnik za rucnu izradu OIL CATCH CAN-a. Gratis recept od mene, da ne bude da nema nista! ;) :cool:

Da si ga napravim, kostalo me je NISTA, imao sam kod sebe vec nesto metala, cijevi, lima i farbe i to je dovoljno.

Poluosovine mi je dosta "strucnjaka" ovdje predvidjalo da ce pucati, ili sta vec, izazivati mi kiselinu u zeludcu, ali gle cuda, evo ih drze a auto je deran i ispaljivan puno puta ove godine.

Znaci uradio sam ih kako sam i rekao, od 4 sam napravio 2. Jedna poluosovina je napola od syncro golfa a napola od vw transportera. Druga je napola od 16V golfa a napola od S3 Audija :D

Ovako pareci poluosovine, zapravo sam se postedio brda mjenjanja po autu i zaj*ancija. Kad ih vec moram kidati da im podesim duzinu, zasto onda ne i iskombinirati kako mi odgovara sve.

Evo... cekam sve da puknu... HAHHAAHAHAHAHAHAHAH

I dobio sam da zglobove mogu zadrzati od golfa uz tocak, dok uz mjenjac moram imati 110mm zglobove, kakvi dodju na S3 Audi ili transporter (ne pamtim vise model transportera sa kojem sa skino poluosovinu). Na 6 brzina mjenjac ne pase 100mm zglob od golfa, niti 110mm zglob se moze staviti na poluosovinu serijsku od golfa recimo. Parenje polusoovina rijesilo je stvar lako.

sada naprimjer nesto oko izrade ispuha novog i "screamer pipe-a" sa wastegatea (takodjer novog od ove godine)..

rekoh i oko mjenjaca. sastavio sam si poseban 6 brzinski. necu odavati od kojih sve mjenjaca sam sastavio ovaj, niti koliko su "duge" brzine. duge se onoliko koliko treba da ja pobjedim ; - )

znaci kombinovao sam zeljeno srce diferencijala, zubcanik diferencijala (automatski i osovine koje nose zubcanike brzina jer zubcanik na njima koji se veze na zubcanik diff-a je fixan sa osovinama), osovine.. zubcanike.. bla bla..

nisam slikao sada svaki mjenjac i zubcanik sta sam radio. stavit cu one koje imam slike. znaci neke sam raskupusao mjenjace...

onda sam rastavio zubcanike diferencijala od samih srca diferencijala da bi si mogao kombinovati dalje.. flex i cekic rade svoje : - D

onda kad sam zavrsio sva pomenuta kombinovanja zubcanika itd, krenuo sam sastaviti novi diferencijal.

tvornicki zakovice drzi veliki zubcanik diferencijala za srce diferencijala. posto sam njih eliminirao, potrebni su ovi sarafici da bi se opet povezalo sve.. itd :p

slozio sam novi diferencijal.. to je to od slika sto imam

nisam dalje slikao nista oko mjenjaca, ni sastavljanje, ni prepravke kucista iz vana, ni izradu nosaca, ni porucivanje komplet saltunga, ni upasivanje Audi S3 saltunga, ni izradu vise nosaca za sajle saltunga, ni pojacanja na prednjem nosacu, itd itd..

http://www.youtube.com/watch?v=3dL_YZfgZmA

http://www.youtube.com/watch?v=Cp92_BxQ77E

http://www.youtube.com/watch?v=G0c8CD_Otqw

http://www.youtube.com/watch?v=9NwpbKV3vJk

to rezanje i varenje na snimkama je upasivanje 6 brzina saltunga, na sta sam izgubio jedan citav dan..

Početnik
Stigle zalihe. Tako da sam god - dvi miran.

Tlak u cilindru je toliko velik da, i uz moj sistem jaki paljenja, nijedna osim ovih svjecica nemoze da pali na velikom tlaku. Barem dosad nijedna oprobana.

Razmisljao sam da slozim duple bobine od Mitsubishija (sto je najbolje rijesenje za paljenje inace), eliminiram razvodnik paljenja i uradim direkt struju sa bobina na svjecice. Morao bi i senzor pozicije radilice sloziti na remenicu radilice. Ali odustao sam od toga za sada jer nema potrebe, nabavio sam dosta zaliha pa cu moci "paliti" i sa postojecim sistemom paljenja :cool:

a sistem paljenja je sljedeci (i dalje imam serijski 16V razvodnik, samo sam reparirao i zamjenio sve) :

Početnik
posebnih novosti jos nista, ni lamelu nisam skidao ni radio, imam nekog drugog posla tako da cu nakon nove godine se baviti sa tim.

novost je ovo, da auto necu sredjivati dio po dio kako sam gore najavio (sto se tice iz vana izgleda) pa polirati, vec cu dati lakirati citav auto nanovo iz vana!!! :D
i ide naravno u komoru
i prije obrade i lakiranja ce Alen u Mostaru da pojaca na njemu sve sto je podlozno pucanju (na nekim mjestima je kit bio pucao) nekim svojim materijalima (bas se u to i ne kontam), tako da pucanja vise nece biti.
i najmanja ogrebotina ce onda biti odradjena.. pa lakiranje.

2010 em sto ce biti jaci no ikad bit ce i ljepsi no ikad dosad..

i to nije sve, idem lagano na "dark style" :cool:
izbacujem ove zmigavce i farove, stavljam slicne (znaci da je isti kvalitet, da je prozirno i kristalno) ali zatamnjene (smoked).
zmigavce sam vec kupio od Veke (budem stavio slike), marke DECTANE, farove cekam narednih dana
stop svijetla vec godinu dana nisu ona stara prozirna, smatram da ce ovaj "dark style" biti pun pogodak i da ce ici uz to.
i mrezice idu crne. to je to

sto se tice snage i 402 nemam nista za dodati sve sam vec gore rekao. samo lamela i remap i idem pokazati sto mogu i sto sam davno trebao moci.

see yaa

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.